Potvrđena optužnica protiv osumnjičenih za šverc kokaina na školskom brodu Jadran

Optuženima se stavlja na teret da su na školskom brodu "Jadran" pokušali da prokrijumčare oko 60 kilograma kokaina
3157 pregleda 1 komentar(a)
Školski brod "Jadran", Foto: Siniša Luković
Školski brod "Jadran", Foto: Siniša Luković

Viši sud u Podgorici potvrdio je danas optužnicu za šverc oko 60 kilograma kokaina na brodu Jadran, saopšteno je iz tog suda.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić (39) iz Kragujevca, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin (41) iz Nikšića, takođe u bjekstvu, Duško V. Radenović (34) iz Tivta, vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, Radomir R. Osmajić (40) iz Tivta i Vojin M. Stupar (38) iz Republike Srpske.

"Rješenjem Višeg suda u Podgorici potvrđena je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore kojom je okrivljenom Račić Vladimiru stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije u vezi krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, te krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, okrivljenom Dejan D. Rovčaninu izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije , okrivljenom Dušku Radenoviću, izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga te krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, okrivljenom Radomiru Osmajiću izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, te okrivljenom Vojinu Stuparu izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, te krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena", navodi se u saopštenju Aide Muzurović, savjetnice za odnose sa javnošću Višeg suda.

Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019., po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

"Na način što su Račić i Rovčanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod “Jadran” unese najmanje 50 kilograma kokaina, i da je ovim brodom transportuje do Istanbula i obećali mu određenu nagradu. Nakom toga, Stupar je pripremio kokain za dalji promet i to količina od 56 kilograma i 115 grama, upakovana u 56 paketa, kao i veću količinu oružja – pištolj “HK” kompakt i “ČZ 100”, te 52 komada municije i smjestio ih u pet ranaca crne boje. Nakon toga su Kulić i Radenović tako upakovanu drogu i oružje preuzeli. Tako što su u večernjim satima, po dobijenom upustvu od organizatora kriminalne organizacije Vladimira Račića, došli na parking kafe-bara “Majestic” u Tivtu, gdje su iz vozila “golf 7”, bez oznaka, uzeli pet ranaca u kojima je bila smještena droga kokain i oružje, i smjestili ih u “golf 5”, vlasništvo bivše supuge Duška Radenovića. Nakon toga su “golfom peticom” došli u blizini školskog broda “Jadran” na kome su Radenović i Kulić službovali kao vojna lica. U optužnici se navodi da su u već pripremljenoj torbi zelene boje, spakvali dva ranca sa drogom, a u vojničku torbu jedan ranac sa drogom. Zatim je Radenović drogu unio na brod “Jadran”, te rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića. Radenović je potom ponovo otišao do “golfa 5” i uzeo još dva ranca sa kokainaom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istanbul, drogu predao drugim, za sada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje. Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela", navodi se u optužnici.

Okrivljeni Osmajić je, kako se navodi u optužnici, zajedno sa Kulićem, koji je svjedok saradnik, tokom 2018., pa sve do 19. aprila 2019., od neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije, u više navrata preuzimao drogu kokain, u količinama od po 100 i 200 grama, koja je bila smještena u kesama. Potom je, radi skirivanja, predavao svjedoku saradniku Kuliću… Okrivljeni Osmajić je kao saizvršilac počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge.

Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: