Radulović: Nisam htio da ubijem Katnića, ne pripadam klanu braće Vukotić

Optuženi za stvaranje kriminalne organizacije i planiranje ubistva Katnića, više policijskih funkcionera i članova suprotstavljenih kriminalnih klanova, kazao je da je razumio navode optužnice koju potpisuju specijalne tužiteljke Stojanka Radović i Nataša Bošković, ali ne i suštinski ono što je navedeno u tom dokumentu tužilaštva
41024 pregleda 27 komentar(a)
Krst mu je svetinja: Radulović, Foto: Luka Zeković
Krst mu je svetinja: Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.10.2019. 09:17h

Nijesam htio da ubijem glavnog specijalnog tužioca MIlivoja Katnića ni njegovog sina, niti pripadam bilo kom klanu, pa ni klanu braće Vukotić.

To je u podgoričkom Višem sudu ispričao Ranko Radulović, iznoseći odbranu pred Vijećem sutkinje Ane Vuković, na suđenju koje je zatvoreno za javnost.

“Sve je to laž i proizvoljna izmišljotina. Kunem se u dva svoja sina da specijalnog tužioca Milivoja Katnića nikada nijesam pratio, ne znam đe živi, niti sam do predmetne optužnice znao da ima sina. Ako sam ja Milivoju Katniću išta loše pomislio za njega i njegovog sina, a kamoli radio, neka se vrati meni i mojim sinovima. Nijesam povezan ni sa jednom kriminalnom organizacijom ili klanom, kako preko Nikole Mandića, tako ni bilo koga drugoga, pa ni sa Igorom Vukotićem i Jovanom Vukotićem”, tvrdio je Radulović, a piše u zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid.

Optuženi za stvaranje kriminalne organizacije i planiranje ubistva Katnića, više policijskih funkcionera i članova suprotstavljenih kriminalnih klanova, kazao je da je razumio navode optužnice koju potpisuju specijalne tužiteljke Stojanka Radović i Nataša Bošković, ali ne i suštinski ono što je navedeno u tom dokumentu tužilaštva.

Radulović je rekao da iz principa ne želi da odgovara na pitanja tužilaštva - “jer je njihova optužnica zasnovana na lažnom iskazu svjedoka saradnika”.

“Sve je laž što je rekao svjedok saradnik, tako da nemam što da se pojedinačno izjašnjavam na radnje koje su mi stavljene na teret optužnicom, a koje su zasnovane na njegovim lažima”, rekao je Radulović.

Objasnio je da se svjedok saradnik, kodnog imena Jadranko Jonski družio sa njegovim sinom, sve dok mu nije priznao da se drogira.

Katnić je častan, ne radi za klan

Radulović je u sudnici rekao i što misli o Katniću i njegovoj navodnoj vezi sa kavačkim klanom, objašnjavajući da je to rekao u neformalnom razgovoru tokom saslušanja kod specijalne tužiteljke Radović:

“Rekao sam da ga znam 20 godina, da je to častan i pošten čovjek i da je ovo sramota što se radi - stavljati tužioca na ovakav spisak i mene stavljati i mještati u to. Moje mišljenje nikada nije bilo, niti će biti, da je Katnić davao bilo kakvu podršku kavačkom klanu. Ja znam ko je Milivoje Katnić i ko je familija Katnić. O toj familiji i njemu lično znam samo sve najbolje - da su časni i pošteni”.

Objasnio je i da nije imao razloga da se boji od Katnića, iako je specijalni tužilac:

“Jer nijesam počinio nikakvo krivično djelo, pa nijesam ni mogao strahovati da ću dobiti neku dugotrajnu robiju i da će on u tom smislu to podržati kao tužilac. Kao što sam rekao - ne znam gdje živi Milivoje Katnić, jedino sam, nekad davno, sa kumom Miloradom Jabučaninom, koji je u srodstvu sa Milivojem Katnićem, bio na saučešće Gaja Katnića, Milivojevog bratanića. Pa valjda ne bi kum na kum udario, to ni narkomani ne bi uradili”.

Odgovarajući na pitanja advokata i suda, rekao je da nijesu tačni navodi optužnice o teškom ubistvu putem podstrekivanja, da nema ništa sa ubistvom Gorana Lenca... Konstatovao je i da Duška Golubovića i Zorana Lazovića, čije je ubistvo, prema optužnici, planirano, “super poznaje već nekih 30 godina”.

“Gdje god se sretnemo u kafiću pozdravimo se, isto tako i na utakmici, u lovu... Zorana Lazovića sam upoznao dok sam bio vlasnik FK ‘Čelik’, na jednoj uitakmici u Bijelom Polju, gdje je on prisustvovao kao predstavnik FK ‘Jedinstvo’, a i ranije smo se kroz susrete Lovačkog društva gledali i sretali. Duška Golubovića sam upoznao na skijanju na Žabljaku, gdje imamo vikendice, a i preko košarke. Znam da obojica rade u MUP-u, a tačno gdje rade i što ne znam, niti me interesovalo. Golubovića srećem otprilike jednom godišnje na skijanju, a sa Lazovićem sam se sretao na navedenim mjestima”, rekao je on.

Navodni šef jednog od klanova obuhvaćenih optužnicom kazao je da mu nije poznato da Lazović i Golubović podržavaju bilo koji klan, pa ni kavački:

“Ne, ni dao Bog. Kada sam rekao ni dao Bog, to mi je inače uzrečica, mislio sam da su Golubovići Lazović pravi profesionlaci, i da nikada sebi ne bi dozvolili tako nešto, nijesu valjda poludjeli. To su školovani ljudi, nemaju oni nikakve potrebe za tim, kao što nemam ni ja”.

Radulović je pred vijećem sutkinje Vuković detaljno objašnjavao koga od optuženih poznaje, a koga ne, ističući da su Erogen Brajović, Stevan Perović i Zlatko Matanović za njega “vanzemaljci”.

“Nijesam im ni imena čuo, niti sam ih ikada sreo u životu...Kada sam rekao da su oni za mene vanzemaljci, pri tome sam mislio da ih prvi put u životu vidim. Tačnije Brajovića nijesam vidio, vidjeću ga kad dođe ovdje”.

Iz medija saznao za kavačane i škaljarce

Radulović je u sudnici rekao da je iz medija saznao da postoji kavački klan i ko se pominje kao pripadnik tog klana:

“A takođe sam iz medija čuo da se pominje i škaljarski klan i pivski, i još nekih pet, šest klanova. Nema grada gdje nema nekog klana. Ja nikoga ne poznajem ni iz jednog klana, niti mogu imati bilo kakvu dodirnu tačku sa njima”, rekao je on.

Tvrdio je i da nije planirao ubistvo dvojice Vilotijevića, što je prema optužnici bio dio plana, kao odmazda zbog sukoba koji između porodica Vilotijević i Radulović traje decenijama. “Ja ne bih udario ni na čiju djecu, pa nijesam planirao ni ubistva Marka i Vladimira Vanje Vilotijevića, niti za to imam razloga. Nijesam budala, niti sam poludio da ičiju djecu diram”, rekao je Radulović, odgovarajući na pitanje suda.

Objasnio je da zna Marka Vilotijevića, a da Vladmira nikada u životu nije vidio.

Iznoseći odbranu, tvrdio je da nikada nije koristio kriptovane telefone “i da sva Crna Gora zna, da, od kada postoje mobilni telefoni, ne umije, niti je ikome poslao SMS poruku”. Radulović je za većinu optuženih rekao da su to uglavnom njegove komšije, radnici, prijatelji ili da ih zna iz svog lokala.

Rekao je da najduže poznaje optuženog Radoša Petrušića - ”nekih 20 godina”, da je njegova baba dojila njegovog komšiju Darka Vickovića, ali da nijesu imali bliske odnose, dok je za optuženog Ratka Martinovića objasnio da su skupa robijali zbog različitih krivični djela, ali da se sa njim nije družio:

“Niti je on kapacitet da može sa mnom da se druži, jer on pije, nije poslovni čovjek, nema nikakvih dodirnih tačaka sa građevinskim firmama, pa bi me dekoncentrisao u mojim poslovima. Inače mrzim sve poroke”.

Sutkinji je rekao da je optuženog Ivana Todorovića vidio prije sedam ili osam godina i da ga nije poznao u sudnici:

“Kako je posjedio i udebljao se, nijesam mogao da vjerujem da je to on... Milovana Peruničića nikada nijesam vidio i prije ovog hapšenja nijesam čuo za njega, niti znam ko je”.

Radulović je, objašnjavajući zašto ga uvijek neko drugi vozi, tvrdio da mu zbog bolesti nije preporučljivo da upravlja automobilom:

“A i zbog moje bezbjednosti, jer vidite što se čini. Mislio sam - neće valjda kad vide dvojicu, pucati na dvojicu”.

Nikšićanin je, objašnjavajući kako se našao na području Čeva kada je ubijen Radomir Đuričković, kazao da je krenuo da izjavi saučešće njegovoj porodici.

Kamere čuvaju englesku travu

Nikšićanin, čija je kuća opasana video-nadzorom, u sudnici je rekao da je kamere postavio zbog narkomana, krađa i srednjoškolaca:

“Ne možeš ostaviti ništa napolju da ne bude ukradeno. Takođe, video-nadzor sam postavio i iz razloga da mi učenici obližnje škole ne bi sprejom ispisivali grafite i uništavali ogradu oko imanja, koja je visoka i skupa, ili gazili englesku travu koju sam u dogovoru sa direktorom škole posadio između moje kuće i školskog dvorišta”.

Jovicu Vukotića znam po naočarima

Radulović tvrdi da ne poznaje Igora Vukotića, koji je po navodima optužnice organizator škaljarskog klana:

“Nikada ga nijesam vidio, sreo se sa njim, niti čuo telefonom. O njemu sam saznao jedino iz medija. Nikada nijesam bio u njegovoj kući, u što se kunem životom svoja dva sina i svetim Vasilijem. Ja inače nosim krst, ne iz reklame, nego je to moja svetinja. Takođe, ne poznajem njegovog brata Jovana Vukotića, jedino što se sjećam njegove fotografije iz novina sa naočarima. Da nije tih naočara, ne bih se sjetio ni njegovog lika”.

Dodao je da ne može biti prijatelj sa Vukotićima i škaljarskim klanom, a istovremeno biti dobar sa “ljudima koji sa njima nijesu dobri, kako se to navodi u optužnici”.

“Ne želim da pominjem imena ovih ljudi koji sa njima nijesu dobri. Čitava Crna Gora zna sa kim braća Vukotić nijesu u dobrim odnosima”.

Bonus video: