Iza nas stoji krem države i mafije

“Pristisak na mene počeo je prošle godine... bio sam pod velikim stresom i u strahu, što još postoji - jer su se predstavljali kao bogovi, govorili da iza sebe imaju ljude iz vrha države i kriminogene zone”
47893 pregleda 70 komentar(a)
Advokat Kavedžić (lijevo) i Nenezić juče dolaze u tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
Advokat Kavedžić (lijevo) i Nenezić juče dolaze u tužilaštvo, Foto: Savo Prelević

Građevinski inspektori Vladan Juretić i Zoran Bošković svakodnevno su mi prijetili i tražili novac, govoreći da nisu sami, već da iza njih stoji krem države i mafije.

To je juče “Vijestima” ispričao investitor Boško Nenezić, nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog za davanje mita.

“Pristisak na mene počeo je prošle godine... bio sam pod velikim stresom i u strahu, što još postoji - jer su se predstavljali kao bogovi, govorili da iza sebe imaju ljude iz vrha države i kriminogene zone”.

Bošković i Juretić uhapšeni su dan nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Istog dana suspendovao ih je resorni ministar Pavle Radulović i nekoliko sati kasnije podnio ostavku...

Nenezić je u razgovoru za “Vijesti” ponovio da je krivičnu prijavu predao u maju, a dopunu iste u oktobru i da se njegov pravni zastupnik, advokat Nikola Kavedžeić više puta u policiji interesovao za taj predmet: “Nastavio sam da radim, ali sam svakodnevno osjećao pritisak od tih ljudi... Nakon zgrade u Lastvi, nastavio sam da gradim zgradu u Ivanovićima, a pritisci nisu prestajali, naročito od Juretića”.

Tvrdi da ga je Juretić početkom jula 2018. godine, dok je gradio u Lastvi, doveo u zabludu i rekao mu da će krivično odgovarati, otići u zatvor i da će mu srušiti objekat, jer mu je istekla građevinska dozvola: “Ali kazao mi je da to njegov šef - Zoran Bošković, može da sredi”.

Od tada su, kaže, svakodnevno od njega tražili novac i pritiskali ga.

Na pitanje zašto je pristao da plati, rekao je da je svjesno odigrao tu ulogu kako bi ih snimio u slučaju da mu se nešto desi:

“Kada sam vidio da ne mogu više da ih izbjegavam, da moram da dam novac, odlučio sam da to snimim i dokumentujem. Nikome prije nisam dao novac, niti ću. Ovo sam bio primoran da uradim, jer sam svjesno išao na to da ih snimim u slučaju da mi se nešto desi... Da ovim ostavim trag - da postoji krak mafije u vidu državnih činovnika koji reketiraju narod”, kazao je Nenezić.

Rekao je da ga je Juretić plašio Boškovićem, govoreći mu da je to “bog koji hoda zemljom i da je svemoguć”...

Advokat Kavedžić (desno) i Nenezić juče dolaze u tužilaštvo
Advokat Kavedžić (desno) i Nenezić juče dolaze u tužilaštvo(Foto: Savo Prelević)

“Bošković mi je tražio da prihvatim da im dugujem još 10.000 eura i davao mi rok do septembra, na koji ja nisam pristao. Zbog toga su počeli da me proganjaju kada sam počeo da gradim u Ivanovićima”.

Objasnio je da se u tom budvanskom naselju samo pripremao za gradnju, čisteći plac - kada je došao Juretić i tražio 5.000 eura, prijateći da će mu pisati prijavu što nije ogradio gradilište...

“Rekao sam mu - u redu, 500, 1.000, 50.000 eura ću platiti kaznu, ali vama neću ni dinara i doviđenja... Pitao sam ga zbog čega kazna, posjekao sam tri čempresa i očistio jednu baraku u kojoj niko nije živio 15 godina”...

Tvrdi da je Juretić tada otišao i prijavio njega, njegovog sina i prijatelja M. K., optužujući ih da su ga pretukli.

“Posljednjih 20 godina nisam bio u policiji, dok Juretić nije počeo da me prijavljuje. Traži mi reket, ja odbijem da dam novac, a on ode u policiju i prijavi da sam ga tukao ili vrijeđao na nacionalnoj osnovi. Naravno da nisam. Pretpostavljam da oni nisu sami već da imaju pomagače, da je to čitav jedan klan... To je klan koji reketira mnoge po Croj Gori. Drago mi je da sam prekinuo lanac ćutanja, ali mi je krivo jer znam da mnogi i dalje ćute i trpe reket i otimačinu, čak i oni koji se ne bave biznisnom već grade porodične kuće... Godinu i po smo moja porodica i ja preživljavali psihičku torturu”.

Dan nakon toga, kaže da se povjerio advokatu Kavedžiću koji ga je savjetovao da sve prijavi policiji, što je učinio i odnio dokaze o reketiranju.

“Priložio sam telefon i sat kojima sa snimao, i tu ima toliko materijala da ih osude, pa da su ne znam ko... Juretić samo traži novac, mislio sam da ga se mogu otarasiti. Novac je pokušao da iznudi i u septembru, nakon što sam ga prijavio... To su radili toliko bahato. Juretić mi je tražio novac pred sinom i djevojkom koja radi u našoj firmi... Kad je u Ivanoviće došao M. K. da se dogovorimo oko betona, i njemu je taržio novac. I sada smatram da iza njih stoji neko iz države”.

Pritiskali i na dan TV emisije

Nenezić tvrdi da su Bošković i njegovi prijatelji pokušali sa njim da stupe u kontakt i na dan gostovanja njegovog pravnog zastupnika u emisiji “Načisto”, Televizije Vijesti. “Zvao me je prijatelj koji je sjedio sa Boškovićem i ovaj je tražio da se nađemo i zaustavimo to. Zvao je i mog prijatelja pokušavajući i preko njega da utiče da se sve to stopira”.

Kavedžić je potvrdio da ga je Bošković dva puta zvao, ali da nije odgovarao na telefonske pozive...

Nenezić osumnjičen za davanje mita

Nenezić je juče u Višem tužilaštvu saslušan kao osumnjičen za davanje mita. Advokat Kavedžić kazao je da je Nenezić najprije dobio poziv da izjavu da u svojstvu svjedoka, a da je dan uoči saslušanja pozvan kao osumnjičeni.

Duže od četiri sata pričao je tužiocu Zoranu Vučiniću kako su počeli njegovi problemi sa građevinskim inspektorima i zašto im je navodno plaćao usluge.

"Nije mi nuđen status svjedoka saradnika, ne bih ni pristao na to. Predmet je potpuno čist. Imam snimak, koji sam napravio isključivo zbog toga što je ta ekipa mogla da naudi mojoj djeci ili meni”, rekao je Nenezić.

Ponovio je tvrdnje advokata - da nije odmah sve prijavio zbog straha od osvete.

Bonus video: