Jesu li mogli stići pritvorenika?

Uprava spuškog zatvora utvrđuje da li je neko od službenika obezbjeđenja Istražnog zatvora napravio propust zbog kojeg je pritvorenik nesmetano preskočio bedeme
12893 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, Foto: Boris Pejović
Zgrada Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, Foto: Boris Pejović

Uprava spuškog zatvora utvrđuje da li je neko od službenika obezbjeđenja Istražnog zatvora napravio propust zbog kog je pritvorenik Adis Adžović (22) nesmetano preskočio bedeme i krenuo da bježi ka ulici na kojoj ga je, navodno, čekao automobil.

To su “Vijestima” odgovorili iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

“Povodom zabilježenog slučaja pokušaja bjekstva pritvorenika A. A. iz Istražnog zatvora Podgorica od dana 19. 7. 2019. godine, obavještavamo Vas da su u toku aktivnosti nadležnih u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija koje se odnose na analizu predmetnog događaja. Analizom je obuhvaćeno i postupanje službenika koji su navedenog dana obavljali poslove obezbjeđenja u cilju utvrđivanja eventualnih propusta u radu ovih službenika i eventualnog pokretanja discipinskog postupka”, objasnili su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su pod posebnom lupom službenici obezbjeđenja koji su tog dana bili raspoređeni na karaulama, ali i oni koji su nadzirali šetnju pritvorenika.

Adžović je minulog petka oko 14 sati i 50 minuta, dok je bio na šetnji, skinuo majicu, uzverao se uz bedem Istražnog zatvora koji na vrhu ima bodljikavu žicu, preskočio i krenuo da bježi ka drugoj prepreci - zaštitnoj ogradi.

U dvorištu upravne zgrade Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uhvatili su ga službenici obezbjeđenja.

Pritvorenika, koji je višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta od slobode je dijelilo desetak metara.

Izvor “Vijesti” iz UIKS-a kazao je da su pregledane nadzorne kamere koje snimaju krug za šetnju.

Navodno, zabilježile su kako Adžović izlazi na krug, skida majcu i počinje da trenira, odnosno trči.

“Trčao je krugom za šetnju, što nije neuobičajeno. Poskakivao je svaki put kada bi došao do dijela bedema koji je na kraju preskočio. Četvriti ili pet krug zaletio se i uspio da skoči dovoljno da se uzvere uz bedem, a potom se provukao kroz bodljikavu žicu koja je na vrhu zida”, objasnio je sagovornik “Vijesti”.

Isti izvor dodaje da je nejasno kako je pritvorenik uspio da preskoči prvi bedem, koji je visok oko pet metara.

Adžović je nakon toga uspio da se popne uz zaštitnu ogradu - žicu, a onda pobjegao ka dvorištu upravne zgarde UIKS-a.

Nakon što su ga spuški čuvari uhvatili, rekao im je da ga na ulici čeka automobil.

Uprava spuškog zatvora istog dana o pokušaju bjekstva obavijestila Upravu policije - Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad i sudiju po čijem rješenju je Adžoviću određen pritvor.

Hapšen je zbog više krađa počinjenih na teritoriji Podgorice, navodno i tada je preskako ograde kuća u koje je provaljivao i iz kojih je odnosio novac, zlato, tehničke uređaje...

Bjegunca čekao “golf”

Sagovornik iz spuškog zatvora tvrdi da je minulog petka, kada je Adžović pokušao da se domogne slobode, nedaleko od upravne zgrade UIKS-a, čitavog dana bio zaustavljen “golf”.

“Naspram upravne zgrade bio je ‘golf’ u kom je gotovo čitavog dana čekao vozač. Nije imao zadnju tablicu, ali jeste bio sumnjiv”, kazao je sagovornik “Vijesti”. Objasnio je da to nije odmah prijavljeno, jer su automobili onih koji posjećuju zatvorenike, ili nekog čekaju, svakodnevno su zaustavljeni ili parkirani ispred UIKS-a.

Bonus video: