Vještačiće da li lažne novčanice imaju isto porijeklo

Grupa na čelu sa Vukadinovićem, navodno je u četiri navrata konvertovala lažne dolare u eure
3104 pregleda 0 komentar(a)
Lažne dolare mijenjali za eure (ilustracija), Foto: Economywatch
Lažne dolare mijenjali za eure (ilustracija), Foto: Economywatch

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nenad Vujanović naložio je vještaku grafološke struke Miloj Kontić da za naredno ročište dodatno uporedi sve falsifikovane dolare, koje su, prema optužnici, u promet stavljali Janko Vukadinović, Dragan Dragić, Slavko Komatina i Ljubiša Đurišić.

Grupa na čelu sa Vukadinovićem, navodno je u četiri navrata konvertovala lažne dolare u eure. Kontićeva je sačinila posebne izvještaje za ta četiri slučaja, koje je predstavila na jučerašnjem ročištu.

Osnovna državna tužiteljka Ana Radović, pitala je Kontićevu - da li su sve novčanice iz ta četiri izvještaja “sačinjena na istom mjestu”. Ona je tužiteljki odgovorila da je grupe novčanice analizirala pojedinačno, zbog čega se juče o tome nije mogla izjasniti. Navela je da su sve novčanice falsifikovane na isti način, ali da mora analizirati sve detalje kako bi odgovorila na to pitanje. Pojasnila je i da od suda nije dobila zadatak da međusobno upoređuje analizirane grupe novčanica, ali da će to uraditi ukoliko takav zadatak dobije.

Ona je utvrdila da su novčanice “falsifikati dobrog kvaliteta”, ali da je od Centralne evropske banke za samo jednu grupu novčanica dobila indikativ (oznaka za identifikaciju određene vrste falsifikata). Tvrdi da će i za ostale novčanice tražiti indikativ, što će im znatno olakšati u utvrđivanju da li sve lažne novčanice imaju isto porijeklo.

Vujanović je kazao da će za naredno ročište, 23. januara, obezbijediti sve svjedoke koje su tražili zastupnici optužbe i odbrane.

Prema navodima optužnice, ova grupa je stavila lažni novac u promet tako što je Dragić službeniku podgoričke poslovnice Pošte Crne Gore predao lažnu novčanicu od 100 dolara, a potom mu dao još 95 novčanica nakon čega mu je isplaćeno oko sedam hiljada eura. Nakon toga se sa Vukadinovićem udaljio sa lica mjesta. Komatina je, prema optužnici, konvertovao 14 lažnih novčanica na isti način. Nakon toga je u barskoj poslovnici tražio eure u zamjenu za 50 lažnih novčanica.

Đurišić se sumnjiči da je taksisti Ivanu Vukoviću, lažnom novčanicom platio prevoz, nakon čega mu je kusur vraćen u eurima. Đurišić je kod tužiteljke negirao krivicu, dok su se ostali branili ćutanjem.

Bonus video: