REAGOVANJE MINISTARSTVA PRAVDE:

"Sa Hrvatskom redovno komuniciramo o Sinđeliću"

"U toku je redovna procedura pred nadležnim sudom za odlučivanje o ispunjenosti pretpostavki za izručenje ovog lica"
2704 pregleda 4 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2019. 19:22h

Iz Ministarstva pravde, na čijem čelu je Zoran Pažin, reagovali su na tekst "Hrvati opet traže Sinđelića, ali im iz Crne Gore niko ne odgovara", objavljen juče u "Vijestima".

Njihovo reagovanje "Vijesti" prenose integralno:

"Neosnovana je tvrdnja navedena u današnjem tekstu ‘Vijesti’ pod naslovom ‘Hrvati opet traže Sinđelića, ali im iz Crne Gore niko ne odgovara.’ U vezi sa molbom za izručenje Saše Sinđelića,

Ministarstvo pravde Crne Gore održava redovnu komunikaciju sa Ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske, u skladu sa svim pravilima i dobrom praksom međunarodne pravne pomoći, i nijedan upit Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske u ovom slučaju nije ostao neodgovoren.

Saša Sinđelić
Sinđelić(Foto: Savo Prelević)

U toku je redovna procedura pred nadležnim sudom za odlučivanje o ispunjenosti pretpostavki za izručenje ovog lica. 

Nakon što nadležni sud bude donio odluku u ovom predmetu, ministar pravde će donijeti konačnu odluku o izručenju koja će biti zasnovana na zakonu i vrlo principijelna, uvažavajući stav nadležnog suda o ispunjenosti uslova za izručenje.

Prva molba Republike Hrvatske za izručenje ovog lica, koja je dostavljena 12. juna 2017. godine, pravosnažno je odbijena iz razloga nedostupnosti ovog lica sudu. Nakon što se ovo lice ponovo pojavilo na teritoriji Crne Gore i nakon što je lišeno slobode, Ministarstvo pravde Crne Gore je 5. jula 2019. godine obavijestilo Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske o lišenju slobode traženog lica po međunarodnoj potjernici Interpola Zagreb, uz poziv Republici Hrvatskoj da podnese novu molbu za izručenje.

Nova molba za izručenje dostavljena je u predviđenom roku, 17. jula 2019. godine, i na propisan način je proslijeđena nadležnom Višem sudu u Podgorici, na odlučivanje. Viši sud je 6. septembra 2019. godine donio rješenje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Saše Sinđelića. Na predmetno rješenje uložena je žalba i u toku je postupak pred Apelacionim sudom Crne Gore.

Ministarstvo pravde Crne Gore posredstvom Interpola 9. septembra 2019. godine odgovorilo je na upit nadležnih organa Republike Hrvatske da je postupak po molbi za izručenje lica Sinđelić Saša u toku pred nadležnim sudom.

Nakon što pravosnažna odluka nadležnog suda bude dostavljena, ministar pravde donijeće konačnu odluku o izručenju u predviđenom roku, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima".

Preporučujemo za Vas