NIKO SE NIJE POJAVIO NA ZAVRŠNOM ROČIŠTU

Zastupnici države ignorišu sud

Opet odgođeno suđenje po tužbi porodice Bajrović, koje traje već 12 godina
968 pregleda 0 komentar(a)
Država onemogućila završetak postupka: Osnovni sud, Foto: Filip Roganović
Država onemogućila završetak postupka: Osnovni sud, Foto: Filip Roganović

Niko iz države nije se pojavio na jučerašnjem završnom ročištu po tužbi porodice Bajrović, koja više od deceniju traži odštetu zbog nemogućnosti njihovog oca da ih izdržava, jer je deportovan iz Herceg Novog 1992. godine i od tada nestao bez traga.

Iako je punomoćnik porodice Bajrović advokat Stevan Lepetić insistirao da se suđenje održi, jer su zastupnici države uredno pozvani na suđenje, sutkinja Sanja Došljak je navela da to nije moguće, jer je neophodna njihova saglasnost za čitanje dokaza.

“Predlažem da se ova rasprava završi imajući u vidu više razloga: da su uredno pozvani, s obzirom na to da se radi o državnom organu veoma čudi njihovo nepojavljivanje; vremensko trajanje postupka; činjenicu da se on ne može protiviti čitanju dokaza, a da se prethodnih nekoliko ročišta i odlagalo zbog toga što su neposredno pred suđenje dostavljali podneske, ovo ovako može trajati vječno”, konstatovao je advokat. Sutkinja je pojašnjavala da prema odredbama Zakonika o parničnom postupku za čitanje zapisnika na kojima su saslušane stranke potrebna je saglasnost države.

“Takav je zakon” konstatovala je ona.

Suđenje je odgođeno za 16. jul.

Bajrovići su jedina porodica koja 2008. godine nije prihvatila poravnanje sa državom i nastavila je da vodi bitku za odštetu.

Tužbu zbog smrti bliskog lica i nemogućnosti njihovog oca da ih izdržava, Bajrovići su podnijeli još u martu 2007. godine.

Četiri godine kasnije, zahtjev je djelimično usvojen. Viši sud je zatim potvrdio presudu za nematerijalnu odštetu zbog smrti, ali je ukinut dio o izdržavanju. I Vrhovni sud je 2013. godine postupak o izdržavanju vratio na početak.

Osnovni sud je iste godine donio presudu da im se isplati i novac zbog gubitka redovnog izdržavanja, ali je Viši sud to opet ukinuo i vratio suđenje na početak.

Crnogorska policija je u maju 1992. nezakonito uhapsila najmanje 66 Muslimana koji su izbjegli od rata i kao taoce ih predala vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića, navodno da ih razmijene za ratne zarobljenike. Grupa izbjeglica deportovana iz Herceg Novog 25. maja je upućena u koncentracioni logor u Foči i nekoliko je uspjelo da preživi. Drugoj grupi izručenoj nakon dva dana gubi se trag, a kasnije je utvrđeno da su ubijeni. Ni nakon 27 godina nijesu pronađena tijela svih žrtava, ne zna se gdje su stradali, a nije utvrđena ni krivična odgovornost za zločin.