"Knežević pod elektronskim nadzorom od februara zbog ugrožene bezbjednosti"

Odbrana Duška Kneževića je poručili da je istina da je Duško Knežević reketiran od strane Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici
13014 pregleda 12 komentar(a)
Knežević
Knežević

Odbrana predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, na čelu sa advokatom Zdravkom Đukanovićem saopštila je danas da se predsjednik Atlas grupe Duško Knežević nalazi pod elektronskim nadzorom od februara zbog ugrožene bezbjednosti

U saopštenju se navodi da su se obratili javnosti "povodom saslušanja predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića u Londonu, te odlaska iz Crne Gore i munjevitog povratka sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića".

"Duško Knežević je 19.09.2019. godine saslušan pred sudom u Londonu u vezi potjernice koju je za njim, na zahtjev SDT u Podgorici, raspisao Viši sud u Podgorici. Naš pravni tim predvođen Tim-om Owen-om QC iz Matrix Chambers i Steven-om Kay-om QC iz 9 Bedford Raw stupio je u kontakt sa britanskim tužiocima i pristupio prvom saslušanju koje je održano u “City of London magistrate court”, navodi se u saopštenju Kneževićeve odbrane.

Dodaje se da će na narednom ročištu 17.10.2019. godine odbrana iznijeti dokaze koji jasno ukazuju na neosnovanost optužbi.

"Takođe, SDT treba da dostavi dokaze na kojima zasnivaju optužbe, kao i spise svih postupaka koji se vode protiv Duška Kneževića, kako bi sud u Londonu izvršio uvid u ove predmete radi provjere navoda o zloupotrebama SDT-a i kršenju ljudskih prava, koje je odbrana dostavila. Duško Knežević je pod elektronskim monitoringom iz razloga zaštite lične bezbjednosti g. Kneževića i članove njegove porodice od februara ove godine, a ne od saslušanja u Londonu 19.09.2019. godine, kako je to u medijima netačno prenijeto", poručila je Kneževićeva odbrana.

Oni su naveli da je monitoring policije koji traje već sedam mjeseci određen zbog procjene da je Dušku Kneževiću ozbiljno ugrožena bezbjednost, te su u tom smislu određene i posebne mjere zaštite za njega i njegovu porodicu, iz razloga što je ranije ove godine doživio tri napada, s tim što mu je kretanje slobodno.

"Odbrana je uvjerena da Velika Britanija neće izručiti Duška Kneževića Crnoj Gori iz dva razloga: Prvi razlog je što su optužbe potpuno neosnovane i dokazi irelevantni, odnosno iskontruisani, a postupak isfabrikovan i politički motivisan; drugi razlog je taj što je Duško Knežević državljanin Velike Britanije i u Crnoj Gori ne bi imao pravično suđenje. Sud u Londonu je odbrana upoznala sa činjenicama da je u zatvorima u Crnoj Gori u prethodnom periodu bilo nasilja i ubistava. Sigurni smo da će sudu biti dovoljno da pročita sporazum SDT i Đorđa Đurđića, pa da mu bude jasno da SDT u Podgorici ne postupa po važećim zakonima, već po obavezujućim instrukcija izvršne vlasti. Naime, već tokom preliminarnog saslušanja od 19.09.2019. godine u Londonu, sudu je bilo potpuno nejasno kako je uopšte moguće da je Đurđiću izrečena kazna daleko ispod zakonskog minimuma za to krivično djelo", piše u saopštenju.

Kneževićeva odbrana je poručila i da će sudu u Londonu "dostaviti i dokaze koji se odnose na otvoren teror prema članovima porodice Duška Kneževića i njegovim prijateljima".

"Posebno mislimo na Svetlanu Mijatović i Dejana Sekulića, koji već drugi mjesec neosnovano boravi u pritvoru. Dostavićemo dokaze u vezi sa kršenjem ljudskih prava Duška Kneževića i članova njegove porodice, kojima je blokirana imovina bez ikakvog pravnog osnova jer se protiv njih ne vodi niti jedan krivični postupak. Na ovaj način, zloupotrebama SDT-a koja su učinjena po nalogu izvršne vlasti ugrožena je egzistencija porodice Duška Kneževića. Odbrana će tražiti da se kao svjedoci na navedene okolnosti saslušaju predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i ministar pravde Zoran Pažin", poručila je Kneževićeva odbrana.

Istakli su i da će sudu Londonu dostaviti i dokaz da branioci Duška Kneževića nisu pozvani na ročište nakon kojeg je donijeto rešenje o privremenom oduzimanju imovine, niti im je u skladu sa zakonom omogućeno da se izjasne na predlog SDT da se Dušku Kneževiću oduzme imovina.

"Posebno je zanimljiva i nevjerovatna odbrana Nenada Vujoševića, koja predstavlja pokušaj ne da se odbrani Vujošević (koji je zamislite revoltiran, jer je Dušku Kneževiću uzimao novac), već da se odbrani SDT u Podgorici. Interesantan je i mudar koncept koji iznosi Vujošević, a koje glasi: “Ja sam mudar, revoltiran i pošten jer sam uzimao novac od Duška Kneževića, a Duško Knežević je loš čovek jer mi je dao novac. Tužioci su časni, ja sam sekretar Vrhovnog Državnog tužilaštva, a Duška Kneževića sam samo zamajavao i govorio mu da sam dao pare, a pare nisam dao”. Interesantno, a možda i prođe", navela je Kneževićeva odbrana

Poručili su i da je istina da je Duško Knežević reketiran od strane Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

"Izgleda da se Vujošević odlučio da slijedi svijetli primjer Đorđa Đurđića i da dodvoravanjem, laskanjem, povlađivanjem i umiljavanjem tužilaštvu za sebe obezbijedi privilegovani status. Nažalost SDT-a i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Nenada Vujoševića, Đorđa Đurđića i drugih njima sličnih, bezpogovornih izvršilaca svih naloga izvršne vlasti, dokazi na objavljenim snimcima su neumoljivi i neoborivi. Njihovi pokušaji da se izigrava zdrava pamet na sudu neće proći", zaključuje se u saopštenju.

Knežević je objavio više snimaka audio-razgovora sa Vujoševićem, u kojem ovaj tvrdi da je uzimao novac od Kneževića i njime kupovao službene usluge vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Knežević je rekao da je u tu svrhu dao oko 800.000 eura.

Stanković je to negirao, a predstavnici SDT-a saopštili su da nema ni udaljenih sumnji da je njihov kolega kriv, ali da Vujoševića prate više od godinu zbog sumnje da je dio Kneževićeve kriminalne grupe kojoj je dostavljao povjerljive informacije iz institucije čiji je službenik.

Knežević je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama.

Krivične prijave za e-banking podnijete su protiv 79 osoba i 95 kompanija, zbog sumnje da su od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, prali novac.

Tokom istrage utvrđeno je da su firme sa sumnjivim poslovanjem otvorile račune u Atlas banci i da su ovlašćene osobe preko tih računa, korišćenjem sistema e-komerc, prale novac i većinu sredstava prenosile svojim osnivačima nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u of-šor destinacijama.

Knežević je negirao je optužbe koje mu SDT stavlja na teret.

Bonus video: