SJEDINCA APELACIONOG VIJEĆA

Martinović: Pean nije imala pravo da sudi

Razmatrane žalbe na presudu kojom je i istraživački novinar osuđen za šverc droge
5400 pregleda 0 komentar(a)
Jovo Martinović, Foto: Savo Prelević
Jovo Martinović, Foto: Savo Prelević

Sudija Vesna Pean nije imala pravo da sudi, jer je prije toga dva puta bila u vanraspravnom vijeću za određivanje pritvora u ovom predmetu.

To je, između ostalog, istakao novinar Jovo Martinović na sjednici Apelacionog vijeća na kojoj su razmatrane žalbe na presudu podgoričkog Višeg suda, kojom je i istraživački novinar prvostepeno osuđen za učestvovanje u međunarodnom švercu droge.

Sudije Zoran Smolović, Seka Žižić i Dragiša Rašović odlučiće u roku od mjesec dana o presudi Višeg suda.

Martinović je, u januaru ove godine, osuđen na godinu i po zatvora, pod optužbom da je iskorištavajući svoja poznanstva iz novinarske profesije spojio krijumčare droge, dok novinar tvrdi da je bio na novinarskom zadatku zbog koga je morao da kontaktira i ljude iz kriminalnog miljea.

Duško Martinović je ovom presudom kao organizator grupe osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora.

Pored dvojice Martinovića, kao članovi kriminalne organizacije osuđeni su i Igor Vušurović i Vaso Perović na dvije godine i osam, a Jonuz Hadžibeti na dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Branka Stanišić je zbog pomaganja grupi dobila godinu i tri mjeseca, a Marko Šaković i Milan Marović godinu robije.

Novinar je, u žalbi na presudu, istakao da je odluka zasnovana na zamjeni teza, obrazloženje presude je konfuzno i protivrječno, u određenim elementima vrijeđa zdrav razum i inteligenciju, a presuda pokazuje i ličnu netrpeljivost prema njegovoj profesiji i njemu lično. Dodaje se i da sud i tužilaštvo nisu ponudili dokaze da ga je Duško Martinović vrbovao, ali ni da je novinar imao motiv ili obećanu materijalnu korist od takvog posla.

U žalbi se kao dokazi na uvid daju i dokumentarni filmovi i emisije francuske, američke i njemačke televizije o kradljivcima dragulja i švercu oružja koje je Martinović snimao sa optuženima, a koje je Viši sud ocijenio nevažnim i odbio da ih uvrsti u dokaze. Dodaje se da su i mjere tajnog nadzora još jedan dokaz da je sa njima komunicirao radi novinarskog posla, a ne radi nabavke marihuane, što je prvostepeno vijeće ignorisalo...

Novinar je već u pritvoru proveo 14 mjeseci.

On je dobitnik međunarodne novinarske nagrade “Piter Mekler” za hrabro i etičko izvještavanje, a tokom dugogodišnje karijere sarađivao je sa brojnim zapadnim medijima, uključujući BBC i Financial Times.

Preporučujemo za Vas