potvrđeno "vijestima" iz županijskog suda u vukovaru

Sinđelić na 104 strane Hrvatima pisao iz spuškog zatvora

Sinđelić se Županijskom sudu u Vukovaru na 104 strane žalio na crnogorske i ruske tajne službe i tražio ukidanje presude za ubistvo
10055 pregleda 9 komentar(a)
Nije se žalio na tretman u Crnoj Gori: Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Nije se žalio na tretman u Crnoj Gori: Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2019. 09:51h

Županijski sud u Vukovaru odbio je žalbu Saše Sinđelića, koji im je iz spuškog zatvora pisao tražeći da ukinu odluku kojom je osuđen na 21 godinu robije zbog ubistva Mirka Fortersa.

To je “Vijestima” kazao sudija i portparol tog suda Goran Milićević, objašnjavajući da je Sinđelić u zatvoru u Osijeku.

“Podnio je žalbu na presudu, poprilično veliku, iako shodno zakonu Republike Hrvatske na to nije imao pravo s obzirom na protok rokova... Predsjednik vijeća odbacio je njegovu žalbu kao neosnovanu, ali njegovo je pravo da traži ponavljanje postupka”, kazao je Milićević.

Sinđelić, svjedok saradnik Specijalnog državnog tužilaštva u postupku za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, izručen je Hrvatskoj 30. oktobra. Milićević je kazao da su od njega 16. oktobra dobili žalbu, napisanu rukom na 104 strane i da u njoj pominje Crnu Goru, tajne službe, Rusiju, ali da se nije žalio na tretman u Crnoj Gori.

“U suštini, najmanje se odnosi na ono za šta se ovdje tereti. Piše neki roman. Iskreno, tu bi tebalo vremena da se iščita... On se žalio na presudu klasično zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede Krivičnog zakona Republike Hrvatske... U toj žalbi navodi da tokom suđenja nije bio dostupan pravosudnim organima RH”, kazao je Milićević.

Objasnio je da Sinđelić nije saslušavan zbog ubistva Fortesa, jer je bio nedostupan, ali da je sprovedena istraga, da su saslušani svjedoci, izuzeti materijalni dokazi.

“Donesena je presuda, Vrhovni sud je potvrdio, odluka je pravosnažna i raspisana je međunarodna potjernica koja je sad dala rezultate. On sada ima pravo da u roku od godinu dana od dana saznanja za presudu zatraži obnovu postupka, koje mi u pravilu odobravano bez ikakvih problema s obzirom na to da mu je suđeno u odsustvu”, kazao je sudija Županijskog suda u Vukovaru.