Sudije ne kriju detalje ubistva na Krupcu

Na sajtu Vrhovnog suda objavljena odluka kojom je maloljetni Nikšićanin ostavljen u pritvoru
12314 pregleda 2 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva na Krupcu, Foto: Svetlana Mandić
Uviđaj nakon ubistva na Krupcu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.10.2019. 07:11h

Sudije Vrhovnog suda odbile su kao neosnovane žalbe branioca petnaestogodišnjaka iz Nikšića i tom dječaku potvrdili ostanak u pritvoru, u kom je zbog ubistva sugrađanke.

I pored toga što osumnjičeni maloljetnik pripada “osjetljivoj kategoriji”, na sajtu tog suda objavljeno je rješenje o odbijanju žalbe u kojem se detaljno navode dokazi koji upućuju na krivicu mladog Nikšićanina, ali i inicijali žrtve i osumnjičenog.

Objasnili su da se iz izvještaja o DNK vještačenju utvrđuje da je na obje patike oduzete od njega utvrđeno prisustvo krvi ljudskog porijekla - “pri čemu rezultat DNK analize daje ekstremno jaku podršku hipotezi da krv potiče od oštećene...dok se iz informaciono-tehnološkog vještačenja Forenzičkog centra utvrđuje da je maloljetnik sa oštećenom imao komunikaciju posredstvom „viber“ aplikacije, te da su se dogovorili da se sastanu”, piše u rješenju.

Obrazlažući svoju odluku, sudije Vrhovnog suda su se pozvale i na izjave svjedoka - tetaka i tetka oštećene, čije su inicijale takođe objavili, ističući da se iz tih iskaza utvrđuej da je “do neposredno prije sastanka sa maloljetnim bila na selo kod... nakon čega je krenula u grad, da bi poslije nekih više od sat vremena bila nedostupna na telefonu”.

“Koji dokazi nesumnjivo upućuju na postojanje osnovane sumnje da je maloljetni... izvršio predmetno krivično djelo”, piše u obrazloženju.

U rješenju su objasnili da je pritvor osnovan imajući u vidu težinu krivičnog djela koje mu se stavlja na teret izraženu kroz visinu zakonom propisane kazne za to djelo - kazna zatvora najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora i koje je posebno teško zbog načina izvršenja i nastupjele posljedice.

Detaljno je opisan i kako je “na svirep način lišio života oštećenu”.

Prema njihovoj procjeni činjenica da se radi o mlađem maloljetniku, koji u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije navršio 16 godina života i kojem se po Krivičnom zakoniku ne može izreći kazna zatvora, kao ni kazna maloljetničkog zatvora u krivičnom postupku nije od uticaja na postojanje ovog pritvorskog osnova, kako se to neosnovano ističe u žalbi branioca maloljetnog.

Bonus video: