Vujošević: Od Kneževića sam uzeo samo 20.000 eura da bih se liječio

Izvor "Vijesti" tvrdi da je osumnjičeni rekao da ne isključuje mogućnost da Knežević ima video-snimak na kojem se vidi kako mu daje novac, ali tvrdi da je isključivo riječ o tih 20.000 eura
46268 pregleda 221 komentar(a)
Vujoševića juče privode na saslušanje u SDT, Foto: Zoran Đurić
Vujoševića juče privode na saslušanje u SDT, Foto: Zoran Đurić

Sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević kazao je juče da je od Duška Kneževića uzeo "samo" 20.000 eura, rekavši da mu je taj novac bio potreban za sopstveno liječenje, saopšteno je nezvanično "Vijestima".

Prema istim informacijama, taj Podgoričanin negirao je u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) da je tu ili bilo koju drugu svotu dao Ivici Stankoviću.

Izvor "Vijesti" tvrdi da je osumnjičeni rekao da ne isključuje mogućnost da Knežević ima video-snimak na kojem se vidi kako mu daje novac, ali tvrdi da je isključivo riječ o tih 20.000 eura.

Zvanične potvrde o detaljima sa saslušanja nema, jer je slučaj proglašen tajnim.

Vujošević je uhapšen juče na podgoričkom aerodromu, nakon što je avionom došao iz Beograda.

Poslije višesatnog saslušanja, određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Par dana ranije, Duško Knežević je objavio snimak audio-razgovora sa Vujoševićem, u kojem ovaj tvrdi da je uzimao novac biznismena sa potjernice i njime kupovao službene usluge vrhovnog državnog tužioca - Stankovića.

Knežević je rekao da je u tu svrhu dao oko 800.000 eura.

Prvi čovjek tužilaštva to je negirao iste večeri kada je snimak objavljen, a dan kasnije predstavnici SDT-a saopštili su da nema ni udaljenih sumnji da je njihov kolega kriv, ali da Vujoševića prate više od godinu zbog sumnje da je dio Kneževićeve kriminalne grupe kojoj je dostavljao povjerljive informacije iz institucije čiji je službenik.

Konsultacije sa ljekarima

Vujoševićev pravni zastupnik, advokat Borivoje Borović, tužiteljki je juče saopštio da je njegov klijent bio opravdano odsutan - zbog zdravstvenih problema i konsultacija sa ljekarima u vezi sa “teškom bolešću od koje se i dalje liječi”.

Na konferenciji za medije 16. septembra, saopšteno je da je osumnjičeni 13. septembra napustio Crnu Goru, ali glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije tvrdio da je on pobjegao: “Sačekajmo da vidimo da li će se vratiti dobrovoljno. Vrijeme je odmora, ljudi idu u inostranstvo zbog raznih razloga, liječenja itd.”, rekao je tada tužilac. Borović je prethodno tužiteljki Lidiji Vukčević, koja rukovodi slučajem, dostavio pismo u kome je obavještava da će zastupati Vujoševića i da je njegov klijent spreman da se dobrovoljno pojavi u tužilaštvu: “Da se ne bi u javnosti stekao utisak da je isti u bjekstvu”.

Revoltiran ponašanjem Kneževića

Advokat je precizirao da je Vujošević saslušan juče zbog sumnje da je počinio dva krivična djela - protivzakonit uticaj i članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Za prvo djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a za drugo od jedne do osam godina robije.

Borović je objasnio da je tužilac zabranio strankama da u javnosti iznose detalje o slučaju. On je, međutim, rekao da mu je Vujošević tokom pripremanja odbrane i prije ulaska kod tužioca, saopštio da nije bilo kome nudio ili davao mito.

“On je vrlo revoltiran ponašanjem Kneževića. Ja sam prigovorio da oni transkripti prisluškivanih razgovora ne mogu da se koriste kao dokaz... Dakle protiv njega ne postoji nijedan dokaz u ovom predmetu. Tužilac je odredio mjeru zadržavanja koja je više po meni formalna stvar da bi se provjerili navodi njegove odbrane”.

Beogradski advokat je rekao da je njegov klijent pojavljivanjem u Podgorici spriječio spekulacije - da je bio u kandžama nekih tajnih službi, da je pod zaštitom, da će biti svjedok saradnik.

“Niti će biti svjedok saradnik, niti je bio negdje sklonjen od strane tajnih stranih službi... Prosto je bio na liječenju i sada moli da mu se ne odredi pritvor, da bi mogao da prima terapije u Kliničkom centru u Podgorici... Očekujem da tužilac neće predložiti njegov pritvor”, rekao je Borović.

“Kneževića zamajavao preko telefona”

Novinari su konstatovali da je Vujošević priznao da je uzimao novac od Kneževića, a advokat Borović ponovio je da ti audio–zapisi ne predstavljaju nikakav dokaz i da je zato savjetovao klijentu da se ne izjašnjava na te okolnosti.

Objasnio je da zbog tajnosti predmeta ne može govoriti o detaljima saslušanja, ali je nagovijestio da mu je Vujošević još u Beogradu rekao da je “Kneževića zamajavao preko telefona”.

“Ne štitim nikoga, ali moj klijent je u Beogradu saopštio da nije dao niti pokušao da mito da bilo kome i to je za mene kraj. Možda bi ljepše zvučalo kada bih rekao da jeste. Ruši se tužilaštvo Crne Gore, ali tih dokaza nema”, odgovorio je Borović.

Knežević je juče objavio novi snimak razgovora sa Vujoševićem, tokom kojeg razgovaraju i o odnosu Katnića i Stankovića.

Bonus video: