Odloženo izricanje presude za pokušaj ubistva Zekovića

U završnim riječima, Zeković je izjavio da se ne pridružuje krivičnom gonjenju optuženih da su u maju 2017. pokušali da ga ubiju
2874 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2019. 14:29h

Podgorički Viši sud za 20. novembar odložio je izricanje presude kriminalnoj grupi koju je navodno formirao Podgoričanin Stevan Stamatović, optuženoj za pokušaj ubistva zatvorenika Radojice Zekovića.

U završnim riječima, Zeković je izjavio da se ne pridružuje krivičnom gonjenju optuženih da su u maju 2017. pokušali da ga ubiju.

Tada je kazao ni ne postavlja imovinsko-pravni zahtjev i da neće prisustvovati izricanju presude.

On je to kazao u završnim riječima na suđenju Milanu Lješnjaku, Dejanu Deletiću, Đorđiju Božoviću, Aleksandru Bojoviću i Stamatoviću, koji je u bjekstvu.

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković tada je rekla da je nesumnjivo dokazano da je Stamatović formirao kriminalnu organizaciju čiji su članovi Lješnjak i Deletić, 20. maja 2017. podmetnuli eksplozivnu napravu ispod “golfa 5”, sa namjerom da ubiju Zekovića.

Zeković je tog dana bio na odsustvu sa izdržavanja kazne od 17 godina i četiri mjeseca zatvora.

Tužiteljka je istakla da su oni, kao saizvršioci, počinili krivično djelo teško ubistvo u pokušaju i tražila je od suda da ih oglasi krivim i kazni po zakonu.

Branilac okrivljenih, advokat Zoran Piperović, predložio je da sud sve okrivljene oslobodi od optužbe za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, “jer to nije potvrđeno ni jednim jedinim dokazom”.

Advokat je u završnim riječima kazao “da se optužnica zasniva na goloj improvizaciji”, “da ne može da opstane” i “da je kolokvijalno pravno promašena”.

Istakao je da ne postoji nijedan dokaz za ono što se Stamatoviću stavlja na teret, niti bilo kakav trag u spisima koji bi dokazao da je on počinio krivično djelo, ali i da su okrivljeni, koji su označeni kao članovi organizacije, radili kao obezbjeđenje:

“Što ne predstavlja krivično djelo”.

Dokaz za to, rekao je Piperović, proizilazi upravo iz mjera tajnog nadzora (MTN), o odnosu između Stamatovića i navodnih članova kriminalne organizacije.

On je citirao dio telefonskog razgovora u kojem im Stamatović kaže da ne koriste mobilne telefone:

“A kome se ne sviđa, može da ide”, ali im i govori da nije bio zadovoljan njima i nagoviještava da će tražiti profesionalno obezbjeđenje.

Opisujući momke koji ga obezbjeđuju, Stamatović je u jednom telefonskom razgovoru rekao - “da mu jedan izgleda kao kuvani leš”, da je drugi “širi no duži”, a treći izgleda kao “jogurt naopačke”.

Njihov branilac, advokat Damir Lekić, pridružio se završnoj riječi kolege.

Prema optužnici, Stamatović je formirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, pokušala likvidaciju Zekovića 20. maja 2017. godine.

Podgorička policija spriječila je tu likvidaciju i na licu mjesta uhapsila Deletića, dok je Lješnjak pobjegao.

Bonus video: