Mugoša još piše presudu za udar

Iz Višeg suda saopštili “Vijestima” da nije pisano izrađena odluka za pokušaj terorizma u Podgorici
6676 pregleda 19 komentar(a)
Suzana Mugoša, Foto: PR Centar
Suzana Mugoša, Foto: PR Centar

Sutkinja Suzana Mugoša još nije napisala presudu u slučaju državni udar

To je “Vijestima” potvrđeno iz podgoričkog Višeg suda.

“Obavještavamo Vas da navedena presuda nije pisano izrađena. Takođe, obavještavamo da sudije ovog suda ne najavljuju kada će presuda biti pisano izrađena, već postupaju u skladu sa zakonskom procedurom koja reguliše pisanu izradu presude”, odgovorila je “Vijestima” Aida Muzurović, portparolka tog suda.

U Višem sudu 9. maja izrečena je prvostepena presuda za pokušaj terorizma 2016. godine, na dan parlamentarnih izbora.

Nakon skoro šest i po sati čitanja odluke i obrazloženja, sutkinja je 9. maja objasnila da su to samo kratki razlozi, a da će detaljnije o krivici navesti u pisanom primjerku presude, odnosno šta je opredijelilo vijeće da okrivljeni budu osuđeni na ukupno 68 godina i dva mejseca zatvora”...

Ranije je iz tog suda objašnjeno da je za pisanje presude u složenim predmetima zakonski ostavljen rok od dva mjeseca, s tim što može biti duži ukoliko o tome predsjednik vijeća obavijesti predsjednika suda.

Muzurovićeva je ranije za “Vijesti” kazala da je predsjednica specijalnog vijeća - Mugoša, iskoristila tu mogućnost i u skladu sa zakonom obavijestila predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića, da joj je potrebno dodatno vrijeme da pisano izradi presudu okrivljenima za pokušaj terorizma.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, u tom predmetu nepravosnažno su osuđeni na po pet godina zatvora.

Na najveću kaznu osuđen je Rus Eduard Šišmakov - 15 godina robije zbog terorizma u pokušaju i stvaranja kriminalne organizacije, dok je njegovom zemljaku Vladimiru Popovuodređena 12-godišnja robija za ista krivična djela.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog terorizma u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina za ista krivična djela.

Nepravosnažnom presudom Srboljub Đorđević i Milan Dušićosuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede Demokratskog fronta i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Bonus video: