NAVODNO SE VEĆ NAGODIO SA TUŽILAŠTVOM

Jedan od uhapšenih progovorio o švercu droge

Tužilaštvo priprema svjedoka saradnika iz grupe uhapšenih zbog međunarodnog krijumčarenja kokaina
40856 pregleda 9 komentar(a)
Sud iduće sedmice odlučuje o predlogu Tužilaštva: Policija ispred Višeg suda (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Sud iduće sedmice odlučuje o predlogu Tužilaštva: Policija ispred Višeg suda (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo priprema svjedoka saradnika iz grupe uhapšenih zbog međunarodnog šverca kokaina.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

O predlogu Tužilaštva na čijem čelu je Milivoje Katnić, podgorički Viši sud odlučivaće sljedeće sedmice.

“Vijestima” je nekoliko izvora saopštilo identitet uhapšenog, koji se navodno već nagodio sa Tužilaštvom i ispričao im šta su i čija zaduženja bila u švercu droge.

Nekoliko Tivćana uhapšeno je prije par dana u tom primorskom gradu, a tužilac ih sumnjiči da su od početka godine u Crnu Goru iz Kolumbije prošvercovali 18 kilograma kokaina. Prije dvije noći sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović odredio je pritvor Srđanu Pavloviću, Toniju Petkoviću, Milošu Petriću, Đuru i Milošu Peroviću i Radu Samardžiću.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić nije tražila određivanje pritvora za Božidara Božovića, a odmah nakon privođenja pušten je Saša Petrić, koji navodno nema veze sa tom kriminalnom grupom.

Policija ipak nije uspjela da stavi lisice organizatorima te grupe - Danilu Đuroviću i Banu Miletiću, koji su u bjekstvu.

Policija traga za još dvije osobe umiješane u šverc droge. Njihov identitet nije saopšten.

Na teret im se stavlja da su počinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i nelegalno držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Policija provjerava da li sa tom kriminalnom grupom i njihovim neraščišćenim poslovima sa drugim klanovima, može dovesti u vezu nedavno paljenje automobila Pavlovićeve majke.

Prema nepotvrđenim informacijama, to vozilo zapaljeno je prije par noći, a Pavlović je nakon toga prijavio policiji da dobija ozbiljne prijetnje.

On je prvi i uhapšen - dan prije nego su u utorak poslije podne u Tivtu i Kotoru policajci upali u petnaestak kuća, pretresli ih i iz njih sa lisicama odveli više od deset osoba.

Jedan od njih potom se sporazumio sa Tužilaštvom - da progovori u zamjenu za status svjedoka saradnika.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, tužilac može sudu predložiti da svjedok saradnik bude član kriminalne grupe ako je izvjesno da će njegov iskaz i dokazi koje pruži znatno doprinijeti dokazivanju krivičnog djela... ili pomoći otkrivanju, dokazivanju i sprečavanju drugih krivičnih djela kriminalne organizacije “ i da je značaj njegovog iskaza za dokazivanje tih krivičnih djela i krivice ostalih učinilaca pretežniji od štetnih posljedica krivičnog djela koje mu se stavlja na teret”, piše u ZKP-u.

Propisano je da tužilac predlog mora podnijeti do završetka glavnog pretresa i da on mora sadržati činjenice i podatke na osnovu kojih će sud donijeti rješenje o određivanju statusa svjedoka saradnika.

“Svjedok saradnik ne može biti lice za koje postoji osnovana sumnja da je organizator ili vođa kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe”, propisano je Zakonom.

Sjednica će biti zatvorena za javnost

O predlogu tužioca za dobijanje statusa svjedoka saradnika, u istrazi i do početka glavnog pretresa, odlučuje vijeće suda, a na glavnom pretresu vijeće pred kojim se održava glavni pretres.

“Na sjednicu vijeća će se pozvati državni tužilac, lice predloženo za svjedoka saradnika i njegov branilac da bi se utvrdilo da li su ispunjeni uslovi... Sjednica se održava bez prisustva javnosti. Izjave date na ovoj sjednici ne mogu se koristiti u krivičnom postupku protiv lica koje je predloženo za svjedoka saradnika kao dokaz za oglašavanje tog lica krivim”, piše u Zakonu.

Ukoliko Viši sud prihvati predlog da jedan od uhapšenih bude svjedok saradnik, vijeće će odrediti da se iz spisa izdvoje zapisnici i službene zabilješke o njegovim ranijim iskazima, koje je dao kao osumnjičeni ili okrivljeni “i oni se ne mogu upotrijebiti kao dokaz u krivičnom postupku”.