Konstituisana crnogorsko-srpska komisija za praćenje sporazuma o graničnim prelazima

Teme sastanka bile su i aktivnosti na otvaranju graničnog prelaza za pogranični saobraćaj Vrbnica ( Srbija), na putnom pravcu Sjenica – Bijelo Polje
1685 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MUP
Sa sastanka, Foto: MUP

Mješovita crnogorsko-srpska komisija za praćenje sprovođenja sporazuma između vlada Crne Gore i Srbije o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj konstituisana je na sastanku predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova, carine i inspekcijskih službi dvije države.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), sastanak je bio prilika da se razmotri dinamika aktivnosti na implementaciji sporazuma o otvaranju graničnih prelaza Dobrakovo – Gostun, Ranče – Jabuka, Dračenovac – Špiljani, Bijelo Polje – Vrbnica.

Sastanak je, navodi se, bio prilika za određivanje lokacija budućih zajedničkih graničnih prelaza i tehničkih parametara, u Čemernu (Crna Gora) i Godovu (Srbija), izrada zajedničkog projektnog zadatka za izradu projektne dokumentacije i dinamika izgradnje zajedničkih graničnih prelaza.

Teme sastanka bile su i aktivnosti na otvaranju graničnog prelaza za pogranični saobraćaj Vrbnica ( Srbija), na putnom pravcu Sjenica – Bijelo Polje.

„Posebna pažnja je posvećena regulisanju režima pograničnog saobraćaja, kako bi se stanovništvu nastanjenom u pograničnim područjima obje države olakšalo kretanje i prelaženje zajedničke državne granice, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje“, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su naveli da su prilog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja 21 prelazno mjesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza.

Prelaze će, u skladu sa potrebama, moći da koristi lokalno stanovništvo u crnogorskim pograničnim opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje i pograničnim opštinama Srbije - Priboj, Pljevlja, Sjenica, Tutin i Novi Pazar.

„Građani Crne Gore i Srbije koji žive u ovom pograničnom području, imaće mogućnost za prelaženje državne granice van zvanično otvorenih graničnih prelaza u režimu pograničnog saobraćaja“, istakli su iz MUP-a.

Zaključivanjem i implementacijom sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju, posebno uspostavljanjem zajedničkih graničnih prelaza, kako se ističe, biće obezbijeđena zajednička granična kontrola principom jednog zaustavljanja.

Iz MUP-a su rekli da je dogovorena dinamika izgradnje zajedničkog graničnog prelaza Čemerno – Granica, na putnom pravcu Pljevlja – Priboj i izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Vuča – Godovo, na putnom pravcu Rožaje – Tutin.

Bonus video: