Odloženo razmatranje optužnice protiv Rodića, Radulović i Gazivode

U optužnici koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo protiv Rodića i njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović, na teret im se stavlja stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj prevare
1963 pregleda 0 komentar(a)
Goran Rodić, Foto: Savo Prelević
Goran Rodić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2019. 19:10h

Ročište za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv advokata Gorana Rodića, te njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović, koje je za danas bilo planirano, odloženo je za 18. novembar u Višem sudu u Podgorici.

Predsjednik vijeća sudija Boris Savić juče je uvažio predlog odbrane advokata Branislava Lutovca, koji je podneskom tražio odlaganje ročišta, radi pripremanja odbrane.

“Odbrani je potrebno 15 dana radi pripremanja odbrane. Prije tri dana dobili smo 2.500 stranica spisa predmeta, 19 CD-a i 1 hard disk. Radi se o ogromnoj dokaznoj građi i ne bih da improvizujem”, kazao je Lutovac.

U optužnici koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo protiv Rodića i njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović, na teret im se stavlja stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj prevare.

U optužnici piše i da je Rodić, u periodu od aprila 2016. do februara 2017. godine, formirao kriminalnu organizaciju, čiji je cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći:

“U koju je lično odredio druga lica za pripadnike a koji su prihvatili članstvo pa su pripadnici kriminalne organjizacije postali Gazivoda i Radulović”.

Navodi se i da su optuženi, radi realizacije kriminalnog plana, lažno prikazivali činjenice kako bi doveli u zabludu A2A i njene predstavnike. Objašnjava se da im je Rodić navodno predstavio da je sa Katnićem drug iz vojske i da izlaskom na jednu večeru može pomoći Bjanku u krivičnim procesima koji se protiv njega vode i da je navodno za to tražio 600.000 eura.

Novinarima je nakon odloženog ročišta advokat Rodić kazao da će se o podignutoj optužnici detaljno izjasniti 18. novembra.

“Odbrana je tek juče i prekjuče dobila spise predmeta odnosno veću količinu kopiranog materijala, tako da nije bilo vremena da se sve to prouči. Na narednom ročištu zakazanom za 18. novembar, detaljno ću se izjasniti na navode optužnice. Stojim pri tome da ništa nezakonito nijesam učino i to ćemo prezentirati sudu”, rekao je Rodić.

Dodao je da ne može komentarisati djelove optužnice.

Lutovac je dodao da nije mogao ni zamisliti da će doživjeti dan da brani kolegu Rodića - uglednog advokata.

"Rodić je i u Crnoj Gori, i u regionu, i kao branilac preg Haškim tribunalom, poznat kao advokat koji se pridržavao advokatske etike i koji nikad u životu nikakvo krivično djelo nije napravio. U optužnici stoji da je to opasna kriminalna organizacija i ja poručujem građanima Crne Gore da ne paniče i da mogu mirno da spavaju, jer sam siguran da Goran i njegovi saradnici ne predstavljaju nikakvu opasnost za društvo. Nadam se da ćemo uspjeti to dokazati na ročištu 18. novembra".

Bonus video: