Tužilaštvo još utvrđuje hoće li Petranović i Čađenović krivično odgovarati

Jovanović još nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o statusu svoje pomoćnice, niti da li će joj naložiti da obešteti preduzeće. Nije odgovorio ni da li im je i kada Upravna inspekcija ukazala na nepravilnosti
3994 pregleda 2 komentar(a)
Spisi predmeta još u tužilaštvu (ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Spisi predmeta još u tužilaštvu (ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo još utvrđuje hoće li pomoćnica direktora “Tržnica i pijaca” Marijana Petranović i nekadašnji šef Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Andrija Čađenović krivično odgovarati zbog falsifikovanja potvrde o volontiranju, koja je Petranovićevoj poslužila da sjedne u funkcionersku fotelju.

“U navedenom predmetu formiranom u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici preduzimaju se radnje u cilju rasvjetljavanja i utvrđivanja činjeničnog stanja. Predmet je i dalje u fazi izviđaja”, odgovoreno je prije dva dana “Vijestima” iz tog tužilaštva.

Upravna inspekcija ranije je utvrdila da će Petranović morati da vrati sve plate koje je primila u tom preduzeću, jer nije mogla obavljati tu funkciju.

Uprkos takvom nalazu Upravne inspekcije, koja je zapošljavanje pomoćnice direktora provjeravala u julu, inspektorka rada Razija Vujović i 4. novembra zatekla je Petranovićevu na toj funkciji.

Tog dana direktoru “Tržnica i pijaca” Ranku Jovanoviću naložila je da nepravilnosti otkloni i u roku od sedam dana obavijesti ih o preduzetim mjerama i radnjama.

“Inspekcija rada je preduzela sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a što se tiče zarada isplaćenih Petranović Marijani na poslodavcu je da potražuje iznos zarada isplaćenih imenovanoj, s obzirom na to da je nastupila šteta za poslodavca”, piše u nalazu inspektorke rada za oblast radnih odnosa i zapošljavanje.

Jovanović ćuti da li će tražiti plate pomoćnici

Jovanović još nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o statusu njegove pomoćnice, niti da li će joj naložiti da obešteti preduzeće. Nije odgovorio ni da li im je i kada Upravna inspekcija ukazala na nepravilnosti.

Iz tog preduzeća 24. septembra tvrdili su da 5. jula, kada je izvršen inspekcijski nadzor, “zapisnički nijesu konstatovane nepravilnosti u vezi s pitanjem raspisanog javnog konkursa.

“U slučaju da nadležni organi utvrde eventualne nepravilnosti i nezakonitosti i o tome nas obavijeste, društvo ‘Tržnice i pijace’ će postupiti u skladu sa zakonom”, kazali su oni krajem septembra.

Ipak, oni su za nepravilnosti znali od 5. jula, kada je inspektorka Jovana Nišavić konstatovala da je odluka o izboru Petranovićeve konačna i da se može preispitivati samo pred sudom, ali je utvrdila da je ona prilikom zapošljavanja dostavila lažne podatke:

“Jer je utvrđeno na osnovu inspekcijskog nadzora Upravne inspektorke Nišavić Jovane, da Petranović Marijana nije obavljala volonterski rad u Službi zaštite i spasavanja Glavnog grada Podgorica, i da se potvrda koja je izdata kao dokaz da je Petranović Marijana obavljala volonterski rad u Službi zaštite i spasavanja ne može tretirati kao dokaz o radnom iskustvu prilikom zasnivanja radnog odnosa, s obzirom na to da je od strane Upravne inspekcije osporena njena vjerodostojnost i upravna inspektorka je dostavila spise predmeta ODT Podgorica, radi preduzimanja krivične odgovornosti protiv direktora Službe zaštite i spasavanja i imenovane Petranović Marijane koja je upotrijebila potvrdu o volonterskom radu radi zasnivanja radnog odnosa”, piše u nalazu inspektorke Vujović od 4. novembra.

Čađenović tvrdio da je sve u redu

“Vijesti” su ranije objavile da je Petranovićeva na funkciju došla uz pomoć falsifikovanog uvjerenja o volonterskom radu na pravnim poslovima u SZS Glavnog grada. Uvjerenje da je Petranovićeva, specijalista pravnih nauka, u SZS-u volontirala od 25. juna 2015. do 1. novembra 2016. godine, izdao joj je bivši komandir te službe Andrija Čađenović.

Međutim pod djelovodnim brojem pod kojim je zavedeno njeno uvjerenje, u knjigama SZS zaveden je dopis poslat Sekretarijatu za kulturu Glavnog grada.

Petranovićeva tada nije htjela da odgovori “Vijestima” da li je i ako jeste kada volontirala u podgoričkoj Vatrogasnoj.

Za razliku od nje, Čađenović je i tada tvrdio da je Petranovićeva volontirala.

Bonus video: