Policija pretresla kuće Kneževića: Zaplijenjene kamere, dokumentacija, crtani filmovi...

Advokat Zdravko Đukanović odbio da prisustvuje pretresu kuće u Mojanovićima, iako na to, prema Zakonu o krivičnom postupku ima pravo, jer su zatekli kuću sa "obijenim" vratima
69530 pregleda 94 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2019. 22:24h

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) pretresli su danas, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) dvije kuće, koje je koristio odbjegli biznismen Duško Knežević - u Mojanovićima i pod Goricom.

U kući pod Goricom, koja je upisana na Gorana Rakočevića, a gdje je Knežević prijavio prebivalište, policija je zaplijenila kameru, mikrofone, 24 CD-a, sedam video kaseta i različitu poslovnu i privatnu dokumentaciju - potvrde o kreditima, račune, uplatnice, poštu...

Advokat Zdravko Đukanović tvrdi da je riječ o privatnim dokumentima i crtanim filmovima koji ni na jedan način nijesu povezani sa postupkom.

On je, tvrdi, odbio da prisustvuje pretresu kuće u Mojanovićima, iako na to, prema Zakonu o krivičnom postupku ima pravo, jer su zatekli kuću sa “obijenim” vratima.

View this post on Instagram

KATNIĆEV TEROR KATNIĆ'S TERROR

A post shared by Dr Dusko D. Knezevic (@dkatlas) on

On tvrdi da pripadnici SPO-a u tom slučaju treba da pozovu policiju kako bi se izvršio uviđaj o provali, ali da im je specijalni tužilac naredio da nastave sa pretresom.

“Konstatovali smo da je troje vrata obijeno. Alarm je još bio uključen. Tražio sam da se prekine pretres dok se ne izvrši uviđaj, službenici su pozvali ekipu za uviđaje, ali su nastavili sa pretresom. Još nijesam vidio da se pretres radi u takvim uslovima. Morali su da urade uviđaj, možda je nešto ukradeno, možda je sedam ljudi unutra bilo mrtvo... Zakon kaže da pretres mora da počne danju, on je počeo noću. Zbog toga sam odbio da prisustvujem takvom pretresu, jer je nezakonit”, kazao je Đukanović za TV Vijesti.

Tvrdi da je odmah obavijestio Kneževića da je kuća obijena i na koji se način vrši pretres. Njegov klijent mu je, tvrdi, rekao da “samo postupa po zakonu”.

kuća Duška Kneževića
Ispred kuće parkirano više automobila(Foto: Savo Prelević)

On je kazao da je cijeli postupak sumnjiv i da nije jasno zašto je SDT u ovoj fazi postupka naredio pretres objekata njegovog klijenta.

Tvrdi da je zbog toga sudija za istrage podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović odbio da odobri pretres kuće, ali da je to kasnije, nakon što se na njegovu odluku žalilo tužilaštvo, preinačilo vijeće sudija Višeg suda. Predsjednik Vijeća, koje je odobrilo pretres, bio je predsjednik Višeg suda Boris Savić i članovi Dragica Vuković i Vesna Pean.

Prema naredbi Višeg suda, Bašović se nije saglasio sa predlogom SDT-a “jer je postupak u poodmakloj fazi u kojoj su osnovi sumnje prešli u osnovanu sumnju i nije logično očekivati da i sada okrivljeni (Knežević) u prostorijama čiji se pretres traži čuva bilo kakve podatke ili predmete izvršenja krivičnog djela”.

“Osim toga, podnijeti predlog se smatra nepreciznim i kao takvim nepodobnim za izdavanje naredbe od strane suda”, navodi se u naredbi.

Vijeće je, međutim, došlo do zaključka da je došlo do osnovane sumnje da je Knežević izvršio djelo za koje se tereti, što je potrebno za izdavanje tog naloga.

“...S tim što se preduzimanjem drugih radnji tokom istrage ima za cilj da postane potpuna izvjesnost i samim tim je i podobnija za izdavanje naredbe za pretresanje njegovih kuća, pomoćnih objekata, te računara i drugih sredstava za automatsku obradu podataka”, navodi se u naredbi.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, povod za pretres kuće bili su ranije objavljeni razgovori Kneževića sa bivšim sekretarom Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) Nenadom Vujoševićem koji se trenutno nalazi u pritvoru. U audio-snimcima njih dvojica govore kako je Vujošević navodno davao novac vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i nezakonito uticao na specijalne tužioce, kako bi pomogao Kneževiću.

Kneževiću je ranije privremeno blokirana sva imovina, među kojom je i kuća u Mojanovićima, jer ga SDT sumnjiči da je učinio više krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala.

Bonus video: