Novi pokušaj reketiranja u Budvi: Ako ne daš 20.000, rušimo ti zgradu

“Na jednom papiru bio je poziv za stranku, na drugom da je gradilište zatvoreno... Ime inspektora - Vladan Juretić i broj telefona..."
61895 pregleda 44 komentar(a)
Vladan Juretić, Foto: Luka Zeković
Vladan Juretić, Foto: Luka Zeković

Građevinski inspektor Vladan Juretić sa Budvaninom D. M. navodno je pokušao da reketira i Pazarca Arafata Kuča koji živi u Australiji, tražeći mu 20.000 eura kako mu ne bi srušio zgradu u budvanskom naselju Ivanovići.

To piše u izjavi koju je Kuč 13. juna 2019. dao budvanskoj policiji, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

U tom dokumentu, navodi se da je Kuč 2016. kupio zgradu u Budvi, ne znajući da taj objekat nema građevinsku dozvolu, na što je njega i njegovog poslovnog partnera Erkana Dolovca upozorila notarka.

“Odlučili smo da kupimo zgradu uprkos upozorenju... Krenuli sa adaptacijom... Nismo mijenjali gabarite objekta niti broj etaža... Nakon potpisivanja ugovora krenuli smo u prikupljanje dokumentacije za legalizaciju objekta”, piše u izjavi koju je Kuč 13. juna dao budvanskim inspektorima.

Objasnio im je i da su Zahtjev za legalizaciju predali 25. aprila 2018. i da je pet mjeseci kasnije Sekretarijat donio rješenje o prekidu postupka za legalizaciju, na koje se žalio, a da je u februaru 2019. na njegovom objektu zalijepljeno Rješenje o rušenju, na koje se takođe žalio Direkciji za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Odgovor, tvrdi, nije dobio.

U junu 2019. na zgradi je našao zalijepljeno Rješenje o rušenju od 3. juna.

Tvrdi da je tome prethodilo maltretiranje i ucjenjivanje Juretića i D. M. koje je počelo još 2018. godine, kada je prvi put na zgradi našao zalijepljene poruke inspektora:

“Na jednom papiru bio je poziv za stranku, na drugom da je gradilište zatvoreno... Ime inspektora - Vladan Juretić i broj telefona... Pozvao sam ga, pitao gdje treba da se javim i gdje mu je kancelarija. Odgovorio mi je da će me pozvati malo kasnije da se vidimo i popijemo kafu, što mi je bilo jako čudno. Tog dana me pozvao i rekao da se nađemo u hotelu ‘Splendid’”.

Euri
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Na sastanak je, piše, pošao sa Dolovcem, a Juretić ih je na trotoaru ispred hotela sačekao sa D. M.

“Pitao sam da li treba nešto da potpišem ili da mi izda dokument da sam se uredno javio. Odgovorio mi je da ne treba ništa i da se dogovorim sa D. - da mu platim sve što treba. D. je tražio 20.000 eura da ne bi rušili objekat i rekao da je već došlo Rješenje za rušenje, a da je on to preko veza uspio da spriječi. Rekao sam mu da nema šanse da ću išta platiti, a on meni da je jak, moćan i da ima dobre veze, pa će, ukoliko mu ne isplatim traženi iznos, narediti da se objekat sruši”...

Kuč je inspektorima kazao i da je saznao da mu je D. M. komšija u Ivanovićima, zbog čega je otišao da ga pronađe kući, jer se nije javljao na broj telefona koji mu je dao tokom prvog sastanka: “Pokucao sam na vrata. Otvorio mi ih je Juretić... Bio sam u šoku. Pitao sam ga gdje je D. a on mi je odgovorio da je otišao u Nikšić. Mislim da me Juretić tada nije prepoznao”.

On je rekao da se nakon toga u hotelu “Tre canne” sastao sa D. M. koji je “spustio iznos - sa 20.000 na 10.000 eura”, ali da mu ni tada nije dao novac:

“Bio je jako frustriran što neće dobiti novac. Dolazio je na moj objekat i prijetio radnicima da će ih prebiti... Na trećem sastanku opet mi je tražio 10.000 eura, a ja mu opet rekao da ne želim da mu platim... Od kada je počela ova situacija, D. M. me uvijek pratio i znao je gdje se nalazim”, saopštio je Kuč policiji.

Bonus video: