Tužiteljka traži osudu za Stamatovića, odbrana smatra da ništa nije dokazano

Oštećeni Zeković je kazao da se ne pridružuje krivičnom gonjenju protiv okrivljenih i da ne postavlja imovinsko pravni zahtjev
2144 pregleda 0 komentar(a)
Ilsutracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ilsutracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Specijalni tužilac Nataša Bošković danas je u završnoj riječi u Višem sudu u Podgorici, kazala da je nesumnjivo dokazano da je okrivljeni Stevan Stamatović koji se nalazi u bjekstvu, formirao kriminalnu organizaciju za vršenje krivičnih djela.

Tužilac smatra dokazanim i da su članovi te kriminalne organizacije Milan Lješnjak i Dejan Deletić, 20. maja 2017. podmetnuli eksplozivnu napravu pod “golf 5” sa namjerom da ubiju Radojicu Zekovića toga dana, koji je bio na odsustvu sa izdržavanja kazne od 17 godina i četiri mjeseca zatvora. Oni su prema riječima tužioca, kao saizvršioci počinili krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju”. Tražila je od suda da ih oglasi krivim i kazni po zakonu.

Oštećeni Zeković je kazao da se ne pridružuje krivičnom gonjenju protiv okrivljenih i da ne postavlja imovinsko pravni zahtjev.

“Nisam dio ove priče i ne želim da prisustvujem izricanju presude, što je moje zakonsko pravo”, kazao je Zeković.

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenih je predložio da sud sve okrivljene oslobodi od optužbe za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, jer to nije potvrđeno ni jednim jedinim dokazom. Predložio je sud ne osudi Deletića i Lješnjaka, jer zanatski nije moguće da budu osuđeni, jer su oni, kako je Piperović rekao u zvršnoj riječi, izvršili pripremne radnje za krivično djelo. Dodao je da se za namjere ne kažnjava, a posebno kada do radnje izvršenja krivičnog djela nije došlo, niti je moglo doći.

“Pitam se u čudu kako su to oni, po stavu tužioca, izvršili krivično djelo teško ubistvo u pokušaju”, kazao je Piperović. Advokat Damir Lekić se pridružio završnoj riječi kolege.

Predsjednica specjalnog vijeća sudija Ana Vuković je rekla da će prvostepena presuda biti objavljena 11. novembra 2019.

Prema optužnici, Stamatović je formirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, pokušala likvidaciju Zekovića 20. maja 2017. godine. Podgorička policija je spriječila ovu akciju i tada je na licu mjesta uhapšen Deletić, a Lješnjak je pobjegao. Osim Stamatovića, optuženi su Milan Lješnjak, Đorđije Božović, Dejan Deletić i Aleksandar Bojović. U optužnici je opisano kako su Deletić i Lješnjak 20. maja 2017. u Podgorici pokušali da ubiju osuđenika Radojicu Zekovića, postavljajući napravu od 1.383,5 grama plastičnog eksploziva ispod njegovog automobila.

Bonus video: