Ispituju postoji li španska firma

Nakon višegodišnjeg kašnjenja u poslu izgradnje sve vjetroelektrane na brdu između Ulcinja i Bara krajem aprila počele su sa probnim radom, koji bi trebalo da traje do kraja ovog mjeseca
2458 pregleda 0 komentar(a)
Počeo probni rad: Vjetroelektrana, Foto: Shanghaipower.com
Počeo probni rad: Vjetroelektrana, Foto: Shanghaipower.com

Sutkinja Katarina Peković tražiće od crnogorske ambasade u Španiji i centralnog privrednog registra te zemlje podatke da li je firma BWP Europe Consulting ikada registrovana u toj zemlji, da li je bila osnovana u vrijeme podnošenja tužbe avgusta 2013. godine, te da li je firma u međuvremenu ugašena ili nastavila da egzistira pod drugim imenom.

To je odlučila u sporu koji su pokrenuli Budvanin Vladimir Popović i Španac Carles Collu Palou protiv prvih partnera Vlade u projektu izgradnje vjetroelektrana na Možuri, jer im kako tvrde nije isplaćena provizija od po 2.000.000 eura za ugovaranje posla.

Nakon što je Viši sud poslije više od pola godine ukinuo odluku Osnovnog da u postupku kao jedina tužena ostane Fersa, predmet je dodijeljen sutkinji Peković.

Punomoćnici Ferse su se žalili na posljednju odluku prvostepenog suda da jedino ta firma ostane tužena, nakon što je tokom suđenja otkriveno da druge dvije tužene firme navodno ne postoje.

Za BWP Europe Consulting su tužioci dostavljali dokaze da nikada nije osnovana, a BWP Montenegro je, u međuvremenu, otišla u stečaj.

Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji VE Možura potpisan je 2010. sa konzorcijumom Fersa & Čelebić, u čijem sastavu su bili španska Fersa Energias Renovables i Čelebić iz Podgorice, koji je u međuvremenu napustio posao. Ugovor je potpisao tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović.

Specijalno državno tužilaštvo još izviđa da li je bilo korupcije u tom poslu.

Investitor je 2015, uz saglasnost Vlade, prava i obaveza iz ugovora o zakupu prenio na novog zakupca, kompaniju Enemalta plc, čiji je većinski vlasnik Vlada Malte.

Nakon višegodišnjeg kašnjenja u poslu izgradnje sve vjetroelektrane na brdu između Ulcinja i Bara krajem aprila počele su sa probnim radom, koji bi trebalo da traje do kraja ovog mjeseca.

Bonus video: