U JULU POSLALI MOLBU ZA IZRUČENJE

Hrvati opet traže Sinđelića, ali im iz Crne Gore niko ne odgovara

Vlast iz Zagreba ponovo zahtijevala izručenje pravosnažno osuđenog za ubistvo i krađu
8021 pregleda 26 komentar(a)
Sinđelić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Sinđelić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2019. 08:15h

Iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske sredinom jula poslali su crnogorskim kolegama molbu za izručenje Saše Sinđelića, ali im zvanična Podgorica ponovo nije odgovorila na taj zahtjev.

To piše u odgovorima iz Hrvatske na pitanja “Vijesti”, dostavljena elektronskom poštom.

“Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske je dana 16. jula 2019. godine poslalo molbu za izručenje Saše Sinđelića Ministarstvu pravde Crne Gore, a radi izdržavanja zatvorske kazne po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Vukovaru, te se drugoj instituciji nije obraćalo. Ovo Ministarstvo nije službeno obaviješteno o odluci nadležnih crnogorskih pravosudnih tijela o gore navedenoj molbi za izručenje Saše Sinđelića”, navodi se u odgovoru.

Podgorički Viši sud početkom septembra donio je rješenje u kojem se navodi da su utvrđene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije Saše Sinđelića. Istovremeno, iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da je odbijen njegov zahtjev za azil. Svjedok saradnik u predmetu “državni udar”, u Hrvatskoj je pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora, zbog teškog ubistva i krađe.

Sredinom juna iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske saopštili su “Vijestima” da ih je crnogorsko Ministarstvo pravde povodom izručenja Sinđelića posljednji put kontaktiralo 12. jula 2017. godine.

Tada su objasnili da su 1. juna 2017. godine podnijeli molbu za izručenje srpskog državljanina, ali da im je 12. jula iste godine odgovoreno da je protiv njega u toku kazneni postupak zbog kaznenih djela počinjenih na području Crne Gore i da je, zbog njegovog specifičnog statusa svjedoka saradnika, nužna njegova prisutnost do okončanja kaznenog postupka...

Sinđelić je, međutim, u međuvremenu uspio da, kako tvrdi, pobjegne u Srbiju, ali i da se vrati iz nje tvrdeći da ga tamo neke službe proganjaju.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici prvobitno je odbilo zahtjev za izručenje Sinđelića, uz obrazloženje da je bio nedostupan crnogorskim pravosudnim organima, pa mu nije mogao biti određen ekstradicioni pritvor.

Sinđelić se potom ilegalno vratio u Crnu Goru, “zbog ozbiljnog progona određenih struktura u Srbiji”.

Nedugo potom uhapšen je i određen mu je ekstradicioni pritvor, nakon čega je sud ponovo odlučivao o zahtjevu za izručenje: “Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije Saše Sinđelića, po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine, izrečene presudom Županijskog suda, zbog počinjenog kaznenog djela protiv života i tijela - teško ubojstvo... i kaznenog djela protiv imovine - teška krađa... Nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud je utvrdio da Saša Sinđelić nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za djelo koje je predmet zahtjeva za izručenje, da krivična djela za koja se izručenje traži nisu izvršena na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina... Takođe, sud je utvrdio da Sinđelić nije u Crnoj Gori već pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna djela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, te da je djelo za koje se izručenje traži propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje jedne godine”, saopšteno je iz Višeg suda nakon rješenja donijetog 06. septembra 2019.

U Apelacionom sudu odlučuju o žalbi na to rješenje.

Sutkinja Suzana Mugoša nedavno je okončala pisanje presude za “državni udar”, prema kojoj su, između ostalih, opozicionari Andrija Mandić i Milan Knežević nepravosnažno osuđeni na po pet godina robije.

Organizatori - Rusi, osuđeni su ukupno na 27 godina robije.

Preporučujemo za Vas