DPNCG: Da li je Šoškić saslušan, kako se izjasnio i zašto nije reagovao

Obaveza države da garantuje uslove za rad novinarima podrazumijeva i obavezu javnih službenika da se ponašaju u skladu sa tim, ističe generalna sekretarka DPNCG, Mila Radulović
3354 pregleda 5 komentar(a)
"Da li je Šoškić saslušan i kako se izjasnio", Foto: Savo Prelević
"Da li je Šoškić saslušan i kako se izjasnio", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2019. 13:08h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) očekuje od Uprave policije i Državnog tužilaštva da istraže napad i prijetnje novinaru lista “Dan” Vladimiru Otaševiću, posebno zbog informacija da su njihovi akteri bili službenici te dvije državne institucije, kazala je generalna sekretarka DPNCG, Mila Radulović.

Od Državnog tužilaštva, ističe Radulović, traže da obavijesti javnost o tome da li je tužilac Miloš Šoškić saslušan u vezi događaja i kako se izjasnio, te zašto nije reagovao kada je novinar napadnut.

"Pošto ovo nije prvi slučaj da je neko od policijskih službenika pod sumnjom da je umiješan u napad na novinara (slučaj koleginice Olivere Lakić), imamo dilemu - kako da vjerujemo u spremnost UP da se istraže napadi i procesuiraju napadači na kolege", navodi Radulović.

Ističe da obaveza države da garantuje uslove za rad novinarima, podrazumijeva i obavezu javnih službenika da se ponašaju u skladu sa tim.

"Kao što možemo i ovaj put vidjeti u slučaju novinara “Dana”, to, nažalost, nije slučaj. Procesuiranje i oštre kazne za napadače na novinare uvjeriće nas da UP i Državno tužilaštvo nijesu institucionalno iz onih koji nasrću na novinare. DPNCG je spremno da pruži pravnu podršku kolegi Otaševiću i pozivamo ga da nam se obrati", zaključuje Radulović.

Bonus video: