Godina robije za paljenje Televizije Pljevlja

Advokat Željka Lakovića najavio žalbu Višem sudu u Bijelom Polju
3576 pregleda 4 komentar(a)
Vatra progutala gotovo svu imovinu, Foto: Goran Malidžan
Vatra progutala gotovo svu imovinu, Foto: Goran Malidžan

Sudija Osnovnog suda u Pljevljima Branko Pejović oglasio je krivim Podgoričanina Željka Lakovića za požar, u kojem su u maju prošle godine izgorjele prostorije i oprema Radio televizije Pljevlja.

Pejović je u prvostepenom postupku osudio Lakovića na godinu dana zatvora uslovno na tri godine, uz obavezu da nadoknadi štetu u iznosu od 117.000 eura i plati 2.118 eura sudskih troškova.

Laković, radnik preduzeća “Vuković- Vatrometi”, ispaljivao je vatromet sa krova zgrade RTV Pljevlja, 21. maja nakon koncerta Dženana Lončarevića, koji je povodom Dana nezavisnosti organizovala lokalna uprava.

U požaru je pričinjena šteta u iznosu od oko 117.000 eura. Veći dio štete od oko 85.000 eura pričinjen je na zgradi u kojoj je bila smještena RTV Pljevlja, a ostatak na opremi. Advokat Lakovića Radoš Kastratović kazao je “Vijestima” da će uložiti žalbu Višem sudu u Bijelom Polju jer smatra da krivica Lakovića, za požar nije dokazana.

“Smatram da nije dat osnovni odgovor kako su kartonske kutije mogle da zapale dasku na način kako je opisano optužnicom. Nijedan papir, ma kakav on bio, ne može da zapali drvo sa gornje strane, a posebno što je zgrada bila pokrivena limom. Vještak građevinske struke je kazao da je lim stoprocentna zaštita od požara. Vještak Radovan Popović je kazao da je Laković u potpunosti ispoštovao procedure i da nije mogao da zna za neki eventualni problem u samoj pirotehnici, a da je mjesto za izvođenje vatrometa bilo nesigurno i da on kao takav ne bi dao dozvolu da se sa tog mjesta ispaljuje što je nekada radio. U postupanju Lakovića nema apsolutno ni jedne radnje koju je on propustio vezano za procedure. Mislim da je uzrok požara nešto drugo”, rekao je Kastratović.

Vještak protivpožarne zaštite Radovan Popović tokom suđenja je izjavio da da su požar izazvale kutije koje su nakon ispaljivanja ostale na krovu zgrade. On je rekao da Laković nije imao obevezu da ih ukloni ukoliko u odobrenju to od njega nije traženo.

„Prilikom ispaljivanja bila su prisutna dva vatrogasca koji su obezbjeđivali lice mjesta. Vatrogasci su bili u obavezi da provjere kutije iz kojih je ispaljivan vatromet i da li je bezbjedan da ostane na krovu jer su za to bili i angažovani“, kazao je Popović. Rekao je i da do paljenja kutija koje su u sebi imale gips i zemlju došlo zbog propusta proizvođača i loše urađene zaštite donjeg dijela baterije što je dovelo do pojave žarenja a kasnije i otvorenog plamena na kutijama.

Tvrdi i da Laković nije mogao utvrditi da li je na kutijama bilo fabričkih grešaka. Vještak elektro struke prof. dr Milutin Ostojić isključio je mogućnost da je struja uzrokovala požar.

Na zahtjev odbrane Institut za prevenciju i zaštitu na radu, protiv požarnu zaštitu i razvoj iz Novog Sada uradio je supervještačenje. Vještaci su u svom nalazu utvrdili da je požar nastao najvjerovatnije kao posljedica ispaljivanja vatrometa i da ga je najvjerovatnije izazvao dio štapina ili barutnog punjenje koji nisu izgorjeli tokom ispaljivanja vatrometa.

To se, konstatuju vještaci, moglo desiti usljed oštećenja prilikom transporta ili fabričke greške.

Bonus video: