Hapšenja zbog milionske utaje poreza: Privedeni braća Petričević, Miloš Mlađenović i četiri poreska inspektora

Kako saznaje televizija Vijesti neki od uhapšenih u jutrošnjoj akciji povezani su sa osumnjičenima iz akcije Klap
132827 pregleda 86 komentar(a)
Saša Jokić, jedan od privedenih, Foto: Luka Zeković
Saša Jokić, jedan od privedenih, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.07.2019. 20:58h

U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) počela su saslušanja uhapšenih u jutrošnjoj akciji policije.

Tri osobe privedene su na saslušanje.

Rano jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, pripadnici policije, uhapsili su više osoba koje se terete za utaju poreza.

Kako saznaje televizija "Vijesti" neki od uhapšenih u jutrošnjoj akciji povezani su sa osumnjičenima iz akcije Klap u kojoj je policija zbog istog krivičnog djela slobode lišila dvadesetak osoba.

Prema prvim informacijama uhapšena su i četiri poreska inspektora ali i oni koje je u obraćanju na društvenim mrežama prozivao odbjegli Danilovgrađanin Dejan Lakić. Tako su se na spisku jutros privedenih našli i Saša Jokić, firma "Viner co", Miloš Mlađenović, vlasnik firme "Mićoni", te braća Petričević, Ivan i Bojan, dok je nalog za privođenje izdat i za njihovim trećim bratom - Dejanom koji je trenutno van zemlje.

Specijalno državno tužilaštvo izdalo je i nalog za hapšenje Dejana Lakića i Ivana Vukovića.

Kako saznaju "Vijesti" nezvanično, policaja je jutros privela poreznike: Nevenku Đurović. Slavojku Savić, Brana Magdalinića i Milijanu Radonjić.

Radi se o starijim poreskim službenicima i svi se oni navodno dovode u vezu poslovima vezanim za povraćaj PDV-a braći Petričević.

U postupku koji slijedi, prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", njima bi olakšavajuća okolnost mogla biti praksa iz drugostepenog postupka pred Ministarstvom finansija, ali i pojedine presude Upravnog suda kojima je ranije utvrđivano da se poreski inspektori ne mogu pouzdano baviti time da li je neka faktura fiktivna ili nije.

Prema prvim procjenama iznos štete koju su osumnjičeni nanijeli državnom budžetu iznosi preko tri milona eura.

SDT: Podnijeta krivična prijava protiv 14 fizičkih i devet pravnih lica

Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je da je podnijeta krivična prijava protiv 14 fizičkih i devet pravnih lica.

"Uprava policije, Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv 14 fizičkih i 9 pravnih lica zbog osnovane sumnje da su učinili više krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. Osnovano se sumnja da je 14 fizičkih lica (B.P, S.J, I.P, D.P, D.L, I.V, N.Đ, B.M, M.R, S.S, S.V, P.M, M.M, V.M.) i 9 pravnih lica učinilo krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije. Od ovih 14 fizičkih lica za njih 9 (N.Đ, B.M, M.R, S.S, B.P, S.J, I.P, D.P, D.L, I.V.) kao i za jedno od 9 pravnih lica osnovano se sumnja da su učinili i krivično djelo – prevara u produženom trajanju. Osim toga za 4 fizička (B.P, S.J, I.P, D.P.) i 4 pravna lica osnovano se sumnja da su učinili i krivično djelo – pranje novca u produženom trajanju, dok se za 4 fizička (S.V, P.M, M.M, V.M.) i 5 pravnih lica osnovano sumnja da su učinili i produženo krivično djelo - utaja poreza i doprinosa", saopšteno je iz SDT-a

Specijalno državno tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje svih 14 fizičkih lica.

"Detaljnije informacije biće saopštene sjutra na konferenciji za novinare koja će biti održana u 12 sati u prostorijama PR centra na Starom aerodromu", kazali su iz SDT-a.

Poreska uprava: Dostavili smo nadležnim organima svu potrebnu dokumentaciju

Iz Poreske uprave „Vijestima“ su saopštili da su „nadležnim državnim organima dostavili svu potrebnu dokumentaciju vezanu za postupke inspekcijskog nadzora u dijelu utvrđivanja pravilnosti i tačnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza, a koji su vršeni kod poreskih obveznika koji su dio istrage pod nazivom "Klap"“.

„S tim u vezi, prema saznanjima Poreske uprave četiri službenika ove institucije-poreski inspektori koji su postupali u pomenutim postupcma inspekcijskog nadzora danas su pristupili nadležnim državnim organima radi davanja dodatnih informacija u istažnom postupku. Za dalje informacije upućujemo vas na nadležnu instituciju koja sprovodi predmetni postupak“, saopšteno je „Vijestima“ iz PU.

Bonus video: