Nije bilo novca za stacionarne radare

Radari su prema Akcionom planu za poboljšanje bezbjednosti drumskog saobraćaja trebalo da budu postavljeni najkasnije do kraja ove godine
12871 pregleda 19 komentar(a)
Stacionarni radari olakšaće posao patrolama, Foto: Zoran Đurić
Stacionarni radari olakšaće posao patrolama, Foto: Zoran Đurić

Stacionarni radarski sistemi trebalo bi da budu postavljeni krajem 2021. godine duž crnogorskih saobraćajnica, na mjestima gdje se u posljednjih nekoliko godina dogodilo najviše udesa sa smrtnim ishodom.

Radari su prema Akcionom planu za poboljšanje bezbjednosti drumskog saobraćaja trebalo da budu postavljeni najkasnije do kraja ove godine, ali zbog manjka novca za tu investiciju to do sada nije urađeno.

Zbog propadnja prošlog projekta o nabavci radara, Vlada je na sjednici 26. septembra 2019. godine donijela novi Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za period 2020-2022. godina, sa pratećim Akcionim planom za isti period, gdje je planirano da se radari postave najdalje za dvije godine. “Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju predstavlja kontinuitet implementacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju i direktno se nadovezuje na novu Strategiju razvoja saobraćaja 2019-2035. godine. Sve to u oblastima unapređenja normativno-pravnog okvira, poboljšanja putne infrastrukture i sprovođenju kampanja podizanja svijesti učesnika u saobraćaju, detaljno razrađujući aktivnosti kroz Akcioni plan u cilju daljeg poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori”, navodi se u odgovorima MUP-a poslatim “Vijestima”.

Iz tog vladinog resora saopšteno je “Vijestima” da je novim Akcionim planom predviđeno da se početkom sljedeće godine napravi dokumentacija, a potom i da se raspiše tender za radare, koji bi trebalo da koštaju oko 2,5 miliona eura.

“Planirano je raspisivanje i sprovođenje tendera za realizaciju Projektnog zadatka instaliranja stacionarnih radarskih sistema, koji je bio predviđen i ranijim strateškim dokumentima, ali nije realizovan, jer nijesu bili ispunjeni svi uslovi. Uzimajući u obzir činjenicu da su se stvorili uslovi za sprovođenje projekta, u skladu sa Akcionim planom, raspisivanje tendera za realizaciju Projektnog zadatka instaliranja stacionarnih radarskih sistema predviđeno je za prvi kvartal 2020. godine, dok je sprovođenje tendera planirano u trećem kvartalu 2020. godine”, navodi MUP.

Skupštinska većina stopirala investiciju

Socijaldemokratska partija je krajem septembra podnijela amandman na predlog zakona o rebalansu budžeta kojim bi se obezbijedila sredstva za kupovinu stacionarnih radarskih sistema po drugi put jer je, na sjednici krajem jula, takav predlog odbijen od strane poslanika vladajuće većine.

“Nevjerovatno je da su poslanici i pored javnih obećanja članova Odbora za bezbjednost iskazanih tokom rasprava o stanju bezbjednosti saobraćaja da su neophodna ulaganja u opremu saobraćajne policije, odbili naš predlog. Predloženi iznos od 2,2 miliona smo smatrali neophodnom investicijom u bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, pogotovo zato što se kupovina stacionarnih radarskih sistema planirala i prije nekoliko godina”, naveo je tada poslanik SDP-a Raško Konjević.

Stacionarni radarski sistemi, kako je ranije bilo planirano, prioritetno bi bili postavljeni na područjima i u mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode i to one sa najtežim posljedicama.

Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema sistem stacionarnih radara, koji mogu olakšati saobraćajnoj policiji kontrolu učesnika, posebno tokom ljetnih mjeseci kada je veliki priliv turista.

Osim toga, radari bi smanjili i broj patrola na saobraćajnicama, jer bi se bahati vozači “lovili” na radarskim mjestima. Radari nove generacije bi fotografisali automobil, a podaci o prekoračenju i vremenu kada se dogodio prekršaj bi se slao u bazu UP u Podgorici.

Nakon toga, bi policija slala pre­kr­šaj­ni na­log direktno na kuć­nu adre­su vla­sni­ka automobila, kojim je napravljen prekršaj.

Ranijim dokumentom bila je pla­ni­ra­na kupovina i postavljenja 31 radara u centralnoj regiji, 17 na primorju i 24 na saobraćajnicama na sjeveru.

U Crnoj Gori je lani do 1. oktobra na drumovima poginulo 38 osoba, ove godine za isti period policija je evidentirala 37 osoba koje su stradale u teškim nesrećama.

U Upravi policije tvrde da bi kupovina stacionarnih radara smanjila broj teških nesreća.

Bonus video: