ODLUKA O OPTUŽNICI U NAREDNIH 15 DANA

Katnić o "Koverti": Saslušani svi osumnjičeni, među njima i Stijepović

"Postoje dokazi koji ukazuju do stepena osnovane sumnje da su određene osobe učinile krivično djelo pranje novca putem pomaganja, i to u okviru iste kriminalne organizacije", rekao je Katnić
2499 pregleda 12 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 06.12.2019. 16:21h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijeće u narednih 15 dana odluku da li će u slučaju "Koverta" podnijeti optužnicu ili obustaviti istragu, saopštio je GLAVNI specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Katnić je to kazao odgovarajući na pitanje da li planira da podigne optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića:

"Pošto se predmet nalazi u istrazi, odluka može biti podizanje optužnice ili obustavljanje istrage".

Objasnio je da je Stijepović u toj, ali i u još jednoj istrazi saslušan kao osumnjičeni jer ima taj status.

"U tom predmetu preduzeli smo radnje, saslušali sve osumnjičene, a to znači da smo saslušali i Stijepovića", rekao je Katnić, objašnjavajući da ne tvrdi da su članovi iste kriminalne grupe Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta i Stijepović.

"Postoje dokazi koji ukazuju do stepena osnovane sumnje da su određene osobe učinile krivično djelo pranje novca putem pomaganja, i to u okviru iste kriminalne organizacije", rekao je Katnić.

Kazao je i da su saslušani svi osumnjičeni, osim onih za čije saslušanje je nužno skidanje imuniteta.

Objasnio je da su identifikovali više desetina članova te kriminalne organizacije i protiv njih podnijeli tri optužnice, kao i da očekuje da će u narednih 15 dana podnijeti još dvije optužnice.

Glavni specijalni tužilac kazao je i da predsjednik Skupštine Ivan Brajović nema status osumnjičenog u slučaju revolving kartica i da ga zbog toga nijesu mogli ni saslušati.

Katnić je kazao da u tom predmetu još nema osumnjičenih, da se ispituju događaji i utvrđuje sa li su oni proizveli društveno opsane posljedice.

"Do tada je Brajović ugledan građanin i ja žarko želim da to bude i dalje. Ne bih volio da ne bude, ali ako bude – mi nemamo selekcije", naveo je Katnić.

Poručio je da će i prema njemu (Brajoviću), ako bude počinio krivično djelo postupiti kao prema svakom drugom građaninu.

"Uključujući i ove iz ove tri kriminalne organizacije koje smo pomenuli. Ali ako on ne bude počinio krivično djelo, nego neko drugi, nemojte da kažete da seradi o selektvnoj pravdi, nego se radi o jasnim pokazateljima, elementima i činjenicama koje predtsavljaju  obilježje krivičnog djela", rekao je on. GST nije želio da komentariše to što viši državni tužilac Miloš Šoškić nije reagovao kada je napadnut novinar Dana Vladimir Otašević:

"Ja odgovaram samo za postupanje specijalnih tužilaca u SDT, službenika Specijalnog policijskog tima i Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", kazao je on, dodajući da bi, ako neko od njih počinio krivično djelo bezrezervno pokrenuli postupak.

Rekao je i da je proširena istraga u slučaju Nenada Vujoševića.

"U ovom slučaju osnovana sumnja ide u pravcu toga da je to lice postalo član kriminalne organizacije. Bilo je proširenja istrage prema određenim osobama i u narednih 15 dana očekujem da će biti podignuta optužnica", kazao je Katnić.

Upitan da prokomentariše navode biznismena Zorana Bećirovića da kreće u njegov progon, Katnić je rekao da cjelokupno SDT postupa u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Ako bi bilo ko postupao suprotno, i tom prilikom svjestan svog djela i znajući da je to zabranjeno, htio njegovo izvršenje, učinio bi krivično djelo zloupotrebe službenog položaja“, dodao je Katnić ističući da je optužbi bilo i ranije, ali da se na to ne obazire već da radi po zakonu.

Katnić je naglasio da će svako, bez obzira na status, položaj ili bilo koje druge karakteristike, biti procesuiran ako u izviđajnom postupku postoji osnov da je učinio krivično djelo.

Preporučujemo za Vas