Još traže kuda su gošće ušle kod osuđenika

Skandal u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota i dalje pod lupom kotorskog tužilaštva i policije
7153 pregleda 6 komentar(a)
Bolnica u Dobroti, Foto: Boris Pejović
Bolnica u Dobroti, Foto: Boris Pejović

Uprava policije još nije utvrdila da li će neko krivično odgovarati zato što je omogućavajući osuđeniku Đ. P. da se u jednoj od soba Specijalne psihijatrijske bolnice u Dobroti fotografiše sa dvije ženske osobe, a potom eksplicitne zajedničke snimke objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

Iz te bezbjednosne institucije “Vijestima” du odgovorili da “u koordinaciji i po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru preduzimaju sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja da li se u radnjama nekoga lica stiču elementi bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”.

Oni, međutim, nijesu odgovorili što su do sada preduzeli da utvrde na koji način je, ko, kada i pod kojim uslovima omogućio dvjema ženskim osobama da borave kod zatvorenika Đ.P., koji je hospitalizovan na Sudskom odjeljenju te zdravstvene ustanove.

Bez odgovora ostala su i pitanja da li su izuzeli snimke nadzornih kamera postavljenih na tom odjeljenju, jesu li saslušali v.d. direktora te bolnice, zdravstveno osoblje i službenike firme “Vector system security” koji su angažovani na poslovima obezbjeđivanja.

Stigle u posjetu: Zatvorenik sa “koleginicama”
Objava sa Fejsbuka (Foto: Facebook)

Vršilac dužnosti direktora Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota, dr Aleksandar Tomčuk, prošle sedmice “Vijestima” je odgovorio da policiji još nisu dostavljeni snimci sa nadzornih kamera.

Par dana prije toga “Vijestima” je nezvanično rečeno da su iz kompanije Vector security system, koja obezbjeđuje zatvorenike smještene u bolnici u Dobroti, saopštili nadležnima da odgovorno tvrde da gošće osuđenika nisu ušle na glavni ulaz Sudskog odjeljenja i da nijedna od 16 kamera kojima rukovode, nije zabilježila njihov dolazak u tu ustanovu.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je saslušala nekoliko osoba tim povodom, a među njima i pacijenta koji je mimo protokola ugostio dvije djevojke.

Jedan od sagovornika “Vijesti” nezvanično je kazao da djevojke sa kojima se Đ. P. fotografisao nisu jedine koje su ga posjećivale, kao i da ga tog dana nisu prvi put posjetile.

Iz kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva ranije su kazali da zbog istrage ne mogu da odgovore - da li su tačne informacije da je neko od zaposlenih uzeo novac od pacijenta Đ.P. kako bi mu dozvolio da organizuje proslavu krajem oktobra, kojoj su prisustvovale i dvije ženske osobe sa fotografije.

Objasnili su da ispituju zbivanja u Specijalnoj bolnici za psihijatriju, kako bi utvrdili da li je neko počinio krivično djelo, omogućavajući posjete zatvoreniku.

Tužioci, međutim, nijesu odgovorili na pitanje - da li su utvrdili identitet gostiju osuđenika.

Tomčuk je u ranijem odgovoru “Vijestima” kazao da će bolnica hitno preduzeti sve neophodne korake na ispitivanju okolnosti, mjesta i vremena nastanka fotografije.

On je 3. novembra, kada su mu “Vijesti” poslale pitanja i fotografiju koju je Đ.P. objavio na društvenoj mreži Fejsbuk, rekao da odgovorno tvrdi da ženske osobe sa fotografije nisu zaposlene u Specijalnoj bolnici i da nisu pacijentkinje te ustanove.

Đ. P., koji je osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina i sedam mjeseci, jula 2018. pobjegao je iz psihijatrijske bolnice u Kotoru, gdje je boravio po naredbi Višeg suda u Podgorici.

Desetak dana kasnije uhapšen je na Kosovu, sa Mariom Miloševićem.

Početkom te godine pravosnažno je osuđen kao organizator otmice Predraga Mirkovića i pokušaja iznude 100.000 eura. Za to djelo pravosnažno su osuđeni i njegovi sugrađani Marko Perović i Vladan Mijušković.

Bonus video: