Katnić dolazi po još funkcionera DPS-SDP vlasti

Slučaj izgradnje donjeg bulevara i puta za Krapinu nije arhiviran, iako je tužilaštvo prije godine sa kompanijom "Gugi komerc" Branislava Savića sklopilo sporazum o priznanju krivice, a sud presudio da moraju da obeštete Opštinu Budva za 3,7 miliona
31219 pregleda 8 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) namjerava da podigne optužnicu protiv nekoliko budvanskih funkcionera iz vremena DPS-SDP vlasti, osumnjičenih da su bili dio kriminalne grupe koja je oštetila opštinsku kasu za više miliona eura u dva ključna infrastrukturna projekta - donji gradski bulevar i seoski put za Krapinu.

To nezvanično saznaju “Vijesti“ nakon što su predstavnici aktuelne gradske uprave pozvani u tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić, kako bi bili upoznati sa novim detaljima do kojih su došli istražitelji. Predmet nije arhiviran iako se to očekivalo nakon što je SDT prije tri godine sa kompanijom “Gugi commerce” Branislava Savića sklopilo sporazuma o priznaju krivice, a Viši sud presudio da kompanija angažovana u pomenutim projektima mora da obešteti Opštinu Budva za 3,7 miliona eura.

“Vijestima” je potvrđeno da je na slučaj stavljena oznaka tajnosti i da je zabranjeno iznošenje bilo kakvih podataka.

Kao i u ranijim predmetima, Opština Budva je u obavezi da da saglasnost da se pridružuje gonjenju osoba za koje tužilaštvo navodno ima dokaze da su počinili malverzacije.

Istražitelji su navodno došli do novih dokaza o umiješanosti opštinskih funkcionera, što bi moglo dovesti do novih optužnica u slučaju kojim je ranije bila obuhvaćena samo Savićeva građevinska kompanija.

Tokom gradnje 6,5 kilometara dugog puta od manastira Podostrog do sela Krapina iznad Budve, koja je započeta uoči lokalnih izbora 2009. godine, opštinska kasa je, prema nalazima SDT-a, oštećena za više od 1,15 miliona eura.

Tako se put - jedno od ključnih izbornih obećanja tadašnje DPS-SDP vlasti, pretvorio u jednu od velikih budvanskih malverazacija.

Na tenderu za gradnju pobijedila je firma “Gugi komerc“, koja je ponudila da za nešto više od dva miliona izgradi kompletnu dionicu. Nakon što je trasa probijena i urađena podloga, gradnja puta je stala nakon lokalnih izbora i praktično pune tri godine, do 2012, ka Krapini se išlo makadamom.

Tadašnji opozicioni SNP, odnosno njihovi lokalni predstvacnici, napravili su performans i poveli novinare do vrha sela Krapina, pozvavši tužilaštvo da preuzme slučaj.

Opština tada asfaltiranje puta povjerava “Crnagroputu”, za šta je iz kase izdvojeno nešto više od pola miliona eura. Saobraćajnica je svečano otvorena 2012. godine, povodom Dana opštine, ali “Crnagoraput” navodno nije u potpunosti isplaćen do danas.

Tužilaštvo koje je pod lupu stavilo kriminalnu grupu na čijem je čelu, po sopstvenom priznaju, bio Svetozar Marović, preuzelo je slučaj gradnje seoskog puta nakon što je MANS podnio krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače i pet opštinskih službenika - članova tenderske komisije, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

Kuljača je dobio status ključnog svjedoka saradnika i pred tužilaštvom je detaljno govorio o osam korupcionaških afera, koje je do sada procesuirao Katnićev tim.

I gradnja donjeg bulevara, svečano otvorenog prije deceniju, a koji je gradila firma “Gugi commerce”, i dalje je pod lupom tužilaštva, prije svega zbog uloge opštinskih službenika u tom poslu, jer je sa Savićevom građevinskom kompanijom već zaključen sporazum i donesena pravosnažna presuda.

Ta saobraćajnica povezuje gradsku Poštu preko Jadranskog sajama sa glavnim bulevarom.

Uporedo sa istragama koje je vodilo u budvanskim aferama, od kojih su mnoge i dalje aktuelne, Specijalno tužilaštvo je vodilo i finansijske istrage protiv gotovo 90 osoba povezanih sa tvim slučajevima. Opština Budva još čeka da naplati štetu od šefa kriminalne grupe - odbjeglog Svetozara Marovića, koji su obavezao da će izmiriti novačni kaznu od 1,1 milion eura.

Bonus video: