Ko je čekao ubicu u Bjelišima? Poligrafski ispituju Kožarevu grupu

U Beogradu ukraden “seat” korišćen u likvidaciji Jovana Klisića i ranjavanju Velizara Gardaševića
26505 pregleda 10 komentar(a)
Automobil zapaljen nakon likvidacije, Foto: Svetlana Đokić, Svetlana Đokić
Automobil zapaljen nakon likvidacije, Foto: Svetlana Đokić, Svetlana Đokić
Ažurirano: 03.11.2019. 09:34h

Automobil “seat” iz kog su napadači prije dva dana ubili Baranina Jovana Klisića i ranili Velizara Gardaševića, ukraden je u Beogradu, rečeno je “Vijestima” iz vrha Uprave policije.

Zbog toga su inspektori potražili pomoć kolega iz Srbije, ali je fokus istrage na tragovima pronađenim na mjestu pucnjave, koji bi im mogli pomoći u istrazi.

Na Klisića i Gardaševića je iz vatrenog oružja pucano prije dva dana, nakon što su izašli iz restorana “Savoja” i krenuli ka Klisićevom “audiju”.

Iz policije je rečeno da su u automobilu “seat”, iz kojeg je u pokretu ispaljen rafal, najvjerovatnije bila dvojica napadača, ali ne isključuju mogućnost da je ista osoba vozila i pucala u Barane...

Ka Klisiću i Gardaševiću ispaljeno je 12 do 13 metaka, saopšteno je nezvanično “Vijestima” iz policije.

Uviđaj nakon pucnjave ispred “Savoje”
Uviđaj nakon pucnjave ispred “Savoje”(Foto: Vijesti)

Inspektori CB Bar sa kolegama iz Podgorice i juče su saslušavali Barane koji imaju policijski dosije, provjeravali alibije članova kriminalne grupe na čijem čelu je Alan Kožar i pokušavali da utvrde ko je čekao ubicu u Bjelišima i pomogao mu da pobjegne nakon što je zapalio “seat” korišćen u likvidaciji.

Iz vrha Uprave policije rečeno je da su pojedini Barani poligrafski ispitivani.

“Vijestima” nije odgovoreno da li su u istrazi ubistva saslušani Budvanin i više Barana označenih kao bezbjednosno interesantne osobe, a sa kojima su pokojni Klisić i Gardašević bili u dobrim odnosima i da li su njihovi iskazi pomogli inspektorima.

Tom istragom rukovodi Više državno tužilaštvo, po čijem nalogu su juče izuzimani snimci sa nadzornih kamera u široj okolini restorana ispred kog je ubijen Klisić i ranjen Gardašević.

Na provjeri i grupa uhapšena prije ubistva

Policija provjerava da li su Rožajac H. K. i Podgoričanin V. L. povezani sa ukradenim “seatom”, rečeno je nezvanično iz te institucije.

Njih dvojica uhapšeni su prije likvidacije u lučkom gradu.

Rožajac, Podgoričanin i još četiri osobe među kojima su i radnica jedne podgoričke picerije Z. M. Đ. i njen sin, uhapšeni su u istrazi incidenta iz avgusta u barskom restoranu “Savoja”, ispred kog je prije dva dana otvorena vatra na Klisića i Gardaševića.

Među uhapšenima, navodno, nalazi se i muškarac koji je 20. avgusta naoružan pištoljem i maskiran utrčao u “Savoju” tražeći metu.

“Taj slučaj je zaokružen i svi koji su učestvovali u pripremi likvidacije su uhapšeni. Provjeravamo i njihovu povezanost sa događajem od prije dva dana”, kazao je sagovornik iz UP.

Uprava policije nije se zvanično oglašavala zbog hapšenja te navodne kriminalne grupe.

Nezvanično, rečeno je da ispituju povezanost uhapšenih sa pripremom ubistva Klisića i pokušaja ubistva Gardaševića i da dok se okonča istraga ne mogu govoriti o detaljima.

Hapšenje te grupe pomenuo je prije dva dana načelnik Centra bezbjednosti Bar Veselin Magovčević.

“Juče su završene višemjesečne aktivnosti koje su rezultirale hapšenjem više osoba koji su direktni počinioci tog krivičnog djela”, kazao je Magovčević 1. novembra.

Tu istragu vodilo je Specijalno državno tužilaštvo, a grupi bliskoj klanu kojim navodno rukovodi Baranin Alan Kožar lisice na ruke stavili su inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja.

Oni, međutim, još nijesu preuzeli istragu ubistva Klisića i pokušaja ubistva Gardaševića.

Đurovića nadziru, prate i ostale

Policija je odmah nakon ubistva istraživala da li je pucnjava u Baru “brzi odgovor” kriminalnog klana na ranjavanje Jova Đurovića i ubistvo Gorana Savića prošle subote u Amsterdamu, ali to nije jedini pravac istrage.

Magovčević je kazao da je Jovo Đurović prije nekoliko dana došao u Crnu Goru iz Amsterdama, gdje je ranjen 23. oktobra.

“Svakako, predmet našeg stalnog interesovanja biće ne samo Jovan Đurović, nego svi pripadnici organizovanih krimanalnih grupa na teritoriji Bara i imaćemo stalnu aktivnost usmjerenu prema njima”, kazao je Magovčević.

Objasnio je i da policija odavno sa posebnom pažnjom nadzire restoran “Savoja”:

“Savoja” je u vlasništvu je porodice pokojnog Armina Muše Osmanagića, koji je ubijen na pragu restorana 2014. Neposredno nakon što je pogođen hicem iz puške sa snajperom, prekjuče stradali Klisić tada je ispalio “kišu” metaka ka kafiću u vlasništvu Jova Đurovića.

Đurovićev brat Luka stradao je u saobraćaju 2013. godine, a on i ubijeni Osmanagić važili su za šefove suprotstavljenih kriminalnih klanova u toj opštini.

Bonus video: