Traže izuzeće Medenice, Savića i tročlanog vijeća Višeg suda

Advokat Zdravko Đukanović je naveo da tehnička služba Višeg suda nije kopirala spise predmeta, usljed čega nije u mogućnosti da pruži adekvatu odbranu
4947 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.10.2019. 14:38h

U Višem sudu u Podgorici danas je trebalo da se održe dva ročišta za ispitivanje zakonitosti i opravdanosti podignutih optužnica protiv Duška Kneževića i ostalih, zbog više krivičnih djela, ali su oba odložena jer su advokati odbrane zatražili izuzeća tročlanog specijalnog vijeća kojim predsjedava sudija Evica Durutović, te predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića i Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore. Sudija Durutović je oba ročišta odložila na neodređeno vrijeme, da bi se odlučilo o predlozima odbrane.

Za prvo ročište, planirano je da se ispituje optužnica protiv Duška Kneževića, Marka Nikolića i Dijane Zečević, funkcionera Atlas banke, ali je odloženo je na neodređeno jer je advokat Zdravko Đukanović, branilac Duška Kneževića, tražio izuzeće sudije Durutović.

Kao razlog je naveo da tehnička služba Višeg suda u Podgorici nije kopirala spise predmeta, usljed čega nije u mogućnosti da pruži adekvatu odbranu.

Sudija je kazala da je advokatu još 10. septembra odobren uvid i kopiranje spisa u oba predmeta, što je bilo dovoljno vremena do 11. oktobra. Sudija Durutović je kazala da je u pauzi između dva ročišta provjerila preko tehničke službe Višeg suda.

“Stručni saradnik je prije desetak dana rekao advokatu Đukanoviću da će mu sve biti kopirano. Međutim, u zakazano vrijeme on se nije pojavio, već mu je tek danas u elektronskoj formi predat materijal iz spisa predmeta”, kazala je sudija.

Advokat Zdravko Đukanović je naveo da je tačno da je trebao da preuzme materijal, ali da se nije pojavio jer je bio na pretresu kuće Duška Kneževića. Specijalni tužilac Lidija Vukčević je dodala da je pretres kuće bio van radnog vrijemena.

Okrivljeni su, prema optužnici, oštetili Aerodrome Crne Gore za tri miliona eura, a korist pribavili Atlas banci u istom iznosu. Knežević i Nikolić terete se za krivično djelo: zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, dok se Zečević tereti za krivično djelo: zloupotreba polažaja u privrednom poslovanju. “Atlas banka” se kao pravno lice tereti za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

I ročište za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Duška Kneževića, Predraga Dašića, Zorana Nikolića, Brankice Bašović i Biljane Bašović, koje je za juče bilo zakazano, takođe je odloženo na neodređeno vrijeme, jer su advokati Kneževićeve odbane, zatražili izuzeće tročlanog specijalnog vijeća sudije Evice Durutović, te predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića, i Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore.

Advokat Nemanja Jolović je kao razlog što traži izuzeće sudije Durutović, naveo da sud nije prihvatio predlog odbrane da se ročiše odloži jer odbrana smatra da sud nije na zakonit način pozvao okrivljenog Kneževića, na poznatu adresu u Londonu, već samo preko oglasne table. Smatra da nisu ispunjene procesne pretpostavke da se ročište održi.

“Sudu je poznata adresa, što se potvrđuje iz činjenice da je sud tražio njegovu ekstradiciju. Duško Knežević nije osoba koja se može smatrati da je u bjekstvu, niti da je nedostupan državnim organima”, kazao je branilac.

Nakon što je sudija navela da jesu ispunjene procesne pretpostavke da se ročište održi, Jolović je tražio izuzeće specijalnog vijeća. Dodao je da se radi o grubom kršenju prava, jer je iz neobjašnjivih razloga došlo do promjene vijeća, i to nakon što je dobio poziv za ročište.

“Poziv za ročište sam dobio sa potpisom od predsjednika suda Borisa Savića. Na taj način je povrijeđeno pravo na prirodnog sudiju. Sve te činjenice izazivaju sumnju u ovo vijeće da neće biti nepristrasno. Tražim i izuzeće sudija savića i Medenice, znog ličnog sukoba sa Kneževićem, o čemu su mediji pisali.

Prema navodima optužnice Lidije Vukčević, specijalnog tužioca, Duško Knežević, Predrag Dašić, Zoran Nikolić, Brankica Bašović i Biljana Bašović, su na štetu pravnog lica “Global Karbon” DOO Podgorica, a pravnim licima “Fin Invest”, “Atlas Grupa”, RTV “Atlas”, “RT Mimoza”, “Atlas Sistem” i “Mega Gulf Investments Holdings Limited” pribavili korist protiv pravnu u iznosu od 1.942.000 eura.

Bonus video: