Nema dokaza da je Sekulić iznuđivao novac od hakera

ZIKS je prije četiri godine podnio prijavu protiv Sekulića, nakon što je Miloš Čujović izjavio da mu je dao 15.000 eura za određene povlastice
7861 pregleda 2 komentar(a)
Pustili ga, pa ga traže: Čujović, Foto: Savo Prelević
Pustili ga, pa ga traže: Čujović, Foto: Savo Prelević

Službenik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Slavko Sekulić neće odgovarati zbog optužbi da je iznuđivao novac od nekadašnjeg pritvorenika Miloša Čujovića, jer je tužilaštvo utvrdilo da su neosnovane.

“Obavještavam Vas da je u ovom tužilaštvu 2015. godine formiran predmet i da je prijavljeni slučaj istraživan. U postupku su saslušani M. Č. i drugi svjedoci koji su imali određena saznanja. Ocjenom svih prikupljenih dokaza tužilaštvo je našlo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka povodom krivične prijave”, odgovorila je “Vijestima” portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Milica Mandić.

ZIKS je prije četiri godine podnio prijavu protiv Sekulića, nakon što je Čujović izjavio da mu je dao 15.000 eura za određene povlastice.

Čujović je u tužilaštvu saslušavan u aprilu 2015. godine. Tada je navodno potvrdio sve što je rekao pred Disciplinskom komisijom ZIKS-a - da je službeniku Istražnog zatvora novac davao pod prisilom i da mu je ovaj “prijetio sprovodnicima, pretresima i oduzimanjem telefona”.

Sekulić je negirao njegove tvrdnje, ističući da mu haker namješta.

U prvostepenom disciplinskom postupku utvrđeno je da je službenik Istražnog zatvora počinio težu povredu službene dužnosti, zbog čega je ostao bez posla.

To rješenje ukinuo je Upravni sud, a u ponovljenom postupku Sekulić je oslobođen disciplinske odgovornosti.

Sagovornik iz uprave ZIKS-a pojasnio je da su u prvostepenom postupku utvrdili da je Sekulić nezakonito omogućavao Čujoviću i tadašnjem pritvoreniku Vidoju Stanišiću da se viđaju u Istražnom zatvoru.

“Dokazano je da je dozvoljavao nezakoniti kontakt optuženih u istom postupku, i zbog toga je i donijeto rješenje o prestanku radnog odnosa. Zbog greške u obrazloženju Upravni sud je ukinuo rješenje, a u ponovljenom postupku svjedoci su promjenili iskaze i Sekulić je oslobođen”, kazao je isti sagovornik.

Nakon podnošenja krivične prijave i pokretanja disciplinskog postupka, “Vijestima” je iz ZIKS-a odgovoreno da su postupke pokrenuli nakon što je Čujović dao izjavu.

Objasnili su da su “tokom višemjesečnih aktivnosti došli do saznanja koja su ukazivala na moguće neprofesionalno i nezakonito postupanje Sekulića”, a potom podnijeli prljavu tužilaštvu, i obavjestlli sud u kojem se protiv Čujovića vodi postlpak za milionsku računarsku prevaru.

Osim Čujovića, Stanišića i nekoliko pritvorenika, pred Disciplinskom komisijom izjave su tada dali i službenici Istražnog zatvora.

Jedan od njih, navodno je ispričao da je po Sekulićevom naređenju svakodnevno izvodio pritvorenika iz sobe i odvodio ga kod nadzornika na razgovor. Pojasnio je da su tu bili i “noćni razgovori”, kojima mu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje.

Ostali službenici ispričali su da im se Čujović nije žalio na nadzornika.

Čujović u bjekstvu duže od godinu

Crna Gora duže od godinu potražuje beogradskog hakera protiv kog se u podgoričkom Višem sudu odgovara zbog dvije računarske prevare.

Sudija tog suda u avgustu 2017. godine Čujovića je uz jemstvo pustio da se brani sa slobode i naložio mu da ne napušta Podgoricu.

Već u januaru naredne godine za njim je raspisana potjernica, a prema saznanjiima “Vijesti” pobjegao je poslednjih dana 2017. godine.

Beograđanin je pravosnažno osuđen presudom Apelacionog suda za prevare i kriminalno udruživanje.

Bonus video: