"Milačić, Dajković i Vlahović uhapšeni bez ijednog zakonskog osnova"

"U sprovedenoj pravnoj igrariji postupajućeg državnog tužioca, Marko Milačić i ostali uhapšeni su sinoć, nakon inkvizicijski zakazanog suđenja u 20,00h uveče, za prekršajno djelo šest sati ispitivani, a odmah nakon puštanja na slobodu, posle sekunde slobode opet uhapšeni po istom događaju, ali sada po krivičnoj prijavi"
7827 pregleda 5 komentar(a)
Hapšenje Milačića, Foto: Luka Zeković
Hapšenje Milačića, Foto: Luka Zeković

Advokatski tim Prave Crne Gore saopštio je danas da su predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, generalni sekretar Vladislav Dajković i član Prave Dragoje Vlahović bez ijednog zakonskog osnova uhapšeni od strane policije, po krivičnoj prijavi osnovnog državnog tužioca.

Iz Prave Crne Gore je ranije saopšteno da su Milačiću, Dajkoviću i Vlahoviću sinoć stavljene lisice na ruke odmah po izlasku iz sudnice Prekršajnog suda, po naredbi nadležnog tužioca, a po krivičnoj prijavi zbog krivičnog djela nepostupanje po naredbi za udaljenje iz člana 379 Krivičnog zakonika Crne Gore.

"Oni se krivičnom prijavom terete da su dana 18.09.2019. godine izvršili krivično djelo nepostupanje po naredbi za udaljavanje, iz člana 379 Zakona o krivičnom postupku: Ko se ne udalji iz grupe ljudi koju je ovlašćeno službeno ili ovlašćeno vojno lice pozvalo da se raziđe u prilikama kad je javni red ugrožen, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri mjeseca. Kolovođa grupe koji izvrši djelo iz stava 1 ovog člana, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine", navodi se u saopštenju Advokatskog tima Prave Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da su Milačić, Dajković i Vlahović uhapšeni od strane policije prije više od 24 časa, za koje lišenje je po zakonu potrebno da bude ispunjen neki od osnova iz člana 175 Zakona o krivičnom postupku: da se krije ili ako se ne može utvrditi njegov identitet ili ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva; da postoje okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog djela ili da će ometati postupak uticanjem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače; da postoje okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti; da je pritvor nužan radi nesmetanog vođenja postupka, a u pitanju je krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica; da uredno pozvani optuženi izbjegava da dođe na glavni pretres.

"Nijedan od prethodno navedenih uslova koji su potrebi za lišenje slobode od strane policije u ovom slučaju nije ispunjen. Predsjednik Prave Crne Gore i ostali uhapšeni u policijskom pritvoru nalaze se samovoljom postupajućeg državnog tužioca i njemu nadređenih. Krivično djelo nepostupanje po naredbi za udaljavanje nije krivično djelo za koje se u pravnoj praksi određuje policijsko zadržavanje, zbog težine samog krivičnog djela već se u slučaju sumnje da je izvršeno navedeno krivično djelo lice u svojstvu građanina poziva da da izjavu policiji, dakle poziva se slobodan građanin pozivom na kućnu adresu, nakon čega se, ukoliko je to osnovano, protiv njega pokreće krivični postupak. U konkretnom slučaju naših branjenika u pitanju je apsolutno zakonski neadekvatno postupanje državnog tužilaštva, koje svojim nalozima očigledno želi psihički i fizički da iscrpi prije svega Marka Milačića, kao lice kom su od strane policije nanešene teške tjelesne povrede, polomljena mu je šaka i ostala lica lišena slobode, budući da se u ovom slučaju ne radi o sprovođenju prava već o zloupotrebi zakona", kazali su iz Advokatskog tima Prave Crne Gore.

Oni su poručili i da je Milačić zajedno sa ostalim članovima uhapšen prije više od 24 časa, a još uvijek nije saslušan od strane državnog tužioca, što je takođe kršenje člana 264 Zakona o krivičnom postupku, jer na osnovu ovog člana lice lišeno slobode od strane policije mora biti u roku od 24 časa od časa lišenja slobode sprovedeno nadležnom državnom tužiocu ili se mora pustiti na slobodu.

"U sprovedenoj pravnoj igrariji postupajućeg državnog tužioca, Marko Milačić i ostali uhapšeni su sinoć, nakon inkvizicijski zakazanog suđenja u 20,00h uveče, za prekršajno djelo šest sati ispitivani, a odmah nakon puštanja na slobodu, posle sekunde slobode opet uhapšeni po istom događaju, ali sada po krivičnoj prijavi. Dakle, nadležno državno tužilaštvo sa licima lišenim slobode igra igru mačke i miša, stavljajući se u ulogu sluga režima. Pozivamo svu pravnu javnost, advokate da nam se jave i pridruže u borbi za očuvanje osnovnih ljudskih prava, da zajedno odbranimo zakon i Ustav ove zemlje", zaključuje se u saopštenju Advokatskog tima Prave Crne Gore.

Policija je juče oko 11:20 sati u centru Podgorice uhapsila Milačića, Dajkovića i Vlahovića kao i članicu Prave Crne Gore Dijanu Drobnjak.

Bonus video: