POJAVIO SE U LONDONSKOM SUDU

Kneževiću zabranjeno da napusti Britaniju: Oduzeti pasoši, uveden elektronski nadzor

Prema jednom izvoru "Vijesti", Kneževiću su oduzeti pasoši i uveden je elektronski nadzon nad njim, ali to "Vijesti" nijesu uspjele da potvrde od drugog nezavisnog izvora
58517 pregleda 104 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Atlas fondacija
Duško Knežević, Foto: Atlas fondacija
Ažurirano: 19.09.2019. 20:30h

Biznismen Duško Knežević pojavio se jutros u londonskom sudu, gdje je formalno počet proces o zahtjevu Crne Gore za njegovu ekstradiciju.

Prema saznanjima "Vijesti" iz više izvora, Kneževiću je zabranjeno da napušta Veliku Britaniju.

Duško Knežević je rekao "Vijestima" da nema komentar.

"Vijesti" su kontaktirale kancelariju Kneževićevog advokata Stivena Keja u Londonu, ali je rečeno da Kej nije dostupan.

Prema jednom izvoru "Vijesti", Kneževiću su oduzeti pasoši i uveden je elektronski nadzon nad njim, ali to "Vijesti" nijesu uspjele da potvrde od drugog nezavisnog izvora.

Kneževiću je određena kaucija od 70000 funti, zabranjeno mu je da se približava aerodromima, željezničkim stanicama, lukama... Zatraženo je i da do narednog ročišta, 17. oktobra, iznese u pisanoj formi sve argumente protiv ekstradicije, kao i da predloži sve dokaze na koje ima namjeru da se poziva.

Proces izručenja može trajati godinama.

Knežević je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama.

Krivične prijave za e-banking podnijete su protiv 79 osoba i 95 kompanija, zbog sumnje da su od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, prali novac.

Tokom istrage utvrđeno je da su firme sa sumnjivim poslovanjem otvorile račune u Atlas banci i da su ovlašćene osobe preko tih računa, korišćenjem sistema e-komerc, prale novac i većinu sredstava prenosile svojim osnivačima nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u of-šor destinacijama.

Knežević je negirao je optužbe koje mu SDT stavlja na teret.

On je u ekskluzivnom razgovoru za “Vijesti” opisao snimak kojim duže golica crnogorsku javnost. Pričao je i o Acu Đukanoviću, bezbjednosnim prijetnjama, sopstvenoj odgovornosti... Intervju pročitajte OVDJE

Preporučujemo za Vas