Vukotićeva ekstradicija još upitna

Viši sud u Beogradu Vukotića je pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora Jovana Vukotića zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov
4997 pregleda 0 komentar(a)
Vukotić, Foto: Privatna Arhiva
Vukotić, Foto: Privatna Arhiva

Srpske vlasti još nijesu odlučile da li će Crnoj Gori izručiti navodnog vođu škaljarskog klana Jovana Vukotića.

To je “Vijestima” prije nekoliko dana odgovoreno iz beogradskog Višeg suda, odakle su objasnili da će konačnu riječ o ekstradiciji Kotoranina donijeti Ministarstvo pravde Srbije.

Iz njihovih odgovora proizlazi da je Vukotiću određen ekstradicioni pritvor, što bi ipak značilo da taj Kotoranin može biti izručen Crnoj Gori koja protiv njega vodi dva postupka za pokušaj ubistva.

“Prema Vukotić Jovanu je dana 26. 6. 2019. godine doneto rješenje kojim mu je određen pritvor iz razloga propisanih odredbom člana 22 stav 1 tačka 1 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i člana 13 Ugovora između Republike Srbije i Crne Gore o izručenju, a po navedenom rešenju Vukotić Jovan nije lišen slobode s obzirom na to da se nalazio u Okružnom zatvoru u Beogradu na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od 1 godine I 3 meseca na osnovu presude Drugog osnovnog suda u Beogradu. Ekstradicioni postupak je u toku i Viši sud u Beogradu utvrđuje da li su ispunjene pretpostavke za izručenje Vukotić Jovana. Nakon što bude sproveden ekstradicioni postupak, pravnosnažno rješenje će biti proslijeđeno Ministarstvu pravde Republike Srbije koji donosi odluku o povodom zahtjeva za izručenje Vukotić Jovana”, odgovorila je portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić.

Ona nije odgovorila da li je tačno da je Vukotić sam tražio da u spuškom zatvoru izdržava ostatak kazne na koju je osuđen u Beogradu.

“Istovremeno Vas obaveštavam da se za preostala pitanja obratite Drugom osnovnom sudu u Beogradu po čijoj presudi Jovan Vukotić izdržava kaznu zatvora”, objasnila je Tešić.

Viši sud u Beogradu Vukotića je pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora Jovana Vukotića zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov.

Vukotić je do presude bio u pritvoru od 10. septembra prošle godine, kada je i uhapšen. Na slobodu će izaći u decembru.

On se nalazi i pod istragom crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića, ali i zbog pokušaja ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe suprotstavljenog kavačkog klana.

Više putaputa demantovao je umješanost u ta krivična djela, tvrdeći da mu podmeću “prljavi” policajci.

Navodno, to je ponovio i pred istražiteljima koji su ga saslušali u srpskom zatvoru.

Vukotić je uhapšen 10. septembra u turskom ljetovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem.

Grčka je za njim raspisala međunarodnu potjernicu zbog šverca droge, a Crna Gora ga sumnjiči za utaju poreza zbog čega je nedavno saslušan u Beogradu.

On ima i sprsko i crnogorsko državljanstvo, a zbog lažnih dokumenata je protjeran iz Turske, odnosno deportovan u Srbiju.

Crna Gora izručenje tražila u maju

Iz crnogorskog Ministarstva pravde, početkom avgusta saopštili su “Vijestima” da su izručenje Vukotića tražili još u maju.

“Ministarstvo pravde Crne Gore je molbom od 08.05.2019. godine od nadležnih organa Republike Srbije zatražilo izručenje Vukotić Jovana radi vođenja krivičnog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju iz člana 144 stav 1 tačka 8 u vezi sa čl. 20 i 23 Krivičnog zakonika Crne Gore”, saopšteno je tada “Vijestima”.

Bonus video: