PRIHVAĆEN ZAHTJEV OPTUŽENOG

Medenica neće odlučivati o Boretinom zahtjevu za izuzeće sudskog vijeća

Istovremeno, odbijen je njegov zahtjev za izuzeće petočlanog Vijeća
7460 pregleda 2 komentar(a)
Vrhovni sud Crne Gore, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Vrhovni sud Crne Gore, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2019. 16:08h

Opšta sjednica Vrhovnog suda prihvatila je zahtjev Saše Borete, kojim je tražio da predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, ne odlučuje o njegovom zahtjevu za izuzeće Vijeća pred kojim mu se sudi.

Istovremeno, odbili su njegov zahtjev za izuzeće petočlanog Vijeća, koje čine sudije: Stanka Vučinić, predsjednica vijeća i sudije Svetlana Vujanović, Branimir Femić, dr Vesna Vučković i Petar Stojanović, članovi vijeća.

Ustavni sud je prije više od dva mjeseca ukinuo presudu kojom su zbog ubistva Slavoljuba Šćekića, na po 30 godina zatvora osuđeni Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović

Boreta smatra da sud ne može raditi profesionalno zbog izjava Medenice datih nakon odluke Ustavnog suda, i da neće imati pravično suđenje, ako se tim predmetom i ubuduće bude bavilo pomenuto sudsko vijeće.

Povezani članci

25. Oktobar 2019.

Boreta: Jednom podlegli pritisku i opet će

On je konstatovao da su iste sudije i prije četiri godine potvrdile osuđujuću odluku: “Pod pritiskom predsjednice tog suda Vesne Medenice”.

"Opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore je dana 12.11.2019. godine, rješavajući o zahtjevu za izuzeće predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, Vesne Medenice i sudećeg vijeća koje čine sudije: Stanka Vučinić, predsjednica vijeća, Svetlana Vujanović, Branimir Femić, dr. Vesna Vučković i Petar Stojanović, članovi vijeća, od postupanja  u  predmetu ovog suda Už.Kž-S I br. 1/2019, koji je na sjednici vijeća od 24. oktobra 2019. godine istakao optuženi Saša Boreta, donijela rješenje kojim je  usvojen zahtjev, pa je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, izuzeta od odlučivanja o zahtjevu za izuzeće sudećeg vijeća Vrhovnog suda Crne Gore u predmetu ovog suda Už.Kž-S I br.1/2019, a koje čine sudije: Stanka Vučinić, predsjednica vijeća i sudije Svetlana Vujanović, Branimir Femić, dr Vesna Vučković i Petar Stojanović, članovi vijeća. Nakon razmatranja spisa predmeta, ocjene navoda zahtjeva za izuzeće predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice, te kod izjašnjenja predsjednice, u kojem je istakla da postoji razlog za njeno izuzeće od odlučivanja o zahtjevu za izuzeće postupajućih sudija u predmetu ovog suda, kako bi se otklonila svaka eventualna sumnja u njenu nepristrasnost u odlučivanju, Opšta sjednica je našla da zahtjev za izuzeće predsjednice Vrhovnog suda od odlučivanja o izuzeću sudećeg vijeća ovog suda u predmetnoj krivičnoj stvari treba usvojiti, a ovo s pozivom na  član 38 tačka (6) Zakonika o krivičnom postupku", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda..

"Naime, kod činjenice da je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, u vrijeme obavljanja funkcije Vrhovnog državnog tužioca - dana 13.03.2006. godine podnijela zahtjev za primjenu Programa zaštite svjedoka Komisiji za primjenu tog programa, što je u zahtjevu navedeno razlogom za izuzeće sada predsjednice Vrhovnog suda, a što je i predsjednica navela u svom izjašnjenju povodom zahtjeva, to objektivno postoje okolnosti, koje kod optuženog mogu izazvati sumnju u njenu nepristrasnost prilikom odlučivanja o zahtjevu za izuzeće sudija ovog suda koji su postupali na sjednici vijeća ovog suda 24.10.2019. godine, bliže imenovanih u izreci rješenja. Kako se podnijeti zahtjev Vrhovnog državnog tužioca od 13.03.2006. godine odnosi na primjenu Programa zaštite svjedoka izvan suda, to navedena ranija aktivnost predsjednice Vrhovnog suda, kao Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore ne može biti značaja radnje koja bi bila obavezni razlog za izuzeće u smislu člana 38 tačka 4 Zakonika o krivičnom postupku, već se može podvesti isključivo pod ostale okolnosti, u smislu tačke (6) navedene zakonske odredbe", dodaje se u saopštenju.

Istim rješenjem odlučeno je da se zahtjev za izuzeće sudija Vrhovnog suda  - Stanke Vučinić, predsjednice vijeća, Svetlane Vujanović, Branimira Femića, dr Vesne Vučković i Petra Stojanovića, članova vijeća, od postupanja u predmetu ovog suda Už.Kž-S I br.1/2019 odbije kao neosnovan.  

"Naime, ranije odlučivanje u predmetnoj krivičnoj stvari i izraženi stav sudija Stanke Vučinić (predsjednice vijeća), Svetlane Vujanović, Branimira Femića i Petra Stojanovića u ranije donijetoj odluci Vrhovnog suda Crne Gore, koja je ukinuta od strane Ustavnog suda Crne Gore ne predstavljaju okolnost koja bi izazivala sumnju u nepristrasnost i nezavisnost imenovanih sudija niti se mogu podvesti ni pod koji od utvrdjenih razloga za izuzeće odredbom člana 38 Zakonika o krivičnom postupku.  Takođe, ni činjenica da je po zahtjevu optuženog  za puštanje na slobodu nakon odluke Ustavnog suda Crne Gore, odlučivao predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković, koji je suprug sudije dr Vesne Vučković, a donio je rješenje kojim je odbio zahtjev iz razloga što je i dalje pravosnažna presuda po kojoj je optuženi u zatvoru, ne predstavlja razlog za izuzeće sudije dr Vesne Vučković od postupanja u predmetnoj krivičnoj stvari, kao sudije Vrhovnog suda Crne Gore, člana sudećeg vijeća u predmetu Už.Kž-S I br.1/2019 niti sama po sebi  može dovesti u pitanje njenu sudijsku nepristrasnost i nezavisnost u postupanju", zaključuje se u saopštenju Vrhovnog suda.