Odluka suda odraz netrpeljivosti prema novinarskom poslu

“Kao novinar koji se bavi izvještavanjem o organizovanom kriminalu i koji radi u javnom interesu, shodno zakonu ne mogu biti odgovoran za ponašanje mojih izvora i privremenih terenskih pomoćnika koji imaju kriminalnu prošlost”, istakao je novinar
1575 pregleda 0 komentar(a)
Presuda vrijeđa zdrav razum: Martinović, Foto: Vijesti
Presuda vrijeđa zdrav razum: Martinović, Foto: Vijesti

Odluka je zasnovana na zamjeni teza, obrazloženje presude je konfuzno i protivrječno, u određenim elementima vrijeđa zdrav razum i inteligenciju, a presuda pokazuje i ličnu netrpeljivost prema mojoj profesiji i meni.

Tako je istraživački novinar Jovo Martinović ocijenio presudu podgoričkog Višeg suda, kojom je prvostepeno osuđen za učestvovanje u međunarodnom švercu droge.

Martinović je u januaru ove godine osuđen na godinu i po zatvora, pod optužbom da je iskorištavajući svoja poznanstva iz novinarske profesije spojio krijumčare droge, dok novinar tvrdi da je bio na novinarskom zadatku zbog koga je morao da kontaktira i ljude iz kriminalnog miljea.

Novinar je presudu dobio tek nakon pola godine od njenog donošenja, a u žalbi koju je sa svojim braniocem advokatom Mitrom Mugošom nedavno podnio Apelacionom sudu se ističe da sud i tužilaštvo nisu ponudili dokaze da ga je Duško Martinović vrbovao, ali ni da je novinar imao motiv ili obećanu materijalnu korist od takvog posla.

„ Naprotiv, ja sam „vrbovao“ Duška Martinovića za snimanje dokumentarnih filmova o njegovoj kriminalnoj prošlosti u kriminalnoj organizaciji ‘Pink panteri’, a kontakt sa njim, kao i sa optuženim Jonuzom Hadžibetijem i svjedokom saradnikom Namikom Selmanovićem sam ostvario isključivo radi snimanja dokumentarnih filmova za zapadne medije“, objašnjava se u žalbi.

U žalbi se kao dokazi na uvid daju i dokumentarni filmovi i emisije francuske, američke i njemačke televizije o kradljivcima dragulja i švercu oružja koje je Martinović snimao sa optuženima, a koje je Viši sud ocijenio nevažnim i odbio da ih uvrsti u dokaze.

Dodaje se da su i mjere tajnog nadzora još jedan dokaz da je sa njima komunicirao radi novinarskog posla, a ne radi nabavke marihuane, što je prvostepeno vijeće ignorisalo.

“Kao novinar koji se bavi izvještavanjem o organizovanom kriminalu i koji radi u javnom interesu, shodno zakonu ne mogu biti odgovoran za ponašanje mojih izvora i privremenih terenskih pomoćnika koji imaju kriminalnu prošlost”, istakao je novinar.

Pojašnjava da je za istraživanje koje je radio morao imati dodir s ljudima sa druge strane zakona.

“Nije sud valjda očekivao da ću praviti takav dokumentarni film sa akademicima i profesorima? To što sam sjedio sa kriminalcima ne znači da sam i sam kriminalac... Kosi se i sa zdravim razumom i logikom da bih ja uključio u kriminalnu organizaciju za sitnu dobit u vrijeme kada radim na osjetljivom dokumentarnom projektu i kada kao televizija znamo da smo pod prismotrom tajnih službi u Crnoj Gori, Srbiji, BIH...”, ocjenjuje se u žalbi.

Zaključuje i da njegova dosadašnja karijera, život i priznanja dovoljno govore o tome da je protiv trgovine narkoticima, oružjem i ljudima.

U pritvoru je već proveo 14 i po mjeseci.

U presudi Višeg suda piše da je Martinović Duška, koji slovi za člana međunarodne grupe pljačkaša dragulja poznate kao “Pink panter”, upoznao sa ljudima od kojih se može nabaviti marihuana, te da je tako počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

U obrazloženju presude, između ostalog, piše da je odbrana Jova Martinovića neubjedljiva, “iako nije bilo razloga da sud ne smatra da se on uspješno bavi novinarskom profesijom, da dobija i nagrade”.

“Međutim, onda bi bilo za očekivati da ne prihvati ‘angažman’ optuženog Martinović Duška, odnosno trebalo je da odbije da ga poveže sa ljudima, koje je bez sumnje upoznao obavljajući novinarski posao”, zaključilo je vijeće sudija Vesne Pean, Dragice Vuković i Sonje Cvetičanin Ognjenović.

Duško Martinović je ovom presudom kao organizator grupe osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora.

Pored dvojice Martinovića, kao članovi kriminalne organizacije osuđeni su i Igor Vušurović i Vaso Perović na dvije godine i osam, a Jonuz Hadžibeti na dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Branka Stanišić je zbog pomaganja grupi dobila godinu i tri mjeseca, a Marko Šaković i Milan Marović godinu robije.

Novinar je dobitnik međunarodne novinarske nagrade Piter Mekler za hrabro i etičko izvještavanje, a tokom dugogodišnje karijere sarađivao je sa brojnim zapadnim medijima, uključujući BBC i Financial Times.

Povrijeđeno i pravo na pravično suđenje?

U žalbi se ističe i da je ovakvim postupkom novinaru povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Pojašnjava se da mu je uskraćen uvid u spise predmeta, da je optužnicu dobio tek nakon što je potvrđena, da suđenje nije zakazano u zakonskom roku, da odbrana nikad nije dobila naredbu o proširenju istrage, a da im mjere tajnog nadzora, ni ostali spisi nisu dostavljeni ni nakon potvrđenja optužnice.

“Spise smo dobili tek nakon javnog apela međunarodnih organizacija tadašnjem premijeru da mi se odobri uvid u spise predmeta što indicira da se sudsko vijeće možda vodilo drugačijim mjerilima od onih propisanih zakonom i Ustavom”, naveo je Martinović.

Bonus video: