PREDOMISLIO SE NAKON POSJETE

Ko je posjećivao Vujoševića u zatvoru?

Osumnjičeni sekretar VDT-a tražio da priča sa tužiteljkom Vukčević, ali se ubrzo predomislio
22043 pregleda 13 komentar(a)
Vujoševića juče dovode u Tužilaštvo, Foto: Jelena Jovanović
Vujoševića juče dovode u Tužilaštvo, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 15.10.2019. 13:58h

Osumnjičeni sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Neno Vujošević tražio je juče da priča sa specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević kako bi dopunio svoju izjavu, ali se nakon povjerljivog razgovora sa advokatima predomislio.

Vujošević je u zgradu tužilaštva doveden oko podne, a nakon pola sata vraćen je u Istražni zatvor. Jedan od njegovih branilaca, advokat Borivoje Borović, kazao je da je Vujošević bez njegove saglasnosti podnio zahtjev da dopuni izjavu.

Rekao je da se to moguće desilo nakon što ga je u Istražnom zatvoru posjetio jedan advokat.

“On je imao i određene advokatske posjete, a ja procjenjujem da su te advokatske posjete, za koje mene nijesu obavijestili i tokom kojih su pokušavali ‘da pomognu’ Vujoševiću, bile u funkciji toga da on promijeni izjavu”, rekao je Borović.

Nije želio da saopšti ime advokata koji je nezvan posjetio njegovog klijenta, niti da objasni kako je do toga došlo.

“Ne bih sad pričao protiv kolega, to istražite, ali mislim da od ovog trenutka, od kada ga kolega Danilo Mićović i ja branimo, potpuno ćemo biti saglasni i natjeraćemo ovo tužilaštvo da se ponaša kako treba. Po Zakoniku o krivičnom postupku, teret dokazivanja je na tužilaštvu. To znači da svaki dokaz mora da iznese tužilac, a ne preko zaštićenih svjedoka i svjedoka saradnika koji su nepouzdani dokazi, da se krpi neka optužnica i da bude zadovoljen takozvani javni interes. U ovom trenutku apsolutno ne postoji nijedan jedini dokaz u ovom predmetu”, rekao je Borović.

Istražni zatvor
Istražni zatvor(Foto: Filip Roganović)

On je saopštio i da je klijenta upozorio na “model ponašanja i prikupljana dokaza” u zatvoru, nakon što mu je Vujošević rekao da ga “već provociraju po zatvoru”.

“Kaže da već pokušavaju da ga provociraju u zatvoru - da mu se približavaju ljudi, pokušavaju da saznaju šta je to eventualno bilo. Svjedok sam da se u mnogim predmetima, baš u prostorijama zatvora približe zatvorski cimeri. Kao u predmetu Ljuba Bigovića, i onda su nakon toga davali lažne izjave i postali zaštićeni svjedoci. Upozorio sam ga na taj model ponašanja i prikupljanja dokaza na taj način, tako da smatram da se to neće desiti”, rekao je Borović.

Objasnio je i da je Vujošević od dopune izjave odustao nakon povjerljivog razgovora sa braniocima:

“Par stvari je možda i mislio da dopuni, ali pošto bi se sve moglo zloupotrijebiti, nakon povjerljivog razgovora je odustao od svog zahtjeva. Trajno... Vujošević je izjavio da povlači taj zahtjev, da više neće davati bilo kakve dopune izjave i da neće bilo kada davati bilo koju izjavu bez mog i prisustva advokata Mićovića, kojeg je takođe angažovao”.

Borović rekao je i da je Vujošević juče tužiteljku zamolio da mu omogući liječenje u bolnici, jer se plaši da će umrijeti u zatvoru:

“Pošto je teško bolestan, ima psihičke smetnje i boji se da će umrijeti u zatvoru. To su njegove rečenice koje je danas iznio pred tužiocem.”

Vujošević se sumnjiči da je kao član kriminalne grupe, po nalogu njenog organizatora Duška Kneževića, pokušao da utiče na specijalne tužioce u istragama koje se vode protiv njega i članova te kriminalne organizacije.

Uhapšen je nakon što je Knežević objavio snimak audio razgovora sa njim, u kojem ovaj tvrdi da je uzimao novac biznismena sa potjernice i njime kupovao službene usluge vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Duško Knežević
Duško Knežević(Foto: Filip Roganović)

Knežević je rekao da je u tu svrhu dao oko 800.000 eura.

Prvi čovjek tužilaštva to je negirao iste večeri kada je snimak objavljen, a dan kasnije predstavnici SDT-a saopštili su da nema ni udaljenih sumnji da je njihov kolega kriv.

Dodali su da Vujoševića prate više od godinu zbog sumnje da je dio Kneževićeve kriminalne grupe kojoj je dostavljao povjerljive informacije iz institucije čiji je službenik.

Knežević je juče objavio kratku verziju devetog razgovora sa Vujoševićem i najavio da će u srijedu 16. oktobra objaviti kompletan snimak.

Na tom snimku čuje se kako Vujošević od biznismena sa potjernice traži da ne objavljuje snimak, jer je “ovaj čovjek mrtav”.

Knežević mu odgovara da je “da se zna da ste me tri godine reketirali”, a Vujošević mu odgovara da ga nijesu reketirali, nego mu pomagali:

“Sve što si tražio smo ti pomagali”, govori Vujošević, a Knežević mu odgovara: “Pa jeste, pomagali za pare, niste za poljupce, svaki put ste dolazili i tarifu određivali”.

“Tužiteljka krije ko je svjedok“

Borović je kazao da je tužiteljka Vukčević u petak saslušala jednog svjedoka u postupku protiv Vujoševića, a da ga o tome nije obavijestila.

“To je jedan od svjedoka čije ime mi tužiteljka danas nije htjela saopštiti, tako da sam ubuduće zahtijevao da obavezeno budem pozivan na svaku istražnju radnju”, rekao je advokat.

Istakao je da očekuje da će istraga ići bržim tokom i da će Vujošević biti brzo pušten da se brani sa slobode: “Ukoliko uopšte bude nekih dokaza”, kazao je Borović, objašnjavajući da će podnijeti zahtjev da Vujošević stanom jemči da će biti dostupan tužilaštvu.

 Savić neće odlučivati o Kneževiću

Predsjednik Višeg suda Boris Savić neće postupati u predmetu formiranom protiv kriminalne grupe odbjeglog bankara Duška Kneževića, odlučio je Apelacioni sud.

Oni su postupali po Savićevom zahtjevu za izuzeće, koji je podnio nakon što ga je Knežević optužio da je i on uzimao novac za odluke.

Zbog te odluke Savić neće odlučivati o žalbama izjavljenim na rješenje sudije za istragu Višeg suda u Podgorici kojim je određena privremena mjera zabrane raspologanja i korišćenja nepokretnosti u vlasništvu okrivljenog Duška Kneževića.

“Predmet Kvs.br.291/19 će se metodom slučajne dodjele predmeta dati u rad drugom sudiji”, odgovorili su za TV Vijesti iz Apelacionog suda.

Preporučujemo za Vas