APELACIONI SUD ODBACIO ŽALBU

Duvanski zakonito kupljen

Viši sud potvrdio da je Specijalno državno tužilaštvo uzalud optuživalo “Zetagradnju” za malverzacije
2073 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudije Apelacionog suda potvrdile su presudu kojom su stečajni upravnik Duvanskog kombinata Podgorica Veselin Raičević, preduzeće “Zetagradnja” i nekadašnji direktor te komapnije Miloš Stojanović, oslobođeni optužbe da su akteri višemilionske malverzacije počinjene prilikom kupoprodaje imovine DKP-a vrijedne nešto više od 13 miliona eura.

Preduzeće “Zetagradnja” u vlasništvu je Blagote Radovića.

Na oslobađajuću presudu, koju je sredinom januara donijela sutkinja Specijalnog odjeljanja podgoričkog Višeg suda Ana Vuković žalilo se Specijalno državno tužilaštvo.

Sudije Apelacionog suda njihovu žalbu odbacile su kao neosnovanu.

Tokom skoro jednostanog obrazloženja odluke sutkinja Vuković je, analizrajući sporne ugovore, kazala da sprovedeni dokazi nesumnjivo ukazuju da je Raičević prilikom prodaje Duvanskog postupao savjesno, s pažnjom dobrog privrednika, ali i da je Zetagradnja kako kupac zakonski štitila svoje interese.

Tada je obrazložila da je “Zetagradnja” uplatila dvije rate, ali ne i treću ratu, koju je trebalo isplatiti nakon preuzimanja nepokretnosti od DKP, ali da to nijesu učinili jer do primopredaje nepokretnosti nije došlo u predviđenom roku.

Objasnila je i da je Radovićeva firma iz istog razloga, s pravom zahtijevala umanjenje kuporodajne cijene za iznos kamate na već uplaćene avanse.

Zbog toga je Sud ocijenio da je bez utemeljenja optužba SDT-a da je “Zetagradnja” bila dužna da isplati u cjelosti dogovorenu cijenu.