Okrivljeni Konatar: Nisam ubio košarkaša, nema dokaza protiv mene

“Nemam nikakve veze sa ubistvom. Protiv mene nema dokaza niti ih može biti. Moja je pretpostavka da ga je ubio Aco poštar, ali nema dokaza za to, već samo moje razmišljanje, jer je dan prije vog ubistva tražio da mu nabavim pola kilograma trave", rekao je Konatar
7379 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj policije nakon ubistva na Cetinju (arhiva), Foto: Vijesti, Vijesti
Uviđaj policije nakon ubistva na Cetinju (arhiva), Foto: Vijesti, Vijesti

Na glavnom pretresu za ubistvo košarkaša Ljuba Jovanovića na Cetinju, prilikom pljačke kazina 30. juna 2011. godine, koje danas u Višem sudu u Podgorici održano, okrivljeni Aleksandar Konatar, optužen za ovo ubistvo, nije iznosio odbranu već je odlučio da se brani ćutanjem.

“Ja neću da iznosim odbranu pred sudom. Pravdat se neću nikome. Branilac mi jer po službenoj dužnosti advokat Boris Marinović. Da sam mislio da mi je potreban advokat, ja bih ga angažovao”, kazao je Konatar predsjedniku vijeća sudiji Vladimiru Novoviću.

U tužilačkoj istrazi dao je opširnu izjavu, i u odbrani koju je pročitao predsjednik vijeća sudija Novović, u bitnom je naveo da nema dokaza protiv njega da je ubio košarkaša.

“Nemam nikakve veze sa ubistvom. Protiv mene nema dokaza niti ih može biti. Moja je pretpostavka da ga je ubio Aco poštar, ali nema dokaza za to, već samo moje razmišljanje, jer je dan prije vog ubistva tražio da mu nabavim pola kilograma trave. Rekao sam da to košta 300 eura. A toliko je opljačkano u kladionici...”, kazao je okrivljeni u istrazi.

Svjedok oštećeni Mladen Danić je kazao da se ne pridružuje krivičnom gonjenju protiv okrivljenog, niti postavlja imovinsko pravni zahtjev. Ispričao je da je maskirani napadač, sa fantomkom na glavi ušao u kazino “Lutrije” na Cetinju, do je on sjedio za pultom ruleta. “Uperio je pištolj u mene, koji je držao u lijevoj ruci, povikao: “pare”, dok me desnom rukom nekoliko puta udario u glavu. Dao sam mu novčanik u kojem se nalazio novac za islatu igračima. Potom je napadač pobjegao, i na ulaznim unutrašnjim vratima kazina, sreo se sa Ljubom Jovanovićem i čuo sam pucanj. Ljubo je pao... Mislim da je napadač sa fantomkom bio niži od mene, a ja sam visok oko 185 centimetara, mada se ne sjećam kada sam zadnji put mjerio svoju visinu”, kazao je svjedok.

Advokat Boris Marinović, branilac Konatara, primijetio je da je ovim svjedočenjem isključena mogućnost da je Konatar počinio ubistvo, jer je visok oko 186 centimetara. Marina Pejović, tetka stradalog Ljuba Jovanovića rekla je na suđenju da se pridružuje krivičnom gonjenju protiv okrivljenog Konatara.

U ovom predmetu okrivljeni su Nikola Vuletić i Aleksandar Konatar, zbog izvršenja krivičnog djela – razbojništvo, a okrivljeni Konatar u sticaju sa krivičnim djelom ubistvo, precizira se u optužnici. Vuletiću se rješenjem Višeg suda sudi u odsustvu.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni, 30. 06. 2011. godine oko 22,25 časova u automat klubu “L.C.G.” u Cetinju, sa umišljajem, zajednički, izvršili krivično djelo i upotrebom sile oduzeli tuđu pokretnu stvar. Tom prilikom okrivljeni Konatar sa umišljajem je ubio Ljuba Jovanovića. Okrivljeni su se po prethodnom dogovoru putničkim motornim vozilom marke “zastava” nepoznatog registarskog broja, dovezli i parkirali u blizini automat kluba. Okrivljeni Vuletić je u portunu u neposrednoj blizini automat kluba, čuvao stražu, dok je okrivljeni Konatar sa pištoljem nepoznate marke kalibra 7,65 mm i kapom sa prorezima za oči na glavi, ušao u automat klub u kom su se nalazili maloljetni K.I., koji je stajao pored rulet stola, R.M., Đ.Z., I.N. i Ljubo Jovanović, koji su sjedjeli za rulet stolom i D.M., radnik u automat klubu, koji se nalazio na prostoru iza pulta. Okrivljeni Konatar je povikao “pljačka”, odgurnuo K.I. i R.M., potom usmjerio pištolj prema D.M. i glasno povikao “pare,pare..”, prišao mu i otvorenom šakom desne ruke zadao više udaraca u predjelu glave, tražeći ključ od sefa. Kada je D.M. odgovorio da nema ključa okrivljeni Konatar ponovo je povikao “pare,pare”, nakon čega je D.M. uzeo sa pulta novčanik u kojem se nalazilo 350 eura i dao ga okrivljenom.

Posle toga Konatar je potrčao ka izlaznim vratima kladionice i tom prilikom u pravcu oštećenog Jovanovića, koji se nalazio pored izlaznih vrata kladionice, ispalio jedan metak, nanoseći mu ustrelnu ranu u lijevoj strani grudnog koša. Uslijed iskrvarenja, neposredno nakon toga kod oštećenog Jovanovića nastupila je smrt. Okrivljeni su vozilom, kojim je upravljao okrivljeni Vuletić, pobjegli sa lica mjesta i podijelili oduzeti novac, navodi se u optužnici.

Bonus video: