Tužilaštvo istražuje Kneževićev posao sa Opštinom Budva

Specijalna tužiteljka tražila od Carevića da joj dostavi dokumentaciju o osnivanju "Expo Budve", zajedničke firme Skupštine opštine Budva i Jadranskog sajma, biznismena koga potražuje Crna Gora
8690 pregleda 3 komentar(a)
Opština unijela imovinu: Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Opština unijela imovinu: Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević zatražila je pismeno od gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića da Opština odmah dostavi kompletnu dokumentaciju policijskom službeniku Specijalnog policijskog tima o osnivanju „Expo Budve“, zajedničke firme Skupštine opštine Budva i Jadranskog sajma, biznismena Duška Kneževića koga potražuje Crna Gora.

To je „Vijestima“ iz više izvora potvrđeno u Opštini, čime je i zvanično otvoren izviđaj oko posla koji je prije deceniju gradska vlast, kada je njome rukovodio Rajko Kuljača, ušla u zajednički biznis sa Kneževićevim Jadranskim sajmom.

Vukčevićeva je zatražila da se dostave svi podaci, informacije i dokumentacija o osnivačkom ulogu Opštine Budva koji je u nenovčanom iznosu od 1,1 milion eura unijela u „Expo Budva“.

Ugovorom o prenosu prava nepokretnosti, koji je zaključen krajem avgusta 2009. Opština je sa svojim parcelama na području Sajma, stekla udio od 21,96 odsto u novoosnovanoj firmi.

Riječ je o dvijema parcelama od 556 i 886 kvadrata, procijenenih na 1.145.600 eura, koje je Opština, glasovima odbornika DPS-SDP koalicije unijela kao osnivački kapital u „Expo Budva“. Specijalna tužiteljka traži da joj se dostavi dokumentacija o procjeni te opštinske zemlje, ali je takođe interesuju i novčane transkacije koje su obavljene preko te firme za proteklih deset godina od kada je osnovana. Tužilaštvo, na čijem se čelu nalazi Milivoje Katnić, traži i podatke o nalogodavcima koji su transferisali novac u korist “Expo Budve”, kao i ko su krajnji korisnici tog novca.

Osim toga, istražitelje zanima i da li je firma “Expo Budva” bila korisnik kredita poslovnih banaka u Crnoj Gori ili inostrastvu i u kojim iznosima i da li su nepokretnosti uknjižene na “Expo Budva” bile založene za kredite, u kojim iznosima, po kom osnovu i ko su korisnici tih kredita. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal otvorilo je više istraga, podiglo i optužnicu protiv Duška Kneževića i njegovih najbližih saradnika. Biznismen za kojim je raspisana potjernica i nalazi se mjesecima u Londonu, odakle optužuje aktuleni politički vrh Crne Gore na čelu sa Milom Đukanovićem da pokušava da mu otmu imovinu, od Katnićevog tima označen je kao organizator kriminalnih grupa, koje su nanijele višemilionsku štetu državnom budžetu.

Protiv Kneževića otvorena je nedavno i finansijska istraga, radi utvrđivanja porijekla imovine. Njegovi najbliži saradnici priznali su u nekoliko predmeta da su bili dio kriminalne grupe i zaključili sporazume o priznanju krivice.

Interesantno je da se sada otvara izviđaj i oko Kneževićevog poslovnog aranžmana u Budvi.

Upravo te dvije parcele koje je Opština unijela u firmu „Expo Budva“ dio su velike urbanističke parcele, gdje se planira gradnja hotelsko-apartmanskog kompleksa „Mia Budva“. Na 8.500 kvadrata zemlje u vlasništvu firme „Safiro beach“ turska firma „Mia investments“ planira da gradi dvije kule od po 15 spratova, a tome se protive dio budvanske vladajuće koalicije predvođene Demokratama, Crnogorskom i GP URA, jer se pozivaju na skupštinsku odluku kojom je „Expo Budva“ osnovana da bi se na tim parcelama gradio kongresni centar.

Takvo mišljenje nemaju u Demokratskom frontu, već smatraju da je turskoj kompaniji gradnju hotela sa pet zvjezdica omogućio planski dokument DUP „Budva centar“. Saglasnost da turski investitori započnu projekat vrijedan više od 60 miliona eura treba da da glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović, kome se „Mia investment“ žalila na odluku budvanske glavne arhitektice koja ih je odbila, smatrajući da budući izgled hotela nema duh Mediterana. O gradnji na toj lokaciji biće riječi u ponedjeljak, za kada je zakazana sjednica Skupštine opštine, koja je početkom juna odložena upravo zbog rascjepa unutar vladajuće koalicije oko projekta “Mia Budva”.

Bonus video: