"Lašmanova zadobila 16 uboda, trpjela veliki bol i strah za život"

Lašmanova je prema nalazu vještaka, podizala ruke u pokušaju da se odbrani
24148 pregleda 4 komentar(a)
Privođenje Stanovića (Arhiva), Foto: Savo Prelević
Privođenje Stanovića (Arhiva), Foto: Savo Prelević

Vještak sudske medicine prof. dr Miodrag Šoć danas je u nastavku suđenja u Višem sudu u Podgorici okrivljenom Arsenije Stanoviću, zbog ubistva ukrajinske državljanke Anastasije Lašmanove, kazao da je Lašmanova zadobila 16 ubodno reznih rana, te još minumum deset udaraca u glavu i tijelo.

Naveo je da prema nalazu obdukcije, kao i medicinska eskpertiza pokazala da je djevojka izgubila svijest nakon što je okrivljeni tupo-tvrdim predmetom udario nekoliko puta u predjelu glave.

Vještak je naveo da je to bilo najvjerovatnije od udarca flašom, zbog čega je došlo do preloma kostiju lobanje i razorenja tkiva velikog mozga.

Lašmanova je prema nalazu vještaka, podizala ruke u pokušaju da se odbrani.

"Trpjela je bol i strah za život velikog intenziteta", rekao je dr Šoć, navodeći da se može pretpostavi da je udarce zadobijala u kontinuitetu. On je kazao da od 16 uboda oštrim predmetom samo je jedan mogao biti fatalan, dok su ostali izazvali lake ili obične teške povrede.

"Nakon što je dobila udarac u glavu i kada je došlo do razaranja tkiva velikog mozga ona je izgubila svijest i nije se mogla pomjerati. Što se uboda tiče mogao je jedan biti fatalan bez pružanja medicinske pomoć. Njoj je probodena jetra i sa takvom povredom mogla bi živjeti najmanje 20 minuta", naveo je Šoć. Dodao je da u krvi pokojne nije utvrđeno prisustvo alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Predsjednik vijeća sudija Predrag Tabaš je nastavak suđenja zakazao za drugi decembar, kada će biti saslušan vještak neuropsihijatar dr Stanko Milić.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Stanović 11. maja 2018. godine, u jutarnjim časovima, u Kotoru, naselje Dobrota, u iznajmljenom stanu oštećene Lašmanove, na svirep način, sa umišljajem lišio života oštećenu.

On je u pomenutom stanu napao oštećenu, zadajući joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta. Okrivljeni je tupo-tvrdim predmetom udario više puta u predjelu glave, usljed čega je nastupila smrt kod oštećene ", piše u optužnici.