Istraga o ubistvu Bogdana Milića: I Laličić pucao, Marković nabavio pištolje?

U dokumentu Specijalnog državnog tužilaštva navodi se da su 11. juna, u Bulevaru crnogorskih junaka na Cetinju, Laličić i Nedović zajedno pokušali da liše života više osoba, u čemu im je sa umišljajem pomogao Marković - “stavljanjem na raspolaganje sredstva za izvršenje krivičnog djela”
16500 pregleda 6 komentar(a)
Uviđaj nakon pucnjave na Cetinju, Foto: Filip Roganović
Uviđaj nakon pucnjave na Cetinju, Foto: Filip Roganović

I Pero Laličić direktno je učestvovao u ubistvu Bogdana Milića i ranjavanju još tri osobe 11. juna, na terasi cetinjskog kafea “Portun”.

U proširenoj naredbi za sprovođenje istrage, navodi se da su na Milića i ostale pucali Laličić i Lazar Nedović, a iz oružja koje im je predao Mitar Marković.

Nedović i njegovi sugrađani Mošo Paović i Žarko Pejaković uhapšeni su u julu zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije koja je planirala i izvršila ubistvo Milića.

Dvadesetak dana kasnije još tri osobe su osumnjičene da su učestvovale u ubistvu na Cetinju - da bi sredinom avgusta bili uhapšeni Mitar Marković (25) i dvadesetogodišnji Laličić.

U dokumentu Specijalnog državnog tužilaštva navodi se da su 11. juna, u Bulevaru crnogorskih junaka na Cetinju, Laličić i Nedović zajedno pokušali da liše života više osoba, u čemu im je sa umišljajem pomogao Marković - “stavljanjem na raspolaganje sredstva za izvršenje krivičnog djela”.

Navodi se da je Marković, od nepoznatog pripadnika kriminalne organizacije, nabavio ilegalno vatreno oružje - pištolja marke “browing” i pištolj marke “stayer magnicler”, bez serijskog broja i predao ga Laličiću i Nedoviću.

Navodi se da su ova dvojica tog dana dobila informaciju da se meta nalazi u lokalu “Portun”: “Nakon toga su, uz prethodno pribavljene maske... i oružjem dobijenim od Marković Mitra... došli Ulicom Baja Pivljanina do UO ‘Portun’, gdje su na terasi istog, okrivljeni Nedović iz pištolja ‘štajer’, a osumnjičeni Laličić iz pištolja “browing”, ispalili više projektila prema oštećenom Milić Bogdanu, nanoseći mu više tjelesnih povreda, usljed kojih je nastupila smrt”, piše u Naredbi o proširenju istrage.

Navodi se i da su tada više hitaca ispalili prema Draganu Vušuroviću, Goranu Vušuroviću i Marku Vujačiću, “u namjeri da ih liši života, nanoseći im tjelesne povrede... da bi nakon toga, Nedović Lazar zajedno sa osumnjičenim Laličić Perom napustio lice mjesta i uputio se ka svom stanu u naselju Gipos”, piše u aktu SDT-a.

U prvoj Naredbi o sprovođenju istrage, konstatovano je da je Nedović ostavio DNK trag na čauri koju su policijski inspektori pronašli nakon ubistva Milića.

Sada piše da su njegov i trag Laličića pronašli i na oružju kojim je izvršeno krivično djelo “kao i na garderobi koju su izvršioci koristili prilikom izvršenja krivičnog djela”, piše u naredbi koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović.

Ubijeni Milić nije sjedio za stolom sa trojicom ranjenih Cetinjana. On je bio na optuženičkoj klupi tokom sudskog procesa za ubistvo Nemanje Medina - istovremeno kada su Vladimir Ulama i Darko Mijović oslobođeni optužbi da su ubili tog Petrovčanina, i on je oslobođen krivice da im je pomagao u skrivanju nakon zločina.

Mijović je početkom maja likvidiran u njemačkom gradu Forst.