Po pet mjeseci uslovno zbog lažnog svjedočenja u slučaju "Ramada"

Iako je osnovni državni tužilac Vukas Radonjić tražio zatvorsku kaznu od 30 dana, kako bi se zaštitio autoritet i ugled crnogorskog pravosuđa, Vujanović je ipak smatrao da je riječ o prestrogoj kazni
14005 pregleda 9 komentar(a)
Ilsutracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ilsutracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2019. 16:59h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nenad Vujanović proglasio je krivim za lažno svjedočenje zaposlene u Upravi za željeznice Kimeta Merulić, Milana Banković i Jugoslava Becića, direktora Uprave Miroslava Kukavičića, kao i funkcionera Socijaldemokrata (SD) Emila Durumbašića.

On im je zbog tog krivičnog djela izrekao uslovnu kaznu zatvora od po pet mjeseci, koju će odležati ukoliko u roku od dvije godine počine još neko krivično djelo.

Na istu kaznu je osuđena službenica Ministarstva saobraćaja, Tanja Dašić.

U ranijem sudskom postupku pred višim sudom bivši direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović (SD) pravosnažno je osuđen za zloupotrebu položaja na uslovnu kaznu od tri mjeseca zatvora, zbog plaćanja partijskog skupa Socijaldemokrata u hotelu "Ramada" novcem preduzeća kojim je rukovodio.

Becić, Merulićeva, Banković, Kukavičić i Durumbašić su u tom postupku, kao i u prethodnom tužilačkom postupku, tvrdili da Uprava za željeznice nije platila partijski skup već nekoliko sastanka zapsolenih u željeznici. Pred Višim sudom nesporno je dokazano da je tim niovcem plaćen partijski skup, dok se sastanci nijesu održali.

Iako je osnovni državni tužilac Vukas Radonjić tražio zatvorsku kaznu od 30 dana, kako bi se zaštitio autoritet i ugled crnogorskog pravosuđa, Vujanović je ipak smatrao da je riječ o prestrogoj kazni.

"Olakšavajuće okolnosti su na vašoj strani, porodični ste ljudi, neosuđivani ste, a i glavni akter afere nije osuđen na zatvorsku kaznu, pa smatram d abi bilo nepravedno da vi zbog produženog krivičnog djela odležite u zatvoru, a glavni akter bude osuđen uslovno", kazao je Vujanović.

Advokat Lazar Aković kazao je da će se, kada dobije presudu, žaliti Višem sudu jer smatra da njegovi branjenici nijesu učinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

ODT je, međutim, odbacilo krivičnu prijavu za davanje lažnog iskaza protiv predsjednika Socijaldemorkata Ivana Brajovića, koji je u ranijem sudskom postupku, kao i ostali optuženi, tvrdio da Direkcija za željeznice (današnja Uprava) nije platila partijski skup SD-a u podgoričkom hotelu "Ramada". Brajović je tada u sudnici kazao da smatra da je slučaj iskonstruisan u cilju kompromitacije SD-a.

Krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja u Direkciji za željeznice podnio je tadašnji poslanik u Skupštini Crne Gore Mladen Bojanić. On je informaciju dobio od građanske aktivistkinje Patricije Pobrić, koja je tada bila zaposlena u hotelu "Ramada". Ona je dobila otkaz, nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije odbila da joj da status zviždača. Mladen Bojanić podnosilac je i krivične prijave protiv funkcionera SD-a i zaposlenih u Upravi zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza.