Odbrana ljekara traži izuzeće sudije: Navodno najavljivao da im se ne piše dobro

Odbrana ljekara zatražila izuzeće sudije jer je navodno pričao da će odluka biti na štetu okrivljenih, što je on demantovao
4860 pregleda 0 komentar(a)
Optužena Haka Tahirović i advokat Drago Konatar dolaze na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Optužena Haka Tahirović i advokat Drago Konatar dolaze na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 24.09.2019. 08:09h

Suđenje ljekarima optuženim za infekciju beba 2014. godine, prekinuto je nakon što su advokati odbrane tražili izuzeće predsjednika vijeća, sudije Vukomira Boškovića.

U zajedničkom obrazloženju zahtjeva, koji je iznio advokat Drago Konatar, navedeno je da je zahtjev upućen zbog sumnje u nepristrasnost suđenja.

“Da sudija Vukomir Bošković vodi glavni pretres protiv optuženih, na način što sprovođenjem istrage po predlozima tužioca, uz zanemarivanje svih ranijih dokaznih predloga, dozvoljava vještačenje vještacima koji se bave pravnim, a ne medicinskim pitanjima, što optužene dovodi u situaciju da ne znaju šta predstavlja optužnica u konačnom, je sudija Bošković ignoriše zaključke Vrhovnog suda”, kazao je Konatar.

On je dodao da je sudija više puta van sudnice iznosio svoj stav - da će odluka biti na štetu optuženih, za šta ukoliko bude potrebno može dostaviti mjesto, vrijeme i lica koja su to slušala.

Sudija Bošković je kazao da su takve tvrdnje neistinite i da nikada nije iznosio ocjenu o ishodu suđenja na bilo koji način.

Na jučerašnji glavni pretres nisu došli vještaci Sudsko-medicinskog odbora (SMO) iz Beograda, zbog, kako su naveli, ranije preuzetih obaveza.

Tužiteljka Ljubinka Madžgalj zatražila je od njih da pojasne nalaz u djelu odgovora na pitanje - da li je neonatalna sepsa zarazna bolest, ističući da je prema novom Zakonu o zaštiti stanovništva od opasnih zaraznih bolesti iz 2018. godine, jasno da je riječ o zaraznoj bolesti.

Dodala je da se 2014. godine, kada su bebe inficirane, neonatalna sepsa nije tako vodila isključivo zbog šifre.

Branilac okrivljenog Zvonka Puletića, advokat Nikola Medojević, kazao je da taj dopunski nalaz u poptunosti potvrdio sve što je odbrana tvrdila od početka - da njegov klijent nije kriv, kao i da su se vještaci umjesto medicinom bavili tumačenjem prava.

“Vještaci su potvrdili da taj dopunski nalaz predstavlja tumačenje prava, to je neka konstanta kako postupaju vještaci u ovom predmetu i odbrana je u suštini indiferentna na takav pristup, s obzirom na to da zakon takav pristup vještaka ne poznaje. Imajući u vidu niz okolnosti i pored toga što ovo suđenje dugo traje, što smatramo da je našim branjenicima povrijeđeno pravo na pravično i fer suđenje i zbog niza nedostataka, odbrana je bila prinuđena da zatraži izuzeće postupajućeg predsjednika vijeća, tako da smo sada u situaciji da čekamo odluku po tom zahtjevu”, kazao je advokat.

Rekao je da odbrana smatra nepotrebnom dopunu mišljenja beogradskih vještaka...

“Danas smo došlli u jednu apsurdnu situaciju - da tužilac ima primjedbe na nalaz vještaka, odnosno dopunu nalaza, gdje sada konačno vještaci potvrđuju ono što odbrana tvrdi cijelo vrijeme - da neonatalna sepsa nije propisana kao zarazna bolest. I danas tužilac, iako je sam tražio odgovor na ta pitanja ima problem sa odgovorom, ima primjedbu i tvrdi da je novim zakonom neonatalna sepsa propisala kao zarazna bolest i na taj način želi da izvrgne naglavačke osnovno načelo krivičnog prava, a to je načelo zakonitosti, pa želi nov zakon da primijeni na štetu optuženih, a u korist optužbe, što je pravno neizvodljivo i nemoguće”, kazao je advokat Miro Orović.

Prvostepenom, ukinutom presudom Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni su na po sedam mjeseci zatvora a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević na po pola godine kućnog pritvora.

Apelacioni sud je potom tu presudu preinačio i sve optužene poslao na jednogodišnju robiju, ali je onda Vrhovni sud sve poništio i naložio novo suđenje.

Ljekari se terete za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno da nisu postupali po propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti u bolnici.

Nastavak suđenja će biti poznat nakon odluke na zahtjev odbrane o izuzeću sudije Boškovića, koju će donijeti predsjednik Višeg suda.

Bonus video: