Gliserom teško povrijedio ronioca kod Tivta

Kako nezvanično saznaju "Vijesti", povrijeđeni V.B. (39) je van životne opasnosti
36413 pregleda 32 komentar(a)
Plovilo kojim je udaren ronilac, Foto: Siniša Luković
Plovilo kojim je udaren ronilac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.08.2019. 19:31h

Novopazarac V.B. (40) nastanjen u Njemačkoj, teško je povrijeđen u nezgodi na moru koja se desila oko 16.10 u akvatorijumu zaliva Trašte, u blizini u marine Luštica Bay u Krtolima kod Tivta.

Na V.B. je dok je ronio neposredno ispod površine vode, oko 220 metara zapadno od glavnog lukobrana marine Luštica Bay, iz za sada nepoznatioh razloga naletio RHIB gliser tipa "tempest 850" (TV 190) kojim je upravljao P.K. (39) iz Podgorice.

Ronilac je zadobio teže povrede donjih ekstremiteta.

P. K. je, kako nezvanično saznajemo, povrijeđenog čovjeka izvukao iz mora na svoje plovilo i odmah ga transportovao do obližnjeg turističkog naselja Luštica Bay.

Tu je roniocu rane najprije sanirala jedna turistkinja – ljekarka specijalistkinja hirurgije koja se tu slučajno zatekla.

Tretman povrijeđenog potom je preuzela ekipa Hitne pomoći iz Tivta koja je V.B. prebacila na dalje liječenje u specijalnu ortopedsku bolnicu u Risan.

Kako nezvanično saznajemo, povrijeđeni ronilac je van životne opasnosti.

O incidentu je obaviještena Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore, policija i Osnovno državno tužilaštvu u Kotoru, a na lice mjesta se po pozivu policije, uputio i nacionalni istražitelj za pomorske nesreće Aleksandar Božović koji je obavio uviđaj.

Tužilaštvo je nakon saslušanja, P.K. odredilo pritvoru.

Istraga koja je u toku utvrdiće sve aspekte ove pomorske nezgode jer su u opticaju bile dvije verzije – prva po kojoj je V.B. navodno povrijedilo isto plovilo koje ga je prethodno dovezlo na poziciju gdje je on zaronio, i druga po kojoj je on, ušavši u more na obližnoj maloj divljoj plaži između Luštice Bay i kupališta Almara Beach, ronio na udaljenosti od oko 200 metara od obale, na sred plovnog puta kojeg koriste mnoga plovila i da pritom uopšte nije upotrebljavao adekvatnu signalnu plutaču sa zastavicom.

Bonus video: