MAJKL DOKOVIČ NALAZI SE U ZATVORU U ŠVAJCARSKOJ

Rođeni Podgoričanin: Skriven iza lažnih imena organizovao šverc kokaina iz Južne Amerike

Majkl Dokovič (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori
21686 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osoba s više identiteta, o kojoj je Njujork tajms 2003. pisao kao o kriminalcu povezanom s albansko-jugoslovenskim podzemljem osumnjičena je da je najmanje godinu dana iz svoje vile u Zagrebu vodila organizaciju za krijumčarenje kokaina, piše hrvatski Jutarnji list.

Prema sumnjama hrvatskog USKOK-a, kraci te organizacije protezali su se od Kostarike preko Belgije, Francuske, Češke i Hrvatske do Srbije, a u njenom razbijanju sarađivale su policije najmanje šest država.

Novac u autu

Majkl Dokovič (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otad je koristio puno imena.

Američkim saveznim istražiteljima postao je poznat još devedesetih godina prošlog vijeka kao Majkl Dokovič i Majkl Bugati.

Kada se 1994. na Floridi oženio s kćerkom tamošnjeg policajca, bio je međunarodni biznismen Majkl Ilirijani.

U posljednje vrijeme koristio je identitete Živko Jović i Radovan Trzin.

Dokovich je već dva mjeseca u zatvoru u Švajcarskoj, piše Jutarnji list.

Uhapšen je prije dva mjeseca kada je došao pregledati pošiljku od 600 kilograma kokaina, koja je prije privatnim mlaznjakom dopremljena iz Južne Amerike.

Sada je pak, u Zagrebu, u potpunoj tajnosti finalizirana istraga koju su hrvatski USKOK i policija vodili s nizom institucija širom svijeta više od godinu dana, snimajući telefonske razgovore osumnjičenog te ih tajno prateći.

Istražitelji su snimili zaista svašta: od privatnih mlaznjaka za koje su radi prikrivanja pošiljke kokaina krijumčari unajmili pravu stjuardesu i ukrcali prave putnike, preko luksuznih Mercedesa koji su u zavarenim podvožjima imali po milion eura do posjeta južnoameričkih sicarija koje su Dokovič i njegovi saradnici pozvali na izlet te im pokazivali noćni život Zagreba.

Osim Dokoviča, USKOK je za pripadnost navodnoj grupi osumnjičio još sedam osoba.

Među njima je i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35) kojega USKOK sumnjiči da je Dokoviču u policijskom sistemu tražio identitete osoba koje bi zatim Dokovič koristio za izradu vlastitih krivotvorenih dokumenata stvarajući sebi nove identitete.

18 miliona eura

Dokovič, češki pilot Aleš Sokolik i Silvijo Beljević iz Velike Gorice pali su u Bazelu kada su u jednoj podzemnoj garaži pretovarivali pošiljku od 600 kilograma kokaina.

Dražen Letić i Dokovičeva djevojka Nevenka Čuturić uhapšeni su 13. jula u Srbiji.

Njen brat Siniša Čuturić zasad je jedini nedostupan i za njim je raspisana potjernica.

Prije nekoliko dana u Hrvatskoj su uhapšeni Lešić, te Pero Šarac zvani Pjer (47), muškarac kojeg USKOK sumnjiči da je bio kontakt-osoba s dobavljačima kokaina iz Južne Amerike.

Tokom 2018. Šarac je u tri navrata odlazio u Južnu Ameriku, a u martu ove godine organizovao je boravak u Zagrebu za dvojicu državljana Kostarike, od kojih se jednog u toj zemlji povezuje s brutalnim mučenjem i ubistvom jednog jamajčanskog kriminalca.

Njihov boravak u Zagrebu te sastanak s Dokovičem u jednom zagrebačkom hotelu policija je tajno snimila.

Krijumčarenje je, pak, bilo, prema zaključcima istrage, organizovano privatnim mlaznjakom za čije je pilotiranje bio angažovan češki pilot Sokolik, i to tako da je organizovan komercijalni let za putnike pri čemu su zbog vjerodostojnosti čak unajmili stjuardesu.

Avion s putnicima - i 600 kilograma kokaina - poletio je iz Urugvaja najprije za Nicu u Francuskoj, gdje su iskrcali putnike i stjuardesu, da bi zatim produžili do Bazela u Švajcarskoj gdje su istovarili drogu.

Međutim, tamo su upali u zasjedu. Osim kokaina vrijednog oko 18 miliona eura, i Dokovič i suradnici završili su u rukama švajcarske policije.

Policija je već imala nekoliko pokušaja presretanja pošiljki.

Lani u oktobru na graničnom prelazu na Bregani, nakon što je policijski pas počeo reagovati na vozilo, zaustavljen je Mercedes B 200 francuskih oznaka u kojem su se Siniša i Nevenka Čuturić iz Antverpena vraćali u Srbiju.

Međutim, umjesto kokaina, u zavarenom podvožju luksuznog vozila policajci su pronašli milion evra uredno zapakovanih u snopove.

Novac je oduzet, a Čuturići su samo prekršajno kažnjeni i pušteni na slobodu, ne znajući da ih je policija nastavila tajno pratiti.

Policajci su snimili kako Dokovič govori da je dotad već imao “20-30 takvih transporta”.

Budući da je akcija sprovedena na osnovu inicijalnih hrvatskih podataka, čini se da će i predstojeći kazneni postupak biti sproveden u Hrvatskoj.

Naime, istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je svim osumnjičenicima istražni zatvor, pa tako i Dokoviču i ostalima koji se nalaze u pritvoru u Švajcarskoj.

Na osnovu te odluke Hrvatska će vjerovatno ubrzo zatražiti njihovo izručenje.

Skimmeri

Dokovičevo se ime već skoro dvije decenije nije pojavljivalo u medijima, no prije toga su ga američki mediji spominjali kao ozbiljnog kriminalca.

Njujork tajms je 2003. pisao o njemu kao o osobi koja se među prvima u SAD počela baviti računarskim prevarama uz pomoć skimmera na bankomatima, opisali su ga kao osobu koja je nekoliko puta u SAD bila kazneno procesuirana te joj je određen progon.

Usprkos svemu, stalno se ilegalno vraćao u zemlju dok ga ponovo ne bi uhvatili.

“Vjeruje se da je prvi put u zemlju ušao 1981., a u ranim 90-ima federalne vlasti povezale su ga s albansko-jugoslovenskom kriminalnom organizacijom.

U vladinim sudskim dokumentima navedeno je da se grupa smatra odgovornom za seriju ozbiljnih zločina, poput podmetanja požara, prevara s osiguranjem, bankovnih prevara, velikih krađa pošiljki, trgovanja drogom i sofisticiranih pljački draguljarnica”, napisao je o Dokoviču Njujork tajms, navodeći kako se na Floridi Dokovich oženio s kćerkom lokalnog policajca kojoj se predstavljao kao međunarodni preduzetnik.

Nakon hapšenja 1992. na Floridi, Dokovič je navodno pušten jer je s tužolaštvom dogovorio pokajništvo, ali ispalo je da ih je prevario.

Kako su Njujork tajmsu ispričali neimenovani zvaničnici, Dokovič je nudio podatke o albanskoj mafiji, ali tužiocima je dao podatke o nekim manjim kriminalnim grupama, ne otkrivši im apsolutno ništa.

Ubrzo nakon toga prognan je iz SAD.

No, krajem 90-ih ponovno se ilegalno vratio s drugim identitetom, ali i novim kriminalnim poslovima - skimmerima za bankomate.

Sumnja se da je Dokovič tada prilično novom metodom američkim građanima s računa skinuo oko 3,5 miliona dolara.

No, ubrzo se našao na meti američke Tajne službe te je ponovno završio u američkom zatvoru.

Svi identiteti Iljmije Frljučkića

  • Majkl Dokovič (60), zvan Majk ili Majkl
  • Rođen je u Podgorici u Crnoj Gori kao Iljmija Frljučkić
  • U SAD je 90-ih koristio ime Majkl Ilirijani

Početkom 2000-ih koristio je imena:

  • Majkl Dokovič
  • Majkl Bugati
  • Proteklih godina koristio se imenom Živko Jović, s lažnim ispravama Bosne i Hercegovine
  • Lani je u Hrvatskoj uspio stvoriti lažni identitet na ime Radovan Trzin