VLADIMIR OTAŠEVIĆ SASLUŠAN U SVOJSTVU SVJEDOKA - NE OŠTEĆENOG

Istraga o napadu na novinara: Šoškić bio na raportu kod Stankovića

Vrhovni tužilac razgovarao sa Šoškićem, detalji nisu saopšteni javnosti. Iz MUP-a nisu odgovorili da li su dobili izjašnjenje svog službenika o incidentu
7133 pregleda 10 komentar(a)
Otašević, Foto: Savo Prelević
Otašević, Foto: Savo Prelević

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, razgovarao je juče sa kolegom Milošem Šoškićem o napadu na novinara Vladimira Otaševića kojem je prisustvovao i taj viši tužilac.

To je nezvanično potvrđeno iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Sagovornik “Vijesti”, međutim, nije saopštio šta je Šoškić nadređenome ispričao o događaju 3. decembra - kada je na novinara “Dana” fizički i verbalno nasrnuo tjelohranitelj biznismena Zorana Bećirovića, a u čijem društvu se tužilac tada nalazio.

“Komisija za etički kodeks državnih tužilaca, dostavila je Stankoviću mišljenje i pisano izjašnjenje tužioca”, rekao je juče izvor “Vijesti”.

Stanković je dan ranije tražio da se utvrde sve činjenice o tom slučaju i od te komsije tražio mišljenje o ponašanju državnog tužioca Šoškića tokom incidenta u tržnom centru “Delta”.

Otašević je u policiji i tužilaštvu ispričao da je te večeri fotografisao Bećirovića i Šoškića dok obilaze radnje u šoping molu, kada mu je agresivno prišao muškarac koji obezbjeđuje biznismena: službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Mladen Mijatović i počeo da ga udara, prijeti i vrijeđa.

“Uhvatio me je za vrat i privukao sebi i počeo da me vrijeđa: ‘Bubašvabo, p....a ti materina, izbriši te slike’. Na to mu je Bećirović rekao: ‘Nemoj ovdje, kamere su, riješićemo to’. Ovaj me je pustio, pa su se sva trojica, Bećirović, Šoškić i ovaj čovjek, udaljili. Sve ovo je vidio i čuo Miloš Šoškić... Riječ nije rekao i samo je nijemo gledao”, rekao je Otašević.

Svjedok a ne oštećeni

Otašević je saslušan je juče u Osnovnom državnom tužilaštvu kao svjedok incidenta, a ne kao oštećeni.

Zbog toga mu nije omogućen uvid u radnje koje je do sada preduzelo tužilaštvo, niti ima pravo na informaciju o daljim radnjama ODT-a.

To je kazao novinarima nakon saslušanja.

“Vrlo čudno, jer zbog takvog statusa nemam pravo da sa svojim advokatom budem u toku sa sprovođenjem postupka”, rekao je on.

Iako je sa njim u zgradu tužilaštva ušao i advokat Nebojša Asanović, on nije mogao prisustvovati saslušanju, jer svjedok nema pravo na pravnu pomoć.

Kazao je da tužiteljka Ivana Vuksanović “iz njoj znanih razloga”, još nije dodijelila Otaševiću status svjedoka - oštećenog, iako su se za to već stekli uslovi.

“Pažljivo ćemo pratiti kako će se odvijati ovaj slučaj”, kazao je on.

Tvrdi da će izdavač lista “Dan”, kompanija “Ju Media Mont”, učiniti sve da zaštiti svakog novinara, ali da će prvo sačekati da vide kako će se prema slučaju Otaševića ponijeti nadležni organi.

Mijatović (prvi) u društvu Bećirovića
Mijatović (prvi) u društvu Bećirovića(Foto: Dragana Šćepanović)

“Tužilac može da učini tri stvari - da Mijatovića goni krivično, da ga goni za prekršaj, a može da ne bude ništa. Firma ‘Ju Media Mont’ neće dozvoliti da nijednom njenom novinaru bude narušena sigurnost”, kazao je Asanović.

Rekao je da je tužilac Šoškić morao da prijavi incident ukoliko to nije učinio, jer ga na to obavezuju zakon i “osnovne ljudske vrijednosti”.

Tvrdi da ne očekuje od Tužilačkog savjeta da sankcioniše višeg državnog tužioca zbog povrede etičkog kodeksa: “Jer to tijelo do sada nijednog tužioca nije kaznilo za teže propuste u određenim predmetima”.

Utvrđuju činjenice

Iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva još utvrđuju da li je službenik MUP-a počinio krivično djelo nasrćući na Otaševića.

“Povodom predmetnog događaja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je formiran predmet koji je u fazi izviđaja.

U interesu izviđaja ne možemo dati više informacija u ovom trenutku”.

Saopštili su “Vijestima” da ne mogu da kažu da li je donesena eventualna odluka o saslušanju Šoškića i Bećirovića:

“Ne dajemo informacije o licima koja su saslušana radi utvrđivanja činjenica u bilo kom predmetu”, odgovorili su iz ODT-a.

Iz MUP-a nisu odgovorili da li su dobili izjavu svog službenika o incidentu u “Delti” i da li su utvrdili da li je Mijatović, mimo propisa, obavljao posao Bećirovićevog tjelohranitelja.

Bećirović je par dana prije incidenta u “Delti” uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je prijetio vještaku Aleksandru Rakočeviću. Tereti se da je počinio krivično djelo - sprečavanje dokazivanja.

On je to negirao i kazao da ga glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić progoni od kada je došao na tu funkciju.

Novinari, predstavnici dijela civilnog sektora i političkih partija od nadležnih traže hitnu i profesionalnu istragu o napadu na novinara.

Mijatović obećao istinu, pa “zaboravio” na novinara

Službenik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Mladen Mijatović juče je prestao da odgovara na pozive i SMS novinara “Vijesti”, iako je prethodno pristao da se vidi sa novinarem kako bi ispričao svoju verziju događaja.

Novinaru je u prvom razgovoru kazao da je pred nadležnim oragnima kazao sve u vezi sa incidentom u Tržnom centru “Delta Siti” i da je spreman isto da kaže za “Vijesti”, ali ne preko telefona.

On je novinara “Vijesti” zamolio da njegovu izjavu prenese korektno i u pravilnom kontekstu, jer je u javnosti izneseno “mnogo neistina” o tom događaju.

Mijatović je objasnio da je na poslu do 15 časova i kazao novinaru da će ga tada pozvati kako bi se dogovorili o mjestu sastanka.

Malo nakon 15 časova, Mijatovića je novinaru saopštio da će ga zvati kasnije jer su ga sa posla zvali “da nešto završi”.

Narednih sat i po poziv od službenika MUP-a nije stigao, pa ga je novinar ponovo pozvao.

Nakon dužeg čekanja javila se ženska osoba i obavijestila novinara da je Mijatović negdje izašao i da će mu prenijeti poruku.

Novinar “Vijesti” Mijatoviću je kasnije poslao i SMS u kojem ga je zamolio da se javi, na koji nije odgovoreno.

Preporučujemo za Vas