Veljović: U oktobru smo rasvijetlili pet ubistava

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je važna koordinacija među zemljama, te da kriminalci rade dobro onda kada ona izostaje. On je naglasio i da je EU posvećena pomaganju državama Zapadnog Balkana u borbi protiv organizovanog kriminala
3094 pregleda 4 komentar(a)
Vedelin Veljović i Aivo Orav, Foto: Luka Zeković
Vedelin Veljović i Aivo Orav, Foto: Luka Zeković

Direktor Uprave policie Veselin Veljović kazao je da je crnogorska policija u proteklih nekoliko mjeseci ostvarila progres po svim linijama rada ali i otvorila značajan broj istraga i međunarodnih akcija.

"Otvoren je značajan broj istraga od strane Sektora za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma ali i Sektora kriminalističke policije - privrednog kriminaliteta. Samo u oktobru policija je rasvijetlila pet ubistva, među kojima i one iz prethodnog perioda", naglasio je Veljović na donatorskoj konferenciji, gdje je UP od predstavnika EU, ambasada i međunarodnih misija tražila pomoć za materijalno tehničko opremanje ali i usavršavanje službenika. Šef policije kazao je da je cilj konferencije da se ostvari veći stepen kordinacije i spriječi nepotrebno preklapanje sredstava i projekata.

"Cilj je da se definišu prioriteti materijalno-tehničkog opremanja, stručnog usavršavanja i na taj način unaprijede potencijali UP u postizanju rezultatata u važnim oblastima pregovaračkog procesa. Kontinuitet službe u ovom formatu pokazuje odlučnost da se zajedno i odlučno borimo protiv bezbjednosnih izazova koji u svom savremenom obliku prevazilaze nacionalne kapacitet suprostavljanja i zahtijevaju regionalne i međunarodne odgovore", kazao je Veljović.

Predstavnicima EK, ambasadorima i šefovima misija u ovodnom dijelu podijeljene su brošure sa planom UP, šta je potrebno za nabavku i usvršavanje kako bi se pomogao put UP za odgovore i napredak u poglavljima 23 i 24.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je važna koordinacija među zemljama, te da kriminalci rade dobro onda kada ona izostaje. On je naglasio i da je EU posvećena pomaganju državama Zapadnog Balkana u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Nastojimo da državama korisnicima omogućimo da koriste strukturalne fondove i izvore podrške iz budžeta zajednice. Zadovoljni smo što je Uprava policije preduzela tu inicijativu. Crna Gora, da bi se što više približila cilju članstva u EU, treba da sprovodi preporuke iz izvještaja ekspertskih misija. Konkretni rezultati su potrebni kako bi se napravio ubjedljivi bilans ostvarenih rezultata u vezi sa organizovanim kriminalom“, naveo je Orav. Orav je naglasio i da su mehanizmi saradnje za upravljanje granicama i koordinacijama politike azila i migracija "važniji nego ikada".

„Nacionalne granice nijesu više prepreka za terorizam i orgnizovani kriminal. Kriminalci najbolje funkcionišu kada nema saradnje među državama", kazao je Orav.

On je istakao da je važno da nacionalna nadležna tijela na bolji način koriste zajedničke istražne timove uz pomoć EUROJUST-a, ali da se mora osigurati da donorska koordinacija bude svakodnevna praksa.

Prvi čovjek policije pojasnio je da je Uprava policije uspostavila novu organizacionu strukturu, što je dovelo do "mjerljivih rezultata, koji ohrabruju".

"To opravdava našu odluku instutucionalne reorganizacije i novog koncepta postavke službe. UP je posebno od uspostavljanja novog posljednjeg izvještaja EK za poglavlja 23 i 24, gdje se konstatuje napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i međunaordne saradnje. Cijeneći sugestije i ekspertizu međunarodnih partnera posebnu pažnju posvetili smo analizi uočenih nedostataka, mjerama koje je neophodno preuzeti u cilji prevazilašenja. Sačinili smo plan aktivnosti sa prioritetima za materijalne i kadrovske efikasnosti. Prioriteti ovog plana su sa posebnim akcentom na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, na finansijske istrage, računarski kriminal, borbu protiv pranja novca, ilegne migracije, trgovinu ljudima i graničnu bezbjednost", pojasnio je Veljović.

U drugom dijelu konferencije, koja je bila zatvorenog tipa, Veljovićevi prvi saradnici su pojasnili šta na kojim pozicija nedostaje policiji da bi se poboljšala borba protiv svih vidova kriminala. "Plan aktivnosti pokazuje spremnost da se nastavi rad na unapređenju sopstvenih kapaciteta i suočavanje sa prepoznatim nedostacima ali i posvećenost da prema dobijenim sredstvima se odnosimo odgovorno. Danas je prilika da uložimo zajednički napor da resursnima kojim raspolažemo adekvatniom primjenom ostvarimo sve veću efikasnost kako bi na najbolji način zadovoljili potrebe reformskog procesa i ojačali kapacitete UP", naglasio je prvi policajac.

Bonus video: